Životný štýl

Originálny recept: Antidepresívny banánový džem s levanduľou

banánový džem s levanduľou

Už v roku 2018 epidemiologička Alexandra Bražinová z Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty UK, ktorá sa dlhodobo venuje skúmaniu duševných chorôb, upozornila na výsledky jej výskumu. Ukázali, že na Slovensku žijú stovky tisíc ľudí, ktorí majú príznaky depresie, úzkostných porúch a závislostí, no nedostávajú či nevyužívajú liečbu.

„V percentuálnom vyjadrení môžeme povedať, že 67 % ľudí, ktorí s veľkou pravdepodobnosťou trpia depresiou, sa v súčasnosti nelieči. Spomedzi ľudí s príznakmi závislosti od alkoholu sa nelieči až 80 % z nich. Pri ľuďoch, ktorí majú s veľkou pravdepodobnosťou príznaky úzkostných porúch, dosahuje počet neliečených dokonca až 84 %,“ upozornila dva roky pred pandémiou Covid-19  Bražinová.

Depresívnych pribúda

Konzumácia liekov na „dušu“ extrémne stúpa. TOP diagnózou u psychiatrov je už zmiešaná úzkostná a depresívna porucha. Ak uprednostňujete prírodnú liečbu, banánový džem s levanduľou by možno pomohol. Málokto totiž vie, že práve banán pôsobí antidepresívne. A keď k nemu prihodíte ešte aj levanduľu, prírodný zázrak je na svete.


Kde sú už, chvalabohu, tie časy, keď naše mamy stáli dlhé rady v zelovoci, aby mohli domov priniesť zopár banánov. V časom socializmu nikdy doma nesčerneli ako dnes. Nestihli.

Vitamínová bomba

Banány sú už pre nás takou samozrejmosťou, že ich nestíhame ani dojesť. Ak sú už čierne natoľko, že ich nikto nechce, uvarím z nich džem. S limetkou alebo levanduľou. Vyhodiť banán je obrovská škoda. Obsahuje totiž množstvo živín. Od vitamínu A1, B6, B12, C, sodíka, či draslíka, až po tryptofán, horčík, vápnik, vlákninu, železo, sacharidy a fosfor.

Internet je plný informácií o tom, ako banány zlepšujú zdravotný stav a dokonca aj našu váhu. Neviem síce či aj vo forme džemu, ale my ho máme radi najmä s čerstvou levanduľou.  Dopriať by ste si ho bez výčitiek mali hlavne pri anémií a počas menštruácie. Vraj podporuje aj krvotvorbu a uvoľňuje kŕče. Dokonca aj trávenie a zvyšuje aj koncentráciu. No a potom pôsobí aj antidepresívne! Takže podľa mňa, banánový džem by nemal chýbať aj na vašom pracovnom stole. Však aj politici nám dajú posledné roky poriadne zabrať. A tak možno padne vhod najmä počas nedeľných politických diskusií. Ak ho uvaríte viac, pokojne ho zabaľte a pošlite nielen na ministerstvo financií.


SUROVINY

4 zrelé banány, hruška, citrón+kôra, 0,35 ml kryštálového cukru alebo med, 1PL rakitníkového alebo hroznového sirupu, hrsť kvetov levandule

POSTUP

  1. Banány a hrušku ošúpem. Kôru z citróna nastrúham na drobno. Všetko nakrájam na menšie kúsky a prisypeme levanduľu. Zalejem medom alebo zasypem cukrom, dobre premiešam a 24 hodín nechám zakryté pustiť šťavu.
  2. Na druhý deň poriadne ešte raz premiešam, prilejem sirup, a zohrievam na strednom ohni. Pozor! Nesmie prihorieť. Postupne po naberačke odoberám na vedľajšiu rozhorúčenú širšiu panvicu. Nechám prejsť varom až kým hmota nezhustne.
  3. Rovno z panvice nalievam do fliaš. Okamžite zatváram a obraciam hore dnom na 10 minút. Po tomto čase je džem sterilizovaný. Fľaše obrátim späť a pre istotu zabalím ešte do deky do druhého dňa, aby bola sterilizácia dokonalá.
banánový džem s levanduľou
Hotový sterilizovaný banánový džem s levanduľou/foto: autorka

RADA

V poslednom čase sa svet zbláznil, a tak to niekedy vyzerá tak, že cukor je skôr jed ako pochutina. Samozrejme, môžeme ho nahradiť medom, ale džem už potom nikdy nemá chuť a ani farbu ako s cukrom. Som presvedčená, že ak cukor konzumujeme s mierou, nemôže nám ublížiť. Takže radšej používam klasický cukor. Aj najlepšie džemy na svete, ocenené všetkými možnými plaketami a víťazstvami, sú vždy iba z cukru. Ale rozhodnutie samozrejme nechávam na vás. Aj sirup môže byť akýkoľvek. Ja som doma mala rakytníkový v prírodnej kvalite. Chutil nám aj s hroznovým.

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *