Recept našich predkov: Tradičná domáca vianočka

Dalito.sk/Práva domáca vianočka je mäkká a priam sa rozplýva/foto: Ján Poláček
DALITO -

Prvá zmienka o vianočke sa nachádza v diele Pojednání o Štědrém večeru, ktorého autor je Jan z Holešova. Podľa výkladu symbolizuje vianočka v Betleheme narodeného Ježiša Krista zabaleného v plienke . Veď samotný názov Betlehem vznikol od slov Bet Lehem, čo znamená dom chleba.

Vianočku dokonca od 16. storočia mohol piecť iba pekár, ktorý bol cechový remeselník. Až neskôr si toto tradičné české a slovenské pečivo začali ľudia pripravovať aj doma.

Dnes už nepatrí len na vianočný stôl a vianočka sa stala obľúbeným sladkým pečivom najmä detí počas celého roka. Je škoda, že tradičné pečivo, ktoré pochádza z československých končín sa už doma toľko nepripravuje, ale skôr nakupuje. Pritom jej príprava vôbec nie je náročná.  

Domáca vianočka, pripravovaná s láskou, vždy chutí najlepšie a preto sme si aj my doma vyhrnuli rukávy. Výsledok stál rozhodne za každú minútu, ktorú sme jej venovali. A nemusí vždy vyzerať ako z reklamy.

SUROVINY

500 g hladkej múky, 150 g masla (resp. rastlinného tuku), 100 g kryštálového cukru, 250 ml mlieka, 10 g soli, 3 žĺtka, 1 droždie, 1 ks vanilkového cukru, kôra z polovičky citróna, 1 vajce na potretie, podľa chuti hrozienka, lupienky mandlí, či kúsky čokolády

POSTUP

Aspoň pol hodiny pred začatím pečenia si vyložíme z chladničky veci, ktoré by mali byť izbovej teploty t.j. maslo (rastlinný tuk), mlieko, vajcia, droždie.

Mlieko si pre istotu trochu prihrejeme, 1/3 z neho odlejeme do samostatnej nádoby, do ktorej pridáme trochu cukru a droždie. Necháme vzísť kvások.

V ďalšej nádobe si zmiešame múku, zvyšok cukru, soľ, vanilkový cukor a kôru z citróna. Primiešame kvások, zvyšok mlieka, zmäknuté maslo, žĺtka. Teraz ak chcete, môžete primiešať hrozienka, prípadne čokoládu.

V tejto chvíli veľmi je vhodný miesiaci stroj, nakoľko cesto je potrebné miesiť minimálne 10 minút, skutočne intenzívne. Na začiatku sa vám bude cesto zdať lepivé. V žiadnom prípade neprisypávajte ďalšiu múku. Dosiahli by ste jedine to, že cesto by nebolo také nadýchané a vláčne. A to presne nechceme. Takže miesime a miesime…

Cesto necháme dve hodiny kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem. Ak treba aj dlhšie.

Zapletanie vianočky

Pletenie vianočky je rýchle a jednoduché/foto: Ján Poláček

Doma sme robili vianočku zo 4 častí. Začneme tak, že si cesto rozdelíme na polovicu. Tým pádom nám vzniknú dve menšie vianočky. Každú polovicu cesta rozdelíme na 4 časti. Každú vyšúľame na chápadlo o takej dĺžke, aby sme vianočku vo finále zmestili na plech. Čo sa nám podľa fotografie nepodarilo.

Chápadlá spojíme v spoločnom hornom bode. A zapletáme. Zoberieme časť vpravo a preložíme cez najbližšiu strednú časť sprava. Potom vezmeme stredné zľava a preložíme cez ľavé chápadlo. Chytíme ľavé stredné a preložíme ho cez pravé stredné.  A takto postupujeme, kým nezapletieme celú vianočku.

Skoro sa nám vianočka nezmestila na plech /foto: Ján Poláček

Hotový produkt položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte asi 20 minút kysnúť.

Medzitým zohrejeme rúru na 180 stupňov. Vianočku pred vložením do rúry znova potrieme vajíčkom, prípadne posypeme mandľovými lupienkami. Pečiem asi 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť a už len servírujeme.

RADA

Domáca vianočka nemusí byť dokonalá. Nedostatky pri zapletaní plnohodnotne nahradí jej výnimočná chuť. Okrem toho, do pletenia môžete zapojiť aj deti, ktoré sa určite zabavia. Zapliesť ju môžete z troch aj štyroch prameňov.

Autor: Ján Poláček

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)