Životný štýl

Originálny recept: hliva ustricová na mladom cesnaku a čerstvom kari

hliva ustricová

Tak ako každý rok sme sa z dovolenky od mora vrátili neúmerne vypapkaní. All inclusive nám dá vždy zabrať. Vlastne aj dovolenka iba s raňajkami, pretože sme rodina, ktorá výlety za hranice vždy spojí aj s gastroturistikou, ktorú si užívame plnými dúškami a nikdy sa počas nej neobmedzujeme.

Ochutnáme absolútne všetko, často si na stôl necháme priniesť viac druhov a potom už iba hodnotíme, čo nám chutí najviac. Po návrate sa už len so smiechom postavíme na váhu a nahlas hlásime, kto koľko pribral. No a potom nastupuje  týždeň očisty, ktorý sa vždy začne nákupom veľkého množstva zeleniny, melónov a rýb. Nikdy nezabudnem ani na hlivu ustricovú, ktorú doma milujeme. Teda okrem dcéry. Tá však našťastie odletela lietadlom úplne iným smerom.

Tentoraz som sa v rámci postdovolenkového chudnutia rozhodla uvariť hlivu na nový spôsob. Základom bolo to, aby sme z jedla čo najmenej pribrali, ale zároveň si pochutili. A tak vznikol tento dokonalý jednoduchý recept pre dve osoby. Veľmi by ma prekvapilo, ak by ho niekto reklamoval.  K hlivovému zázraku som už pripravila len jednoduchý šalát, ktorý sme si poliali domácim gréckym olivovým olejom z dovolenky.


K hlivovému zázraku sa hodí jednoduchý šalát, ale nič nepokazíte ani varenými zemiakmi či pečivom/foto: LT

SUROVINY

košík hlivy ustricovej, celá hlavička mladého cesnaku, 50 g masla, soľ, voda, tvrdý kozí syr s koriandrom, 3 čerstvé vetvičky kari, hrsť bylinky gyros z kvetináča na balkóne

POSTUP


Maslo som rozpustila na panvici, na ktorej som jemne opražila cesnak nakrájaný na tenké. Hlivu umyla a nakrájala na menšie kúsky. Prihodila k cesnaku a krátko prudko opiekla. Osolila a podliala pohárom vody. Pridala čerstvé vetvičky kari a panvicu prikryla pokrievkou. Teplo stiahla na strednú hodnotu a dusila asi 40 minút. Občas skontrolovala, či sa hliva nepripiekla, v prípade potreby podliala ďalšou troškou vody.

Po 40 minútach som pod panvicou vypla sporák a z jedla vybrala vetvičky kari, ktoré majú pri priamej konzumácii trpkú chuť.

Bylinka kari je charakteristická nezameniteľnou vôňou, vetvičky však nezabudnite vybrať/foto: LT

Do hlivy som primiešam už iba čerstvú bylinku gyros  (ARTEMISIA CAUCASICA) nakrájanú na drobno. Dobre premiešala jedlo rozvonia a posypala nastrúhaným syrom.


RADA

Gyrosová bylina je vhodná pre každého, kto má rád výdatnú mäsovú príchuť. Dokonalú chuť ponúka aj vegetariánom. Kari je zasa charakteristická nezameniteľnou vôňou, vetvičky však nezabudnite pred konzumáciou vybrať. Teda, aspoň tak to robíme my doma. Dobrú chuť!

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)



Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *