Recept: Najlepší limetkový sirup
Som „šetrivka“ a počas chvíľ, keď sme doma ochoreli alebo počas koronavírusej nákazy mi vďaka mojej povahe často bozkávajú ruky aj nohy. Nenakupujem veľa, myslím na prírodu, ale keď už niečo kúpim, snažím sa z toho vyžmýkať maximum. A dokonca, dokonca, niektoré moje domáce výrobky sú aj z toho zdravé a osviežujúce.
Najmä počas pandémie koronavírusu máme toho doma viac, ako inokedy. Človek však nikdy nevie… a aj keď vie, je škoda nespotrebovať všetko, čo sa dá. A tým sú jednoznačne sú aj šupky z citrónov či limetiek.
Doteraz som limetky nakupovala pravidelne. Vždy s pocitom, však sa určite zídu. Pravdou však je a bolo, že sa nezišli nikdy. Buď som na ne zabudla, alebo sa mi do nápoja či jedla nehodili. Občas ich použijem do mäsa, občas na kyselinu, ktorá ma často potrápi nadránom. Ale inak sa mi vlastne nikdy nezišli. Mojito si radšej nechávam pripraviť profesionálom a priniesť niekde na pláž pri mori.
A tak , keď už boli limetky v chladničke dlho, rozhodla som sa ich jedného dňa spracovať inak. A podľa domácich reakcií a mojich priateľov som nič lepšie s limetkami ani nemohla urobiť. Nakoniec bude, vzhľadom na pandémiu koronavírusu, výborný aj do Mojito doma.
SUROVINY
4 limetky, 2 citróny, 3 ČL kyseliny citrónovej, 2 kg kryštálového cukru, 1 ČL sušenej levandule (nemusí byť), liter vody
POSTUP
Limetky aj citróny som dobre vydrhla pod tečúcou vodou.
Nakrájala na kolieska, pridala levanduľu a zaliala vodou.
Na chladnom mieste som to nechala lúhovať dva dni. Občas premiešala.
O dva dni postavila na varný panel, pridala cukor a kyselinu citrónovú. Priviedla do varu, maximálne 5 minút.
Uvarený sirup som cez sitko naliala do fliaš, obrátila ich uzáverom dolu vrchnákom na 15 minút.
Obrátila a pod dekou sterilizovala do druhého dňa. Nikdy sa mi žiadna fľaša nepokazila. Ani nestihla.
RADA
Domáci sirup je vynikajúci nielen na osvieženie ako malinovka, ale aj do čaju. Inak, aj ako darček. Kúpiť sa dá všetko, ale poctivá domáca výroba je darčekom od srdca.