Recepty

Recept: Dokonalý a šťavnatý makový koláč „ľavou zadnou“

Toto je môj najobľúbenejší, najrýchlejší a najlepší recept na koláč, aký som kedy piekla. Okrem toho je taký jednoduchý, že sa na ňom nedá ani nič pokaziť. A to je v mojom prípade mimoriadne dôležité.

A ešte ho môžete rôzne obmieňať podľa toho, na čo máte práve chuť. A ešte je aj taký rýchly, že si ani nestihnete zašpiniť celú kuchyňu. A ešte je aj veľmi lacný. A ešte….

Jednoducho si ho zamilujete, pretože sa vám jednoducho vždy vydarí a tým vám nepokazí náladu, že pri jeho pečení ste v niečom opäť a zasa urobili chybu. Prípadne, že ste neschopní cukrári, ktorí aj cez víkend nedokáže potešiť najbližších, jedine ak zbehnete na nákup do cukrárne.


Recept je dokonca veľmi jednoduchý aj pri bezlepkovom pečení. Stačí, ak vymeníte múku za bezlepkovú. Ak vymeníte ešte aj mlieko za sójové, radosť urobíte aj tým, ktorí sú alergickí nielen na kravské mlieko. Takže je to vlastne dokonalý recept, ktorý by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Tentoraz som mala chuť na niečo makové, takže vám ponúkam jeho makovú variáciu. Na niečo poriadne makové a ešte aj poriadne šťavnaté a to všetko najlepšie za nie ani polhodinku.

SUROVINY

2 vajcia, hrnček práškového cukru, ½ hrnček oleja (dávam olivový), hrnček mlieka, 2 hrnčeky polohrubej múky, hrnček mletého maku, kypriaci prášok, na posypanie: hrnček práškového cukor zmiešaného s ½ hrnčekom maku, poleva: šľahačka


POSTUP

  1. Vajcia vymiešame s cukrom, pridám olej, mlieko, múku a kypriaci prášok.
  2. Všetko dôkladne vymiešam.
  3. Do zapekacej misy s vyšším okrajom dám papier na pečenie alebo jemne potrieme olejom.
  4. Dobre premiešanú zmes nalejem do misy.
  5. Hrubo posypem práškovým cukrom, ktorý som zmiešala aj s makom.
  6. Vo vyhriatej rúre pečiem na 170°C asi 30 minút.
  7. Keď koláč vyberieme z rúry, rovnomerne ho polejem šľahačkou. Hotovo.

RADA

Ak sa vám koláč nepodarí, to ešte neznamená, že som napísala recept zle. Možno ste na pečenie ešte nemožnejší ako ja. Stačí si to len priznať a svet bude hneď krajší. 🙂


(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *