Recept: Originálna uhorková alebo cuketová polievka
Opakuje sa to takmer každý rok. Nemusíte mať ani záhradu. Stačí dobrý sused, známy či kamarát/tka, ktorí nevedia čo s úrodou a už máte doma plnú chladničku šalátových uhoriek či cukety.
Stáva sa to aj mne, celkom pravidelne. Až na jeseň som vlastne zistila, koľko známych má záhradu a ako veľmi ma ľúbia. Chladničku mi v istý moment išli roztrhnúť len uhorky. Musela som začať konať.
Plná chladnička, ale veľa potravín v nej na istý recept chýbalo a do obchodu sa mi vôbec nechcelo. A tak vznikla naša domáca uhorková polievka, ktorá sa zapísala do našej rodinnej histórie.
SUROVINY
6 stredných nových zemiakov, 4 l vody, väčšia šalátová uhorka, 9 cherry paradajok, 4 listy bielej kapusty, 250 ml marcarpone, menší citrón,mleté biele korenie, mletá rasca,hrsť petržlenovej vňate, curry, soľ
POSTUP
- Iba umyté, neošúpané zemiaky som zaliala solenou vodou a uvarila do polomäkka.
- Pridala na kocky nakrájanú uhorku aj so šupkou, nadrobno pokrájané kapustové listy, drvenú rascu a biele korenie. Uvarila do mäkka.
- Pridala mascarpone, zamiešala, a keď polievka zovrela, pridala na polky nakrájané cherry paradajky, šťavu z citróna a curry.
- Ručným ponorným mixérom rozmixovala do krémova. Nie však úplne na kašu, nechala som aj menšie kúsky zemiaku, či uhorky.
- Vypla ohrievanie a nakoniec som pridala jemne nastrihanú petržlenovú vňať. Krémovú polievku nádherne rozvoňala.
RADA
Keď túto polievku varíte, nemal by vás pritom nikto vidieť, lebo bude frflať a mudrovať, čo je to za kombináciu v hrnci. Pri stole sa však bude oblizovať. Ak nemáte uhorku, bez problémov ju môžete nahradiť cuketou, z ktorej je polievka rovnako chutná.
RECEPT s príbehom: Bombový mätovo-medovkový sirup až do Bonaparte