Recept od babičky: delikátna fazuľová polievka

foto: autorka

Mám kamarátku Katku. A ona má mamu, ktorú ani nepoznám. Ale ona pozná nielen vďaka nej mňa a Dalito.sk. A tak vždy, keď ju dcéra navštívi, nabalí mi tašku domácich zaváranín a záhradnej úrody, aby som nezomrela od hladu.

A nie je to hocaká taška. Presne tá najväčšia, ktorú si môžete kúpiť vo švédskom obchodnom reťazci nábytku. Manžel ju vždy donesie domov nahnevaný, že je taká plná veď je to dôchodkyňa. Katkina mama, ale aj Katka, sú ale presne tie typy, ktoré sa rozdajú až po hranicu zaplatiteľnosti šekov. Už s ňou ani jej maminou nebojujem. Viem, že z toho majú obrovskú radosť. No a ja vďaka nim vyváram tradičné domáce slovenské jedlá, ktoré sa už medzi receptami akoby vytrácali.

Vďaka Katke a jej mame vznikla aj táto delikatesná fazuľová polievka. Spravila som jej ten najväčší hrniec, aký som doma našla. Jedli sme ju s manželom asi štyri dni a ani raz sa nám neprejedla. Naopak, so smutnými očami porazeného králika som sa vzdala posledného taniera v prospech manžela. Je to miláčik, tak si zaslúži.

Fazuľovú budem musieť robiť častejšie. Bola úžasne delikátna, možno aj vďaka domácim farebným fazuľkám, ktorých mi Katkina starká poslala za celý zaváraninový pohár. Kedysi v ňom plávali kyslé uhorky o váhe 850 g.

Suroviny na 6 l polievky

voda, slnečnicový olej, údená krkovička, jedna veľká cibuľa, tri hrubšie plátky údenej slaniny, dva špekáčiky, 5 bobkových listov, čierne mleté korenie, lahôdková mletá paprika, drvená rasca, majoránka, 2 PL kopcom zeleninového bujónu (BIO Sinnentor), zaváraninová fľaša farebných suchých fazúľ (klasika od kyslých uhoriek), 4 stredné zemiaky, 33 % smotana na šľahanie, 3 PL kopcom hladkej múky (bezlepkovej univerzálnej), 3 strúčiky cesnaku, možno soľ

Postup

  1. Fazuľu som si noc predtým namočila do vody.
  2. Do veľkého hrnca položila údené mäso, pridala bobkové listy, zaliala vodou a uvarila do mäkká. Mäso vytiahla a v alobale odložila na chladné miesto. Rovnako aj vodu z vývaru, ktorú som preliala do menšej nádoby.
  3. V 6 l hrnci som na oleji opražila cibuľu aj so slaninkou, neskôr pridala aj špekáčiky.
  4. Keď bolo všetko opražené, posypala paprikou, premiešala a pridala namočenú fazuľu aj s vodou, v ktorej sa cez noc kúpala. Priliala odložený vývar z údeného mäsa. Dochutila čiernym korením aj rascou. Nesolila, pretože voda z údeniny je dostatočne slaná. Dosoliť môžete vždy.
  5. Keď už bola fazuľka skoro mäkká, pridala som na kocky nakrájané mäso a zemiaky na menšie kúsky. Prihodila zeleninový bujón a varila, kým zemiaky nezmäkli.
  6. Vymiešala som šľahačku s múkou, pridala do hrnca, poriadne premiešala, aby sa mi nerobili hrudky. Pridala pretlačený cesnak a naozaj veľa majoránky.

Dobre vedieť

Priznám sa, že najprv som polievku uvarila iba z polovičnej dávky fazuľky. Už prvý variant bol vynikajúci. Polievka nám zachutila tak, že som sa rozhodla, že ju ešte viac zahustím a tak som ďalšiu noc namočila do vody aj zvyšok fazule. Na druhý deň ju len separátne uvarila do mäkka a celú aj s vodou vliala do veľkého hrnca. Dobre, že som to tak urobila. Bola to jednoducho delikatesa!

(Ak vás originálny recept inšpiroval alebo len nechcete prísť o naše články redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: