Recept od babičky: Svieža kyslá šošovicová polievka inak

Dalito.sk/Kyslá šošovicová polievka inak/foto: autorka

Letné kyslé prívarky, polievky a omáčky, to je pre mňa leto. Nepoznám veľa jedál, ktoré mi počas horúčav chutia lepšie. Jemne kyslasté, tak akurát na osvieženie.

Som už babka, u nás doma mor mor. Taká ta klasická, na ktorú pri stole zazerajú a šomrú, že keď sa objavím, priberú všetci. Však to nejedzte, nikto vás nenúti, bránim sa výčitkám detí, ktoré si už garáž prerobili na posilňovňu. Vraj dodržiavajú zdravý životný štýl, ale keď navarím, ešte ani raz nevymenili posilku za môj obed či večeru.

Ťažké slovenské a české jedlá už vo veľkom doma nevarím, ale na kyslé polievky nedám dopustiť. Vlastne nikto z nás. Kvôli deťom som ich však upravila tak, aby nezazerali, keď sa počas mojej návštevy postavia ráno na váhu.

Takže aj tento recept od mor mor vznikol tak, ako mnoho našich domácich netradičných receptov v našej netradičnej časovo vystresovanej a hektickej slovensko-česko-nórskej rodine. Keď totiž nepracujeme, tak sa presúvame medzi krajinami a keď sa práve nepresúvame, tak zasa veľa cestujeme a užívame si život. Takže chladnička je pravidelne u nás doma poloprázdna.

Napriek tomu ako manželka, matka, mor mor nezlyhávam. Práve naopak. Aj moji sa obracajú od rána do noci, ale ja, na rozdiel od všetkých, ešte akosi vládzem vyvárať aj po nociach. Nechápem, kde beriem tú silu a energiu, ale celkom sa mi to páči. Vôbec mi to neprekáža. Obzvlášť, ak im pri poloprázdnej chladničke dokážem, že som vlastne kuchárska čarodejnica. Fakt som dobrá a fakt si pochvaly najbližších zaslúžim.

A okrem toho, všetci už vieme, aká je šošovica zdravá! Docent gastroenterológie Ladislav Kužela to na Dalito pripomína pravidelne.

Suroviny

kokosový olej, 80 g údenej slaninky, malý kel, 4 veľké mrkvy,  480 g konzerva zaváranej šošovice, 1 PL sójovej omáčky, zelerová vňať,  0,7 1 l sójového mlieka, jablčný ocot, mleté čierne korenie, čili paprička, soľ, voda

Postup

Slaninku som nakrájala na drobno a opražila na kokosovom oleji. Pridala nastrúhanú mrkvu na hrubšom strúhadle, jemne ju opražila, podliala vodou a chvíľu dusila.

Kel nakrájala na pásiky, pridala do hrnca , zaliala vodou a aj vodou z konzervy šošovice a varila do mäkka. Dala som dve veľké konzervy šošovice, ale úplne by stačila jedna. Ale ak má niekto rád hustú polievku, nech sa páči.

Do hrnca som vliala sójové mlieko, okorenila, osolila, prihodila čili a všetko nechala prejsť varom.

Na záver už iba priliala ocot podľa chuti. Keď som už zohrievanie pod polievkou vypla, výdatne som ešte do nej vsypala zelerovú vňať. Doma som mala iba sušenú. Čerstvá by kyslú polievku ešte viac privoňala.

Rada

Hektický pracovný život ma naučil, že aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, nikdy nie je v kuchyni tak prázdno, aby sa niečo nedalo vyčarovať. Stačí na to len chuť a odvaha. A vždy, keď sa aspoň raz do mesiaca dostanem do obchodu rozmýšľať pri nakupovaní tak, že možno sa doň dostanem zasa až o mesiac. A ak sa aj nedostanem, je to dobrý dôvod vyraziť si niekde do reštaurácie. Letnú atmosféru večera pri dobrom jedle, kvalitnom vínku či pivku a v spoločnosti najmilovanejších nenahradí žiadna domáca vypekačka ani s najlepším receptom na svete.  

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)