RECEPT s príbehom: Bombový mätovo-medovkový sirup až do Bonaparte

Dalito.sk/Medovka/foto: pixabay.com - Maky Orel

Možno to poznáte. Z vašej práce za počítačom ste tak uťahaní , že potrebujete zmenu. Jednoducho robiť úplne niečo iné, čím sa živíte. Ja vtedy idem do priateľkinej záhrady, kde jej obrovský pozemok obriadim, vyčistím a ošetrím tak, ako jej to žiadna záhradnícka firma neurobí. Alebo varím.

Keď potrebujem naozaj vypnúť a pozerať sa len tak „doblba“, začnem variť sirupy alebo džemy. Pohľad do hrnca s neustále točiacou sa varechou je pre mňa balzamom nielen na dušu, ale aj hlavu. Točím tou varechou toľko, až zavárané produkty rozvážam po kamarátoch po celom meste. Toľko toho uvarím.

Manžel sa mi zvykne smiať, že som ako Forrest Gump keď bežal a bežal a bežal…. Že len čaká, kedy sa pri varení zastavím aj ja, až na to, že na rozdiel od neho nemám na túto moju psychohygienu žiadneho sponzora.

Naposledy  kamaráti na moju „prepálenosť“ a tým moje slávne sirupy čakali viac ako rok. Sem tam nabrali odvahu a spýtali sa ma, či nie som náhodou prepracovaná z DALITO a neplánujem vypnúť, pretože im došli zásoby. Či neplánujem zapnúť opäť sporák, ale dlho dostávali odpoveď, že bohužiaľ nie. Až do minulého týždňa.

Akonáhle som na súkromnom FB oznámila, že idem variť môj poctivý bombový mätovo-medovkový sirup, kamarátka mi okamžite poslala sms, že si objednáva dvadsať fliaš pre dcéru, ktorá iné sirupy ako moje bylinkové nevypije a to je už takmer dospelá. Jej dcéra. Že čo ak mi to opäť bude trvať rok a jej dcéra, závislá od mojich sirupov, bez nich dostane abstinenčné príznaky.

Jej reakcia ma potešila, len ma zaliala hrôza, že budem musieť na strednom Slovensku vyplieniť asi všetky záhrady, aby som ešte toľko fliaš z čerstvých byliniek na sklonku zimy dokázala aj uvariť.

Medovka a mäta sa našťastie dokážu v záhradách tak rozrásť, že ju ani nestíhate spotrebovať. Hlavne na jeseň, tesne pred mrazmi sa im darí najviac. Tohto roku im počasie však nie celkom prialo, pretože  bolo a stále je veľmi sucho, tak som mala čo robiť, aby som dostatočné množstvo ešte nazbierala.

Ale ako sa hovorí, komu sa nelení, tomu sa zelení, takže v istom momente som sa cez vedrá byliniek takmer nedostala do kuchyne. A stihla som to ešte pred prvým mrazom, ktorý obyčajne dokáže posledné bylinky zlikvidovať.

Ak nič neoklamete, nič nie je relaxujúcejšie a jednoduchšie, ako si z byliniek uvariť a sterilizovať dravý a chutný sirup, nielen do čajov na dlhé zimné večery. Kamarátkina dcéra je od môjho bombového mätovo-medovkového sirupu závislá aj v lete, kedy si ho zarába ako osviežujúcu malinovku.

Takže tu je recept na môj poctivý slávny bombový mätovo-medovkový sirup až do Bonaparte.

SUROVINY:

8l potlačené vedro s bylinkami aj so stopkami

4l vody

2 kg kryštálového cukru

ČL kyseliny citrónovej

Citrón

POSTUP:

Bylinky som si natrhala asi do 10l vedra. Trochu som ich potlačila, aby mal sirup naozaj čo najsilnejšiu chuť po lúhovaní. Predtým som ich vo vani veľmi poctivo umyla pod studenou sprchou, aby som ich zbavila aj posledných nečistôt.  Stonky som do veľkého hrnca nastrihala na menšie kúsky. Zaliala čiastočne vychladenou prevarenou vodou. Pridala dobre umytý a nakrájaný citrón na kolieska, zamiešala a na 48 hodín obložila prikryté na balkóne.

Po dvoch dňoch som citrón s bylinkami poriadne vyžmýkala. Po zbere som však mala také unavené ruky, že som nakoniec poprosila manžela, aby to po mne ešte raz dôkladne vyžmýkal. A dobre som urobila, pretože sa môžeme na rovnoprávnosť odvolávať koľko chceme, takú silu ako má poriadny chlap jednoducho dámy nedáme. Vylúhovanú šťavu som nechala prejsť varom asi desať minút a pridala cukor. Keď sa rozpustil, prihodila som ešte kyselinu citrónovú, dobre zamiešala a ešte vrelé cez sitko naliala do zaváraninových fliaš.

Fľaše som sterilizovala dole vrchnákom asi 15 minút, potom ich otočila a ukryla pod deku do druhého dňa.

Sterilizovanie fliaš so sirupom/foto: Dalito.sk

RADA:

Fľaše si pod deku nedávajte blízko spálne. Viečka budú totiž pukať pod tlakom posledného vzduchu celú noc. Ale na druhý deň sa môžete tešiť zo zdravého domáceho bylinkového sirup, z ktorého je nielen vynikajúci čaj, ale aj malinovka.

Inak vedeli ste, že medovka nielen uspáva, ale aj zlepšuje pamäť, náladu, pomáha aj pri žalúdočných problémoch a má silnú protivírusovú a antibakteriálnu schopnosť? Mäta zasa  zlepšuje aj celkovú kondíciu a odolnosť.  Pomáha aj pri hnačke a kŕčoch žalúdka. Medovka a mäta sú tak výborné aj pri prechladnutí alebo chrípke.

POZNÁMKA:

A čo s týmto bombovým domácim sirupom má Bonaparte? No len toľko, že vždy, keď  fľaše vykladám pred Bonaparte sa smejem, kde sa všade moje preslávené sirupy a džemy dostanú. Kamarátka, ktorej ich vozím pre dcéru, totiž býva práve tu. Keď nie je doma, nechávam ich u milého pána vrátnika. Takže tak, taký je život, komu sa nelení, tomu sa zelení a dostane sa aj tam, kde by možno vlastne ani nechcel. Ale vraj aj kamarátka sa už bude sťahovať, pretože tam v poslednom čase bolo príliš hlučno a živo….

(Ak vás tento článok zaujal, jeho autorovi alebo redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať:

RECEPT s príbehom: Pečený čaj – „Cica, veď ho nemusíš „zožrať“ na posedenie!“

3 reakcie na RECEPT s príbehom: Bombový mätovo-medovkový sirup až do Bonaparte

  1. dobry den, so vsetkych receptov ma najviac oslovil tento váš. Bylinky mam uz premyte stlacene vo vedre,čakam az vychladne prevarena voda,aby som to mohla preliat. Z pribehu som pochopila,ze ste ho robili po lete, a ze ste luhovali 48hodin na balkone. Ja som si neni ista ci mam aj ja luhovat na balkone,alebo v chladnicke alebo mozno v pivnici,pri akej teplote to ma byť-chladnejsej,miernej alebo proste takej aka bude? za odpoved dakujem,snad mi odpoviete cim skor,inak to bude pokus-omyl 🙂

    1. Dobrý deň, ďakujem za milé riadky, ak nie je vonku veľmi horúco, teda aj dnu, ak máte klimatizáciu, pokojne by som to nechala v izbovej teplote cca 21 stupňov. Prípadne vonku, ak nie je viac ako 20 stupňov aj cez deň. Ale nebála by som sa to nechať aj v chladničke, tam máte istotu, že to neskysne. Nech sa sirup vydarí a dajte vedieť ako sa podaril a chutil.

      1. Cez noc som nechala na balkóne, a na deň som dala do chladničky kde to aj nechám do konca( 48h), bez premiešania asi. A jasné , napíšem čo sa podarilo vyrobiť ☺️?