Recept: Chrumkavé, krémové polentové hranolky

Dalito.sk/Polentové hranolky z krupice na povrchu chrumkavé, vnútri krémové/foto: LT

Niekedy stačí miesto klasickej prílohy vymyslieť inú a celé jedlo na tanieri zrazu dáva úplný iný zmysel chuťovým bunkám a atmosfére pri stole. Pôvodne som túto prílohu urobila k plnenej kelovej hlave, na ktorú spomíname dodnes.

Polentové hranolky z kukuričnej krupice však boli také dokonalé, že sa jedného dňa stali samostatným hlavným jedlom. Len tak, zvrhlo vykúpané v obľúbenej tatárskej omáčke s pohárikom piva. Viem, nie je to zdravé, vlastne najzdravšie na tomto „obžerstve“ je asi to pivo, ale my polentové hranolky jednoducho zbožňujeme. Ich ďalšou prioritou je, že príprava je veľmi nenáročná odborne, časovo a aj finančne.

SUROVINY

½ l mlieka, 2 dcl kukuričnej krupice, olej

POSTUP

Mlieko poriadne vymiešame s krupicou do hustej polenty. Vo forme nechápme úplne vychladnúť tak, aby až stuhla.

Krupicová hmota najlepšie stuhne v chladničke. Stačí len vyklopiť/foto: LT

Vyklopíme a nakrájame na menšie kúsky, hranolčeky, ktoré postupne osmažíme na horúcom oleji. Nezabudnite ho rozohriať skôr, ako na olej položíte polentové hranolčeky a opražíte ich do zlata.  Docielite to, že kým na povrchu budú chrumkavé, vnútri ostanú krémové, až sa vám budú rozplývať na jazyku.

RADA

Ak kukuričné hranolky nepripravíte ako prílohu k hlavnému jedlu, nám chutia s tatárskou omáčkou alebo domácim pestom akéhokoľvek druhu.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)