Recept: Chutná nátierka z letného tvarohu

Dalito.sk/Vajíčková nátierka z letného tvarohu/foto: Dalito.sk

Nikdy som nepatrila medzi tých, ktorí vyhľadávajú nové zahraničné chute. Na dovolenkách sa ich neviem dojesť, ale doma je doma.

Som verná slovenskej kuchyni hlavne preto, že nemám čas behať po meste a hľadať ingrediencie, ktoré nájdem možno „až“ v  štyroch obchodoch. Takto vznikla aj naša rodinná tvarohovo – vajíčková nátierka,  ktorá sa často na chleba či pečivo ani nedostane. Manžel ju zvykne len tak „bágrovať“ s polievkovou  lyžicou, alebo len tak, nakrájam letnú papriku, ktorú vymení za lyžicu. Letný tvaroh je predsa len delikatesa. Aj v práci k počítaču.

SUROVINY:

350 – 500g letného tvarohu

50 g masla

2 malé trojuholníky syra

4 vajcia na tvrdo

1 menšia cibuľa

1 čili  paprička

Pažítka – za hrsť

Biele mleté korenie

soľ

POSTUP:

Nič zložité. Ideálne je si všetko asi dve hodiny pred spracovaním vytiahnuť z chladničky.

  1. Kým uvarím vajcia na tvrdo, cibuľu nakrájam na drobno a všetko ostatné dobre premiešam.
  2. Pridám pokrájané vajcia, dobre premiešam  a hotovo!

RADA:

  • Vajcia na tvrdo varím vždy 10 minút vo vriacej vode. Potom vriacu vodu vylejem z hrnca a pustím na ne rovno studenú tečúcu vodu. Nemám tak problém ich ošúpať.
  • Bylinky ako petržlen, pažítku, bazalku… používam vždy čerstvú. Pestujem ich bežne v tieni na balkóne.Vydržia až do zimy. Kupujem ich už odrastené v potravinách a doma ich už iba presadím do väčšieho črepníku. Nevidím dôvod, prečo by som mala čakať mesiace, kým vyrastú.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Recept od nutričného terapeuta: Najlepšia aj najzdravšia kôprová omáčka akú som jedla