Spektrum

RECEPT s príbehom: S PIL-PIL nič nepokazíte ani na Silvestra. Práve naopak

Naše cesty v zahraničí sa vždy v istom momente zvrhnú na môj boj o prežitie. Mám totiž diagnostikovanú celiakiu, preto nie je pre mňa jednoduché ochutnať miestnu kuchyňu či sa len jednoducho najesť. Manžel je „parťák“, svoj hlad nerieši dovtedy, kým si nie je istý, že sa najeme spoločne.

V Španielsku to však pre celiatika nie je až taká dráma, pretože domáca vychýrená paella je pre bezlepkovú kuchyňu ako stvorená. Aj keď si musíte dávať pozor a zistiť, či náhodou do nej nepridávajú sójovú omáčku, ktorá je v 98% prípadov aj zo pšenice.

celiatik v Španielsku na silvestrovskej paelle/foto: dalito.sk

Práve vďaka omáčke sme na španielskych ostrovoch spoznali miestnu špecialitu pil-pil. Obľúbili sme si ju natoľko, že sa stala súčasťou aj našej domácej kuchyne. Aj keď, samozrejme, pri pohľade na more a jeho burácanie chutí úplne inak,dokonalo,  dobrá je aj doma na Slovensku s dupajúcimi susedovými deťmi nad našimi hlavami.


Práve v Španielsku som sa opäť presvedčila, že všetko zlé je na niečo dobré. Aj celiakia. Ak by som totiž toto ochorenie nemala, asi nikdy by som si tak nepreštudovala jedálny lístok a toto výnimočné jedlo by ostalo nepovšimnuté. Platí pri ňom staré známe, že v jednoduchosti je krása. Tie moje pil-pil ponúkam s malou obmenou, pretože v mrazničke som nemala krevety, iba mix morských plodov. Slovenské  PIL-PIL však aj tak stáli za to!

SUROVINY:

Olivový olej

Hlavička cesnaku

Krevety / morské plody

Čili papričky


Soľ

Čierne korenie

POSTUP:

Rúru som si predhriala na 200 stupňov. Morské plody  som ponorila do olivového oleja v zapekacej miske. Pridala som cesnak nakrájaný na plátky a celé čili. Cesnak doma máme radi, takže som ho nakrájala naozaj veľa. Všetko som spolu premiešala a dala piecť. Doba pečenia záleží od oka a vône. Na kraji misky by sa mala vytvoriť spenená vrstva. Tesne pred koncom pečenia jemne okoreňte a osoľte. A hotovo.

Španieli jedia PIL – PIL s čerstvým chlebom, ktorý si namáčajú do oleja. Na stôl ich podávajú ešte bublajúce od horúčavy.

Nám veľmi chutili aj s hranolčekmi. Samozrejme, pravé pil-pil vyzerajú na stole úplne inak, ako tie slovenské. Nie je totiž nad čerstvé plody mora.

PONAUČENIE:


Ak chcete zapôsobiť na návštevu, jednoznačne odporúčam tento rýchly recept. Garantujem vám, že aj keď o stredomorskej kuchyni netušíte ani ň, pred návštevou budete vyzerať ako skúsená šéfkuchárka. Recept však neodporúčam servírovať tým, ktorí sú alergickí na morské plody.  Iba ak by ste niekoho chceli…  🙂 🙂

pil-pil po slovensky/foto: dalito.sk


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *