Recept: Fantastický domáci Baileys aj na Vianoce

Dalito.sk/Domáci Baileys po dokončení treba radšej na deň schovať/foto: Ján Poláček
DALITO -

Príprava na Vianoce vyzerá u každého inak. Treba upratať dom, nakúpiť a zabaliť darčeky, kúpiť stromček, napiecť veľa koláčov či spolu s celým národom sa tlačiť v potravinách a nakúpiť toľko jedla, že by sa tým dala nakŕmiť celá dedina.

Vianoce sú príjemné, ale aj stresujúce a tak si z času na čas nezaškodí dopriať niečo čo pohladí nervy aj chuťové bunky. U nás doma sa osvedčil domáci Baileys ako zaručený liek na všetko napätie okolo sviatkov a ak niečo zostane, tak keď začne chodiť rodina na návštevu, máme aj im čo ponúknuť (obvykle pre návštevu robíme rovno druhú dávku).

Príbeh prvého aj pravého írskeho likéru Bayileys začal v roku 1974 písať v Dubline David Dand, ktorý sníval, že vymyslí niečo výnmočné. Receptúru vymýšľal tri roky. Je to vôbec prvý krémový likér na svete z hustého mliečneho krému a kvalitnej whiskey.

Doma však máme vlastnú receptúru dotiahnutú do dokonalosti. Je jednoduchá a zvládne ju naozaj ktokoľvek. Dokonca aj ja. Môžete mi veriť, keďže som presne ten ktokoľvek, kto zvládne v kuchyni len to najjednoduchšie. Na druhú stranu je dobré, keď Baileys chystajú dvaja, aby sa navzájom strážili. Nech to neskončí tak, že sa všetko poje a vypije ešte pred samotnou prípravou.

SUROVINY

2 kondenzované, sladené mlieka Salko, 0,5 l rumu (ak chcete byť naozaj ako originál tak írsku whisky), 0,5 l mlieka, 1 mandľový puding (vyskúšali sme aj kombináciu karamelový puding + vanilkový puding = mňam), v originálnom Baileys je kakao a vanilka, takže ak chcete, môžete skúsiť túto kombináciu pudingov

POSTUP

Do hrnca vložíme neotvorené Salká, zalejeme ich vodou, tak aby boli úplne ponorené a dáme variť na dve hodiny. Potom čo sa nám uvaria, necháme ich vychladnúť.

Kým Salko získava normálnu teplotu, pripravíme si puding podľa návodu na obale. Taktiež necháme vychladnúť , ale pozor, aby sa nám neurobila kožka na povrchu.

Zmiešame vychladnuté Salko s pudingom a prilievame postupne rum (whisky).

Prelejeme do fliaš, odložíme na bezpečné miesto, kde nás nebude likér pokúšať aspoň do druhého dňa. Dovtedy sa krásne prepoja chute a môžeme začať s ochutnávkou.

RADA

Občas sa záhadne stratí celá pripravená várka ešte pred Vianocami, respektíve pred návštevou, ktorej sme sľúbili ochutnávku. Preto odporúčam nachystať si suroviny aspoň na dve várky. Uvidíte, že budú potrebné.

Autor: Ján Poláček

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)