Recept podľa vedeckých štúdií: Rybacia pomazánka inak. S láskou

Observačná štúdia, ktorá sledovala pol milióna Európanov 15 rokov, nenašla žiadny celkový benefit jedenia rýb na zníženie úmrtnosti. Súhrn realizovaných štúdií doteraz ukázal iba miernu (7%) redukciu úmrtnosti u tých, ktorí konzumovali ryby aspoň jeden krát do týždňa.
Takže na základe uvedeného to v súčasnosti vyzerá tak, že ak sa riadime odporúčaniami hovoriacimi o tom, že by sme mali konzumovať ryby 2 až 3 krát do týždňa, asi nám to nepomôže žiť dlhšie, napísal pre Dalito.sk rešpektovaný odborník v gastroenterológii Ladislav Kužela.
Na druhej strane ma zaujala štúdia, ktorá potvrdila, že šťastní manželia sa rýchlejšie zotavujú po infarkte. Niežeby nám momentálne doma hrozil, aj keď človek nikdy nevie, ale zistenie je to príjemné, keď medzi také zamilované páry patríme už niekoľko desaťročí.
Manžel miluje rybacie pomazánky. Až natoľko, že ich robím často a dookola s tou istou receptúrou. Dnes ráno som sa však rozhodla inak. Vedela som, že mu to urobí radosť.
Vyhnala som ho do francúzskej pekárne cez kopec si kúpiť ešte teplú kysnutú bagetu a kým sa vrátil, na stole ho čakala rybacia pomazánka až vyoblizoval tanier. Doma môže. Doma je doma a aj keď radi stolujeme pri luxusne prestretom stole aj s krištáľom , a je jedno či sú to raňajky, obed alebo večera, ak niekomu naozaj chutí, vylízať tanier je povolené.
Každé ráno vyjde slnko
Mám rada, keď sa manžel smeje. On sa totiž smeje iba vtedy, ak sa smejem ja. Inak je utrápený a často si moju smutnejšiu nálada vzťahuje na seba. A tak zasa on núti mňa, aby som bola veselšia a šťastnejšia, aby som netrápila jeho. Učí ma, že aj keď aj nás neobchádzajú naozaj vážne problémy, vždy sa nájdete dôvod, prečo sa máme smiať.
A ja som tak dnes veľmi chcela, aby mal usmievavé ráno. A tak som vymyslela novú rybaciu pomazánka inak, ako ju robievam inokedy. A on sa naozaj usmieval.
Suroviny
180 g natur cottage syru, 125 g sardiniek vo vlastnej šťave, menšia červená cibuľa, 2 vajcia, 1 lyžica plnotučnej horčice, čierne korenie, soľ, čerstvý alebo mrazený medvedí cesnak alebo pažítka, či petržlen
Postup
- Uvarím si natvrdo vajcia (10 min)
- Otvorím na štrbinku konzervu sardiniek a vytlačím z nej čo najviac šťavy.
- Do misky vložím cottage syr, vytlačené sardinky, cibuľu na malinké kúsky, horčicu a na kúsky nakrájané vajcia.
- Osolím, okorením a zamiešam bylinky. Ja som zvolila mrazený medvedí cesnak.
- Slnečné ráno sme si užili s teplými bezlepkovými hriankami a francúzskou bagetou.
Dobre vedieť
Iná štúdia zasa odhalila, že vegáni, ktorí ryby nejedia, žijú dlhšie a majú menej zdravotných problémov v porovnaní s „mäsožravcami“. Vie sa taktiež, že veľké populácie, ktoré ryby jedia a popri tom konzumujú mediteránsku diétu (teda rastlinnú, tzv. „plants based“ diétu), majú taktiež celkovo dobré zdravie, čo znamená, že existujú individuálne rozdiely.
(Ak vás recept inšpiroval alebo len nechcete prísť o recepty na Dalito.sk, tak nás môžete podporiť a darovať nám kávu)