Recept: rebarborový džem s melónom a pomarančom

Dalito.sk/Rebarbora pred spracovaním/foto: pixabay.com - Mike Goad

Keď som začala písať tento recept, až ma zalial pot. Okamžite som začala listovať v minuloročnom diári, aby som si potvrdila, kedy som naposledy minulý rok odletela za dcérou na dlhší čas a či som ten rebarborový džem u nej naozaj varila ešte v čase, keď bola rebarbora „zdravá“.

Uvarila som totiž z jej rebarbory na záhrade, o ktorej si až do mojej návštevy myslela, že je to len lopúchová burina, džem. A vraj vynikajúci. Rebarbora, je vám totiž taká potvora. Zdravá ako repa, ale iba v určitom období a správne spracovaná. Maximálne do polovice júna.  

Možno neviete, ale rebarbora pochádza z Číny a dokáže dorásť až do dvoch metrov.  V kuchyni sa využívajú jej stonky listov. Najčastejšie na koláč alebo lekvár, džem, či kompót.

Domáci rebarborový džem pri sterilizácii/foto. Dalito.sk

Rebarboru, aby bola pre nás naozaj zdravá konzumujeme iba tepelne upravenú. Okrem iného obsahuje výnimočné množstvo vitamínu B a  kyseliny listovej, jablčnej a citrónovej. Aj pre to má nezameniteľnú kyselkavú chuť.

Rebarbora však v určitom období obsahuje aj kyselinu šťaveľovú, ktoré pre zdravie nie je rovno najlepšia, dokonca, na webe nájdete aj prípady otravy rebarborou. Preto je mimoriadne dôležité, kedy rebarboru spracujeme. Najčastejšie sa dočítate, že od mája do polovice júna. Takže práve teraz je ten najvyšší čas.  

Naposledy som rebarborový džem robila so žltým melónom a hrozienkami. Jedna báseň a prežili sme ju všetci. Mne a rodine chutil a a tak o smrteľných prípadoch otravy z rebarbory počas prvej svetovej vojny už nebudem písať, aby som vás nevyľakala.  Bola by to totiž škoda, rebarborový džem aj podľa môjho receptu je totiž naozaj skvelý.

SUROVINY

1 kg stoniek rebarbory, ½ žltého melónu, jablko, 1,30 kg kryštálového cukru, 3 ks pomarančov, citrón, limetka, 100 g sušených hrozienok

POSTUP

1, Poriadne strúhadlom očistenú rebarboru som nakrájala na kocky, rovnako melón, ošúpané pomaranče aj jablko.

2, Citrón aj so šupou vydrhla pod tečúcou vodou a pokrájala aj so šupkou na kocky. Pridala hrozienka, všetko zasypala cukrom, pomiešala a nechala zakryté na noc na sporáku. Ráno zistíte, ako ovocie pekne pustilo šťavu a rozvoňalo celý byt.

Zasypané ovocie cukrom nechám pustiť šťavu do rána/foto: Dalito.sk

3, Vybrala nakrájaný citrón a zakúrila po hrncom na stredný stupeň a za častejšieho miešania priviedla ovocie do takmer varu. Teplotu znížila na minimum, len tak, aby zmes ostala horúca, ale sa nepripálila.  

4, Hneď vedľa som si rozhorúčila panvicu, na ktorú som naliala štyri polievkové naberačky z hrnca a za stáleho miešania priviedla do varu. Vriacu zmes stále na panvici miešala, aby čo najviac zhustla. Najlepšie, aby sa mi stredom panvice, keď som po nej prešla vareškou, vytvorila akási pomyslená čiara dna panvice.   

5, Naložila do pripravených pohárov a sterilizovala.  Takto postupne uvaríme celú pripravenú zmes v hrnci, pohár za pohárom.  

RADA

Ak náhodou nemáte citrón, neprekáža to. Vymeniť ho môžete aj za dve kávové lyžičky kyseliny citrónovej. Podľa mňa je to aj väčšia šanca, že sa vám džem neskôr vo fľaši nepokazí. A inak, podľa mňa, ak niektoré ovocie z uvedených surovín nemáte, nestane sa tiež nič, samozrejme, ak vám nechýba rebarbora, lebo potom to už nebude rebarborový džem. 🙂