Vynikajúci zdravý recept: Sladkokyslý fazuľkový prívarok s kuriatkami

Vynikajúci letný recept: Sladkokyslý fazuľkový prívarok s kuriatkami/foto: autorka

Kuriatka jedlé, kuriatka, kurence, kurčatka, kuriačky, kuríčky, kuročky, kurky, kuriaše, kuriače, kohútky, lišky, lišočky, lišovky, kozačky, herhubky, hrajhubky, hajdahubky, hubky, červené hubky, tanečnice alebo liška obecná. Toľko pomenovaní má jediná huba, ktorá sa vyznačuje mimoriadnymi účinkami na zdravie.  

Rastie od mája do novembra v ihličnatých aj v listnatých lesoch v machu alebo medzi lístím, zvyčajne vo veľkých húfoch. Vyskytuje sa v celom miernom pásme severnej pologule, v severnej Afrike a v Austrálii.

Vyberaví Nóri

Jediným miestom, kde som mala kuriatka problém nazbierať bolo Nórsko. Ak sa totiž miestni vydajú na huby, mám taký pocit, že zbierajú len kuriatka. Inak som si nevedela vysvetliť, prečo ma tak v lese vo veľkom predbiehali. Okrem toho nechápala som, kam sa tak ponáhľajú, keď popri lesných chodníkoch rástlo toľko suchohríbov, bedlí či dubákov, že som z cestičky nemusela urobiť ani krôčik do lesa a mala som plný košík. Kým ja som postupovala na kopec pomaly a zbierala huby pri ceste, Nóri sa cestou už dolu kopcom vracali s plnými košíkmi výlučne kuriatok. A tak som po nich v lese našla všetko, len nie kuriatka. Nóri vždy vedeli čo je najlepšie. Takže sa už vôbec nečudujem, že tam nechajú všetky huby okrem kuriatok. Teda aspoň v okolí Osla.

Našťastie sú dnes úplne bežnou ponukou v obchodoch nielen u nás, takže si na nich pochutnávame kedykoľvek.

Vynikajúce!

Tentoraz som sa z nich rozhodla pripraviť letný sladkokyslý prívarok s mladou strukovou fazuľkou. Vynikajúce! Vynikajúce! Chýbalo mu jediné: dvojnásobné množstvo kuriatok. Nabudúce nebudem lakomá sama na seba a kúpim si ich plný hrniec! Jednoznačne! Nech to stojí koľkokoľvek.

Suroviny

1 PL masla, 1 stredná cibuľa, mladé fazuľky v strukoch podľa chuti, 4 malé zemiaky, kuriatka podľa chutí, 0,5 hovädzieho vývaru, 1 l vody, 4 bobkové lístky, soľ, mleté čierne korenie, 1 ČL sladká mletá paprika, 200 ml mlieka, 1 – 2  PL hladkej múky kopcom podľa toho, akú hustotu preferujete, 24 g hnedého kryštálového cukru, 1 menší strúčik cesnaku, 1-2 PL octu, čerstvý kôpor

Postup

  1. Odstránim konce hľúz letnej fazuľky a struky nakrájam na malé kocky.
  2. Na masle spením najemno nakrájanú cibuľku.
  3. Pridám fazuľky, umyté huby a nové zemiaky rozrezané na štvrtinky. Všetko urestujem na cibuľke.
  4. Prilejem vývar a vodu, do hrnca nezabudnem vhodiť bobkové listy. Domáce sú najlepšie.
  5. Osolím a varím na stupni 7. asi 45 minút.
  6. Prihodím čierne korenie a papriku, poriadne zamiešam a nechám prevrieť.
  7. Vo vedľajšej nádobe si poriadne rozhabarkujem mlieko s múkou a postupne za stáleho miešania vlejem do hrnca. Nechám zovrieť.
  8. Pridám cukor, roztlačený cesnak a nechám ešte raz prevrieť.
  9. Odstavím, prilejem ocot podľa chuti a poriadne zamiešam. Kôpor nakrájaný na jemno vmiešam do hrnca až tesne pred konzumáciou, aby polievku rozvoňal čo najviac.

Dobre vedieť

Internet je plný odborných informácii o tom, že táto sympatická huba hubí baktérie, vírusy a plesne. Podľa nejakej štúdie vraj pomáha pri prevencii zápalov, nádorových a autoimunitných ochorení. Je bohatá na vlákninu, vitamíny skupiny B, meď, železo a draslík a výborný zdroj bio aktívnych fytochemikálií. Kuriatko pôsobí napríklad proti črevnej baktérii Escherichia coli a zlatému stafylokokovi (Staphylococcus aureus). Obsahuje a–tokoferol, ß–karotén, lykopén a vitamín C. Fenoly a tokoferol sú látkami zodpovednými za antioxidačné pôsobenie tejto huby. Pôsobí na imunitní systém a potlačuje zápalové procesy.

(Ak vás originálny recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: