Recept s tajnou ingredienciou: Varené víno, ktoré má horehronské grády

Dalito.sk/Varené víno s tajnou ingredienciou/foto: Veronika Chlebovcová
DALITO -

Momentálne žijem v Turecku, kde nám možno pre pandémiu koronavírusu úplne zakážu predávať alkohol. Kdekoľvek. V deň, keď sa táto informácia začala šíriť medzi obyvateľmi som si spomenula na rodnú vlasť.

Tento recept na varené víno som si priniesla z domu, a nedám naň dopustiť nikde vo svete. Som Horehronka, a u nás musí mať všetko grády. V zime príjemne zahreje, a aj vôňou naladí na atmosféru Vianoc. Keďže žijem v moslimskom Istanbule, Vianoce tu okrem cudzincov nikto neoslavuje. Viem, smutné. Niektoré časti mesta síce bývajú vyzdobené, ale chýba mi tu sneh, teploty pod nulou a ten pravý duch Vianoc. A samozrejme mi chýba voľno, lebo v práci si môžem zobrať dovolenku „až“ na jeden deň.

No a najviac mi chýba moja rodina! Toto budú pre mňa už štvrté Vianoce bez nej v ďalekom svete, a tak si aspoň spravím náladu týmto skvelým sviatočným drinkom.

SUROVINY

víno (najradšej mám suché červené), zrelá hruška alebo zelené jablko, sušené hrozienka (nemusia byť), 1 PL medu, škorica, klinčeky, plátok citróna alebo pomaranča, a jedna tajná ingrediencia na záver

POSTUP

1, Podľa toho koľko pohárov nápoja budete chcieť, nalejte víno do menšieho hrnca.

2, Pridajte na drobné kúsky pokrájanú hrušku a koreniny.

3, Asi 10 minút varte na silnejšom plameni, dávajte však pozor, aby víno dlho nevrelo.

4, Pridajte za polievkovú lyžicu medu (život si treba osladiť), a plátok pomaranča alebo citróna. Varte ďalších 5 minút.

RADA s tajnou receptúrou

Ak ste sa dočítali až sem, tadááá! Mojou tajnou zbraňou je slovenská hruškovica. Aj keď žijem v Turecku, vždy sa u mňa nejaká tajná zásoba nájde. Hruška v tekutom stave vždy varenému vínu dodá potrebné horehronské grády. Dávkujte podľa toho, ako veľmi máte radi Vianoce. Na dva hrnčeky vareného vína pridávam asi jedno poldeci hruškovice.

S pálenkou to však neprežeňte, aby nakoniec z vareného vína nebola varená pálenka/foto: Veronika Chlebovcová

Môžete experimentovať aj s inou pálenkou, ale mne sa táto kombinácia hruška – víno- hruškovica najviac osvedčila. Stiahnite z plameňa a môžete servírovať.  Tak teda šťastné a voňavé, nech ste kdekoľvek na svete!

Autorka: Veronika Chlebovcová, Slovenka žijúca momentálne v Turecku

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)