RECEPT s príbehom: Zázvorový sirup, ktorý preverí dochvíľnosť

dalito.sk/foto: dalito.sk

Kamarátka o mojom domácom zázvorovom sirupe povedala, že jej pretiahne celé telo. Vždy sa na tom zasmejeme. Pre ďalšieho kamaráta som ho zasa doslova nestíhala variť. Pre sirup chodil čoraz väčším autom.

Spomínam si aj na deň, keď som z toalety, kde mi musel mobil priniesť manžel, volala do práce, že ak  sa ma konečne  chcú zbaviť, majú na to jedinečnú príležitosť, že ja dnes do práce neprídem.  Večer som  feferóny s kuraťom zapíjala mojim zázvorovým  čajom a to spôsobilo, že na druhý deň nemôžem opustiť byt. (uznávam, netradičná kombinácia) Že sa mi môžu akokoľvek vyhrážať, dnes ma v práci neuvidia.  Vedúci sa iba zasmial a povedal, že za fľašu zázvorového som ospravedlnená.

Tohto roku sa chrípková sezóna ani nezačala a už mi kamarát písal, či ho nesklamem a uvarím mu ďalšie hektolitre. Že si bez neho zimnú chrípkovú sezónu nevie predstaviť. Bolo mi ho ľúto, ale odkedy som založila portál DALITO.SK, jednoducho už nestíham. A tak vám na môj preslávený protichrípkový zázvorový sirup aspoň prezradím recept. Faktom je, že sirup je mimoriadne silný a vhodný najmä pri prechladnutí a chrípke. A tá zúri všade okolo nás. V Českej republike aj na Slovensku. Sú dokonca aj takí čo mi tvrdia, že keď sa z choroby nevedeli vyliečiť, jediné čo im pomohlo bol práve môj zázvorový sirup S láskou od Lucinky.

Ale POZOR! So zázvorovým sirupom to nepreháňajte. Najmä večer predtým, ako na druhý deň skoro ráno potrebujete niekde byť včas . Vyliečiť vás síce môže, ale aj zaskočiť na toalete. A asi by ste ťažko nadriadenému či klientovi vysvetľovali, že vás dostal neobyčajný  domáci zázvorový sirup.

SUROVINY:

2kg čerstvého zázvoru, 2 kg kryštálové cukru, 2 citróny, 2 čl kyselina citrónová, voda

POSTUP:

Zázvor jemne očistíte a nakrájate na čo najmenšie kúsky. Je to naozaj prácne, takže odporúčam kvalitný nôž. Inak prídete o zápästie. Citróny umyjete a nakrájate na kolieska. Niekde si poznamenajte, koľko plátkov citróna ste do sirupu dali, aby vám citrón neostal v zaváraninovej fľaši. Sirup by mohol, aj keď nemusel, zhorknúť.  U mojich kamarátov sa to nikdy nestalo. Nestihlo.

Zázvor s citrónmi zalejte  vodou tak, aby bola asi 5 cm nad surovinami. Zmes nechajte za stáleho miešania prejsť  varom. Keď vrie, varte asi 5 minút. Potom povyberajte citrón s tým, že si prepočítajte či ste z hrnca vybrali všetky kolieska. Pridajte kyselinu citrónovú, zamiešajte a ponalievajte do pripravených umytých pohárov.

Rýchlo zatiahnite viečko a otočte hore dnom na 20 minút. Sirup tak sterilizujeme.  Potom otočte a do rána nechajte fľaše pod dekou, aby sa správne sterilizovali.

foto. dalito.sk

PONAUČENIA:

  • Nesnažte sa uvariť viac sirupu naraz ako z 2 kg. Inak si nebudete  ruku, hlavne jej zápästie, cítiť aspoň týždeň.
  • Ak spracúvate viac zázvoru, určite to robte v rukaviciach a nikdy si pritom a pár hodím potom nešúchajte oči. Presne viem o čom píšem. Mala som pocit, že mi vypáli zreničku. Naozaj viem o čom píšem, tak si nechajte poradiť. Nebol to príjemný pocit. Hlavne bolestivý.
  • Celý proces je vynikajúci na to, aby ste si prečistili hlavu od pracovných a iných problémov. Minimálne dve hodiny budete myslieť iba na to, aby ste si nedajbože nepretreli rukou oči. Je to jedna z najlepších psychohygien aké poznám. Žeby som sa k vareniu môjho slávneho zázvorového sirupu predsa len vrátila?

Môže vás zaujať:

Recept s príbehom: zázračný, antivirotický, domáci šalviový sirup

1 reakcie na RECEPT s príbehom: Zázvorový sirup, ktorý preverí dochvíľnosť