Originálny recept: pravá nórska rybacia polievka fiskesuppe: Det er fantastisk!

Nórska rybacia polievka fiskesuppe/foto: autorka

Na pravú nórsku rybaciu polievku som dlho nespravodlivo pozerala cez prsty. Ako milovníčka francúzskej rybacej polievky, s pečivom, syrom a majonézou namáčanými v polievke,  som si nevedela predstaviť, že by som si mohla prsty oblizovať ešte na niečom rovnako chutnom. A teda že pochutila, a ešte ako!

Pravá nórska rybacia polievka existuje v nespočetne veľkom množstve variácií tohto vynikajúceho jedla. Jedla som ju aj s kaviárom v michelinskej reštaurácii v Oslo, ale očarila ma aj podľa receptu miestneho obchodného reťazca. Tento recept zbožňuje aj manžel, ktorý hrniec na dva dni zje na posedenie.

Verzia šéfkuchára obchodu, ktorú sme si doma mimoriadne obľúbili, je z tresky a koreňovej zeleniny. Pre extra chuť pridali aj krevety a dobre urobili! Táto rybacia nórska polievka je taká fantastická, že (ako to píše recepty bulvár?) „inú už nebudete ani chcieť!“ Ale inak, pokojne to môže byť aj pravda bez akéhokoľvek zveličovania. Fakt je fantastická, nórsky: Det er fantastisk!  (To je fantastické!)

Recept som napísala pre 4 osoby, alebo 2 veľmi pažravé.

SUROVINY

500 g filé tresky, 400 g mrazených kreviet, 1 cibuľa, 3 mrkvy , 200 g  koreňového zeleru, 1 poctivá sladká smotana alebo kyslá, ½ ČL lyžičky sušeného tymianu, 1 PL bieleho vinného octu, hrsť čerstvého kôpru, 2 PL múky na zahustenie, 1 PL slnečnicového oleja, voda s rybacím bujónom alebo rybací vývar, soľ, mleté černe korenie, PRÍLOHA po francúzsky (nemusí byť): chlieb, pečivo, majonéza, strúhaný syr

POSTUP

  1. Cibuľu a koreňovú zeleninu nakrájame na tenučké pásiky a varíme asi 10 minút.
  2. Na dne druhého hrnca si zatiaľ opečieme múku na oleji. Svetlú zápražku zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom a pridáme uvarenú zeleninu aj s vodou. Povaríme, kým polievka nezačne hustnúť. Dochutíme soľou, korením, tymianom a octom.
  3. Filety z tresky nakrájame na malé kúsky a vložíme do hrnca. Necháme ešte raz zovrieť, aby sme dovarili aj rybu.
  4. Pridáme smotanu, poriadne ju zamiešame a polievku privedieme do varu.
  5. Ak použijeme čerstvé krevety, nezabudnite ich očistiť od škrupín. Čerstvé krevety varíme samostatne asi tri minúty.   
  6. Krevety pridáme do polievky tesne pred podávaním a výdatne posypeme čerstvým kôprom.
  7. Nóri jedia národnú polievku s teplou bagetou potretou kvalitným maslom.

RADA

Nórska rybacia fiskesuppe je sýta, takže je vhodná aj ako hlavné jedlo. Niekedy si ju zvykneme posypať ešte strúhaným syrom. Ak by sa niekomu málilo, my ju ešte zvykneme zahustiť aj „po francúzsky“.  To znamená, že si k polievke opražíme hrianky alebo pečivo úplne rovnako, ako to robia Francúzi pri ich národnej rybacej bujabéze.  Opečený chlieb alebo pečivo nakrájam na malé kúsky.  Každý namočím do majonézy, pečivo s majonézou zasa do strúhaného syru, a následnej obrátenou stranou položím do horúcej polievky, v ktorej sa syr roztečie. Čo lyžica, to jedna kocka. Je to neskutočne dobré! Priam nórsky fantastické: Det er fantastisk!

(Ak vás tento recept inšpiroval, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)