Spektrum

Recept: Dokonalá grilovačka s Dalito, aj žabie stehienka, mušle, krevety…

Slnko, more, pokoj a dobrá nálada s priateľmi pri pochutnávaní si na morských živočíchoch je moje druhé ja. Atmosféru grilovania morských plodov si vychutnávam celé hodiny. Vždy, keď balím veci k vode viem, že to bude krásny deň. Samozrejme, sklo v košíku s jednorazovým grilom nikdy nemôže chýbať (no dobre, občas, ak nestihnem kúpiť po rozbití nový). Dokonalo ugrilované dobroty predsa nebudem zapíjať z plastového pohára. Stratilo by to podľa nás výnimočnú atmosféru.

Tohto roku som sa síce k moru dostala, ale bolo severné, takže sme sa na prímorskú grilovačku hrali doma pri sladkej vode. More je nezameniteľné, ale keď som kulinárske dobroty zapíjala francúzskym vínom a zatvorila oči, cítila som ho, more. No čo už, na budúci rok.

Manžel tvrdí, že moje grilovacie dobroty by som mala spracovať do kuchárskej knihy. Nikdy totiž nechápe, ako z toho minima, čo máme doma, dokážem vykúzliť to, čo pri ich konzumovaní zažíva. Neviem, či ma chce potešiť, ale aj naše deti tvrdia, že sú dokonalé. Aj na druhý deň. Keď totiž všetko pri vode nevládzeme dojesť, počká v chladničke a na druhý deň akoby sme našli. Stačí, keď dorobím šalát. A nepriberieme napriek tomu, že bruchá pri jednorazovom grile nám všetkým idú prasknúť. Každá grilovačka je totiž iná, podľa toho, aké zásoby máme doma. Naozaj dokupujem len mäso a ryby. Tým, že mi vždy niečo chýba, vždy grilujeme inak.


Jedna z grilovačiek Dalito/foto: Dalito.sk

Len čo prídeme k vode, začnem s grilovaním a vlastne skončíme až pri odchode. Vychutnávam si tieto chvíle s rodinou a priateľmi naplno. Počas koronavírusu mi veľmi chýbali a som vďačná aj za tých niekoľko spoločných chvíľ pri vode, ktoré sme si mohli dopriať. S pokorou ideme očakávať ďalšiu sezónu a veríme, že bude už dobre!

MUŠLE- predjedlo

sieťka mušlí (slávky), citrón

Mušle slávky na grile/foto: Dalito.sk

Po správnom rozpálení grilu zo zahraničia, už len vyberám z košíka to, čo som doma pripravila. U nás už jednorazové grily nekupujem, ale vozí nám ich dcéra, nielen pre to, že sú oveľa lacnejšie. Nórske totiž naozaj horia celý deň, tie poľské nás raz nechali v štichu a celý deň som sa pozerala na to, ako sa mi kazia morské ryby, ktoré som nemala na čom grilovať. Takže im už druhú šancu nedám.  

Lásku k mušliam som získala ešte v 80 rokov, keď sme s rodičmi chodili do Bulharska. Inde sa nedalo. Mama vždy niekde našla plech, otec zatiaľ lovil mušle v mori. Dodnes vidím, ako nám prideľovali morské dobroty podľa toho, ako sa otvárali na rozpálenom plechu. Neviem, kde sa to naučila, lebo ešte asi tri roky dozadu sa jedna pani pri pohľade na upečené mušle na FB pýtala, že čo to je?!

POSTUP


Slávky kupujem už očistené od rias v sieťke. Jednoducho ich rozložím na rozhorúčený gril a čakám, ktoré sa po krátkom čase otvoria. Pokvapkám ich citrónom a šup, zapijem dúškom ružového vína alebo prosecca.

Nie, nepodporujeme alkoholizmus, u nás však kvalitný nápoj ku grilovačke patrí/foto: Dalito.sk

Vynikajúce predjedlo, ak máme iba jednu sieťku, ktorá nám za normálnych okolností vystačí iba pre jednu osobu.

Slávky, hotovo/foto: Dalito.sk

RADA

Mušle, ktoré sa neotvoria určite vyhoďte. Ak sa na ne ulakomíte, s najväčšou pravdepodobnosťou na druhý deň, v lepšom prípade presedíte na toalete, v horšom, skončíte pre dehydratáciu v nemocnici. Viem o čom píšem. Mám to vyskúšané. Cesta autom z Francúzska na Slovensko bola pre mňa jedna z najdlhších a najstresujúcejších, aké som v živote zažila. Bolo to fakt peklo.

RYBY

filety z rôznych druhov rýb, olivový olej, cesnak, petržlenová vňať alebo iná, med, cictrón, chilli paprička

Tuniak, losos, morský vlk, maslová ryba… na grile podľa Dalito.sk/foto: Dalito.sk

Do olivového oleja pretlačím niekoľko strúčikov cesnaku, pridám na jemno nakrájanú petržlenovú vňať alebo kôpor (niekedy lyžičku medu alebo kečupu či horčice), vytlačený citrón, na jemno nakrájanú chilli papričku. Všetky filety nechám v páci v chladničke do druhého dňa. Ryby už potom len grilujem.


KREVETY

očistené krevety, alobal, olivový olej, cesnak, citrón

Neviem, či viete, ale najlepšie krevety sú čerstvé-surové, len jemne ochutené. Nie každý to však má rád tepelne neupravené, takže ak ich manžel nezje skôr, ako sa dostanú na gril, na ugrilovaných si najviac pochutím aj ja.

Krevety v oleji s cesnakom/foto: Dalito.sk

Očistené kvety „ponorím“ do olivového oleja s pretlačeným cesnakom a pokvapkám celým citrónom. Nadýchané ich zabalím do hrubšieho alobalu a odložím do chladničky na druhý deň.

Na druhý deň ich už iba, ak ich teda manžel nezje ešte surové, v otvorenom alobale prehrejem na grile. Nemusia za každú cenu zovrieť. Niekedy už na grile rovno z pohára prilejem kvapku rosse. A hotovo. Manžel sa vždy teší aj na to, ako bude šťavu z alobalu vytierať domácim pečivom.

PLNENÉ ŠAMPIŇÓNY

šampiňóny, strúhaný alebo tavený syr, soľ


Klobúčiky šampiňónov očistím od šupky a nožičiek. Nožičky však nevyhadzujem, odložím si ich na omáčku alebo do šalátu.

Gril je úžasný v tom, ze na ňom nemusíte čakať, že sa najprv urobí jedno a potom druhé. Jednoducho, grilujete všetko naraz, podľa miesta aj na jednorazovom grile/foto: Dalito.sk

Každý klobúčik šampiňóna osolím z vnútra a posypem syrom, ktorý mám náhodou  chladničke. Ak nemám strúhaný, môže byť aj tavený, trojuholník, jednoducho v klobúčiku má byť syr za akýchkoľvek osobností. No a potom už iba položím na gril a čakám, kým klobúčik stmavne, pustí šťavu a syr sa rozpustí. Okrem rýb a darov mora, najväčšia delikatesa grilovania, po ktorej sa vždy zapráši a zakaždým počúvam, že ich mám nabudúce urobiť viac.  

Šampiňóny a paprika so syrom/foto: Dalito.sk

MÄSO

Ak ste viac mäsoví ako rybací, chápem. Občas to príde aj na nás a zaspomínať si na chuť pravých špekačiek tiež nie je na zahodenie. Mäsá na grilovanie skôr kupujem už ochutené, alebo ich pripravím rovnako ako ryby. Naposledy sme okrem klobások a hamburgerov vyskúšali aj žabacie stehienka. Nijako som ich nedochucovala, iba osolila. Chutili, ale žeby som si na nich naozaj pochutila viac ako v reštaurácii povedať nemôžem. Nejako sa príliš rýchlo spiekli.

CUKETA ALEBO BAKLAŽÁN

zelenina, soľ, olivový olej, cesnak, vňať, rozmarín  

Patizón v ochutenom oleji/foto: Dalito.sk

Zeleninu deň pred grilovačkou umyjem, nakrájam na kolieska a ponorím do olivového oleja s pretlačeným cesnakom. Niekedy pridám aj rozmarín, ktorý v rodine však nie všetci majú radi. Osolím, okorením, odložím do chladničky a pri vode rovno položím na gril a opečiem z oboch strán.

Patizón pred grilovaním/foto: Dalito.sk

OMÁČKA HRÍBOVÁ

čerstvé huby, cibuľa, voda, soľ, čierne korenie, mletá paprika, šľahačka na šľahanie, čerstvá vňať

Neviem ako u vás, ale u nás na grilovačke nesmie chýbať aj omáčka. Najlepšie dve, nech si môžeme vyberať a meniť chute. Najviac obľúbená je hubová.

Hubová omáčka/foto. Dalito.sk

V obchode alebo na trhu kúpim čerstvé huby, ktoré udusím na jemne pokrájanej cibuli, osolím, pridám korenie, trochu červenej papriky a zalejem  šľahačkou na šľahanie. Nechám veľmi krátko prevrieť a vypnem. Na záver posypem hrsťou petržlenovej vňate, či pažítkou, alebo vlastne ktoroukoľvek čerstvou bylinkou, ktorú mám doma. Ak nemám, poteší akákoľvek sušená. Chutilo nám to aj s majoránkou. Fakt.  

OMÁČKA SMOTANOVO-HORČICOVÁ

maslo, cibuľa, čerstvé bylinky, šľahačka na šľahanie, med, tavený syr, čierne korenie, horčica

Tú robím vždy, ak nemám huby. Je výborná. Na masle opražím jednu na jemno nakrájanú cibuľu, prilejem najlepšie 33% šľahačku na šľahanie, pridám 2 lyžice horčice (máme radi francúzsku), lyžicu medu a vytlačím jedno črevo taveného syru. Ak nemám, hodia sa aj tavené trojuholníky. Jednoducho akýkoľvek syr. Pridám zmes všetkých čerstvých byliniek, ktoré mám doma. Okorením a dobre premiešam, nechám veľmi krátko prevrieť za stáleho miešania.

ŠALÁT

mix šalátových listov, cherry paradajky, zelená paprika, šalátová uhorka, nožičky šampiňónov, avokádo, balsamico

Šalát musí byť za každú cenu/foto: Dalito.sk

Do mixu šalátových listov nakrájam malé cherry paradajky, letnú papriku, niekedy jarnú cibuľku. Pridám na jemno pokrájané a orestované nožičky zo šampiňónov a jemne nakrájanú a neošúpanú uhorku. Ak mám avokádo, jeho malé kúsky spôsobujú pri  grilovačke  v ústach raj. Všetko dobre pokvapkám citrónom a nikdy nezabudnem so sebou na grilovačku zobrať aj balsamico.

SYR

Na grilovačke u nás nemôže chýbať syr. Najradšej máme grilované oštiepky alebo plesnivý syr v papieri, ktorý kúpime rovno v obchode. Nezabudnite si však so sebou zobrať aj brusnicový džem. Je to skvelá delikatesa nielen k mäsu, ale aj dezert na záver.

Plesnivý syr v papieri počas grilovania aj so žabími stehenkami/foto: Dalito.sk

KUKURICA

kukurica, kyslá smotana, maslo

Nič zvláštne, najviac nám chutí predvarená z obchodu a ugrilovaná na mieste, ale zlá nie je ani mladá sezónna. Jednoducho ju opečiem na grile, posolím, potriem maslom. Často zo sebou zoberiem aj kyslú smotanu, do ktorej kukuricu namáčame.

Čerstvá sezónna kukurica na grilovačke chutí najlepšie so smotanou/foto: Dalito.sk

PAPRIKA

malá farebná paprika, tavený syr

Malé farebné papriky ugrilujem rovno na grile bez odstránenia jadierok. Najviac nám však chutí tak, že papričky naplním taveným syrom a ugrilujem zo všetkých strán. Výborná príloha k rybám aj mäsu.

Ak nemáte syr do papriky, nič sa nedeje, chutia aj tak/foto: Dalito.sk

TZATZIKI

Tento recept som už písala, takže len pridávam link TU. Ideálne sú studené, takže sme si pre ne kúpili špeciálnu chladiacu tašku, v ktorej ich nosíme aj s potravinami, ktoré majú ostať pred grilovaním v chlade. Teda popravde, manžel ju vyhral na golfovom turnaji.

RADA

Z každého kúska trošku zaručuje množstvo rôznorodých dutí aj vôní. A už vieme, že kým cítime vôňu aj chuť, tak je to v koronavírusových časoch dobré znamenie/foto: Dalito.sk

Nezabudnite, že aj najlepšie jedlo na svete nebude na grilovačke chutiť, ak si na ňu neprinesiete aj dobrú náladu. Život je naozaj komplikovaný a ťažký, ale to ešte neznamená, že sa máme len mračiť a sťažovať sa . Dôvodov na relax, pokoj a príjemnú náladu sa predsa počas dňa nájde vždy dosť. S koronavírusom, či už bez neho.  Treba si to len uvedomiť a nezabudnúť, že čas nám už nikto nevráti.

Atmosféra pri grilovaní je jednoducho jedinečná, teda skôr taká, akú si ju aj počas koronavírusu urobíme. všetko záleží len na nás/foto: Dalito.sk

Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *