Originálny recept: stredomorský šalát so sleďom a zázvorom

Dalito.sk/Ideálne stravovanie aj s pohárom ľahkého domáceho vína/foto: LT

Možno to poznáte. Oblečiete sa a všetko vyzerá na poriadku. Vyzlečiete sa a najradšej by ste zatiahli všetky závesy, vypli svetlá a odstránili zrkadlá, ktoré ste kedysi neuvážene zakomponovali do vášho bytu. Toto presne prežívame každý rok, po každej letnej sezóne s grilovačkami. Letné obžerstvo už iba zaklincujeme dovolenkou pri mori, kde musíme ochutnať všetko čo ide okolo nás.

No a potom doma už len zhasíname tie svetlá a vyhýbame sa každému pohľadu do zrkadla, samozrejme okrem toho na tvár, kde vám tukové bunky dokonalo vyhladia všetky vrásky. Ale to je asi tak všetko.

A tak vznikol aj tento recept, aby sme si doma opäť pripomenuli, že sa dokážeme stravovať aj zdravo a popritom sa ešte najesť aj do sýtosti. Nič zložité, naopak, neskutočne jednoduché a ešte neskutočnejšie chutné. Ideálne stravovanie aj s pohárom ľahkého bieleho domáceho vína.

SUROVINY

biela cibuľa, rímsky šalát, baby šalát, 1 PL sterilizovaný zázvor, cherry paradajky, červená kapia paprika, 3 strúčiky mladého cesnaku, olivy s oreganom, olivový olej, 250 g sleďové filety v oleji, 2 vajcia na tvrdo, čerstvé olivové korenie, voda

POSTUP

Umytý šalát vložím do veľkej šalátovej misy. Pridám na tenké pásiky pokrájanú cibuľu. Zázvor na malé kúsky a nakrájané paradajky na polovicu, aby do šalátu pustili šťavu.

Kapiu nakrájam na menšie pásiky. Na panvici na olivovo oleji jemne opražím potlačený nový cesnak, pridám kapiu, ktorú prudko na cesnaku opražím, jemne podlejem vodou a prikrytú dusím asi 10 minút. Odkryjem nech sa prebytočná voda vyparí a rýchlo „dogrilujem“, aby sa kapia aj trošku pripiekla. Tak akurát. Nechám vychladnúť.

Kapiu neskôr odkryjem nech sa prebytočná voda vyparí a rýchlo „dogrilujem“/foto: LT

Medzitým uvarím vajcia na tvrdo, pokrájam ich na menšie kúsky a pridám do misy so šalátom. Rovnako slede a zvyšok všetkých ingrediencií. Nič nevyhadzujem, do šalátu ide aj celá šťava zo sleďov.  Prihodím vychladnutú opečenú kapiu a dobre premiešam. Na záver už iba posypem posekanou čerstvou olivovou bylinkou, ktorú pestujem na balkóne. Tak akurát. Ešte viac podtrhne nefalšovanú, olivovú, stredomorskú chuť šalátu.

RADA

Olivovú bylinku milovali už v stredoveku a používali ju aj na liečenie rôznych chorôb.

Ochucovadlo je vhodné do šalátových marinád, najlepšie k stredomorským cestovinám, šalátom či do domácich piest. Mimoriadne chutí aj s rybami, jednoducho všade tam, kde si jedlo bez olív neviete predstaviť.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)