Recept: Domáci jahodový sirup z celých jahôd „Pretrepať, nemiešať!“
Priznám sa, nie som fanúšikom receptov, podľa ktorých mám niečo prepasírovať. Príde mi to scestné, aby som niečo, čo má vitamíny a výživovú hodnotu hodila do koša. A tak som si vymyslela vlastný jahodový sirup, ktorý nie je tradične priezračne červený, ako sme vo väčšine prípadov naučení.
Náš domáci jahodový sirup je kalný a hustý, niečo medzi čírym sirupom a džemom, ale vynikajúci. Čo môže byť chutnejšie, ako keď vám počas horúcich letných dní plávajú v drinku kúsky jahôd.
SUROVINY
2 kg zrelých až prezretých jahôd, 3 l prevarenej a vychladnutej vody, 2 kg kryštálového cukru, 80 g kyseliny citrónovej
POSTUP
Očistené a umyté jahody rozkrájam na štvrtinky, zalejem vodou, v ktorej som rozpustila kyselinu citrónovú. Pri bytovej teplote nechám odstáť na 24 hodín.
Na druhý deň pridám cukor. Poctivo rozmixujeme. To je presne ten rozdiel, že pripravenú zálievku s jahodami neprecedím cez sitko. Len dobre ručne rozmixujem ručným ponorným mixérom, aby sa jahody roztrhali na čo najmenšie kúsky, nie však na kašu.
Na miernom „ohni“ miešam až do bodu varu, aby sa cukor poriadne roztopil. Počas varenia len odoberám prípadnú penu. Teplotu stiahnem na minimum a už iba nalievam do dopredu umytých fliaš. Zatvorené pre istotu otočím na 15 minút hore dnom, potom otočím a ešte teplé postavím pod deku do druhého dňa a hotovo.
RADA
Kým mi nediagnostikovali celiakiu, medzi moje obľúbené drinky patril koktail „69“. Je však s vodkou, ktorú ja už nemôžem. A tak som drink premenovala na „96“ a s domácim jahodovým sirupom si ho robievam s tequilou. Mne chutí. 3 cl tequily, 1 cl Malibu, 1 cl jahodového sirupu a 5,5 cl citrónovej šťavy. A ako hovorieva agent 007: „ Pretrepať, nemiešať!“ Vďakabohu, že alkohol sa nevyrába iba z obilia!
(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)