Spektrum

Recept: Bezlepkové mandľové sucháre na nerozoznanie, aj pre babrákov

Kto by ich nemiloval. Mandľové sucháre, ktoré pri rozprávkach počas vianočného adventu len tak chrumkajú pod zubami ako čipsy. U nás doma je vždy najväčšia bitka samozrejme o opečený konček suchára alebo časť s najväčším počtom orechov. Mňam.

Aj tento recept mám od vychýrenej „bezlepkovej“ cukrárky a kuchárky Majky z Kremnice. Napriek tomu, že je bezlepkový, je na nerozoznanie od tých klasických lepkových.

A výborné na tomto recepte je aj to, že ho nemáte ani ako pokaziť, pokiaľ samozrejme nezabudnete na rúru počas pečenia. Sfarbenie suchárov vás však dostatočne včas upozorní, kedy ich musíte okamžite z rúry vytiahnuť.


Naša dcéra však vždy aj tak poprosím aspoň o jeden málinko pripálený plech. Také „spálenejšie“ má totiž najradšej.

Aj dcérine pripečené, bezlepkové mandľové sucháre/foto: Lucia Tomečková

SUROVINY

5 bielkov, 150 g práškového cukru, 150 g múky Promix PR, 60 g nelúpaných mandlí, 60 g mix orechov kešu+vlašské+lieskové, alobal, trochu oleja na vymazanie formy

POSTUP

V miske  vymiešame bielky s cukrom a múkou. Pridáme všetky oriešky.

Cesto vylejeme do vyolejovanej formy srnčieho chrbta. Formu s cestom prikryjeme alobalom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov Celzia asi 20 minút. Posledný 5 minúť alobal odstránime, nech sa cesto prihreje aj z vrchu.


Po upečení opäť prikryjeme alobalom a odložíme do ďalšieho dňa.

Suchár po upečení/foto: LT

Na druhý deň koláč vyklopíme z formy a na doske postupne odkrajujeme tenké plátky, ktoré poukladáme na plech s papierom na pečene a sušíme v rúre pri asi 180 stupňov Celzia. Musíme sledovať, aby sme sucháre nespálili, ale skutočne iba vysušili. Hotovo.  

RADA

Tento recept je výborný aj z toho dôvodu, že pri vianočnom pečení často ostane viac nevyužitých bielkov. Ak nevieme čo s nimi, presne toto je jeden zo spôsobov ako potraviny zbytočne nevyhadzovať. Niekedy bielka použijem práve pri pečení suchárov alebo na praženicu, ktorá je skôr biela ako žltá, alebo pri vyprážaní kapra.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)    


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *