Spektrum

Recept s príbehom: Famózna cesnačka v domácom chlebe

Autor: Ján Poláček

Občas sa mi stane, že po zvlášť chutnom obede v reštaurácii odchádzam s tým, že si to musíme uvariť aj doma. Jedna vec je povedať to a druhá zrealizovať. Obzvlášť, keď ja osobne nie som veľký kulinársky mág. Ešteže sa v mojom živote jeden taký nachádza, moja manželka.

Moja lepšia polovička varí veľmi dobre a podľa jej slov aj rada, a tak sa nebojím vyžiadať si občas niečo, čo ešte nevarila.  Našťastie sa nebojí experimentovať v kuchyni, naopak sama býva proaktívna vo vyhľadávaní nových možností a nápadov. Vďaka tomu som mal možnosť ochutnať veľa nových jedál, prípadne tradičných jedál v novom šate. A vďaka tomu som si mohol vychutnať poctivú cesnačku v doma pripravenom bochníku chleba.


Keďže sa zima začína deň po dni hlásiť o slovo, je potrebné si posilniť obranyschopnosť organizmu a na to cesnak funguje veľmi dobre. Možno aj preto sme sa doma zhodli na cesnačke tak rýchlo. Navyše keď manželka navrhla, že by ju urobila v chlebíku, tak už sa mi zbiehali slinky.

Ja ako pomocný kuchtík som mal na starosti veľmi dôležité veci. V prvom rade očistiť zemiaky, cibuľu a cesnak. Po druhé zabaviť našu dcérku kým prebiehali kúzla v kuchyni a po tretie nedočkavo prešľapovať tesne pred dokončením. Všetkých svojich úloh som sa zhostil zodpovedne a tak sa zrodila najlepšia cesnačka v mojom živote.

Recept prinášam po dôkladnej kontrole od mojej polovičky a tak sa môžete spoľahnúť, že všetko je presne tak ako má byť.

SUROVINY

Suroviny na 4 poriadne porcie bochníkov a polievky. My sme túto polievku mali ako aj hlavný chod.

Na rýchly kvások:


1 lyžička sušených kvasníc, 350 ml vlažnej vody, 270 g hladkej múky

Samotné cesto:

4 lyžičky sušených kvasníc, 350 ml vlažnej vody, 270 g hladkej múky, 500 g pšeničnej, celozrnnej múky, 4 lyžičky soli, 4 lyžice olivového oleja

Na polievku:

1 veľká cibuľa, 2 – 3 hlavičky cesnaku (podľa toho akú silnú cesnačku chcete mať), 3 – 4 stredne, veľké zemiaky (podľa toho akú hustú máte radi polievku), 3 lyžice bravčovej masti, smotana na šľahanie alebo na varenie, soľ, čierne, mleté korenie, syr (u nás to bola gouda), petržlenová vňať na dozdobenie

POSTUP

Príprava začne večer dopredu tým, že si pripravíme rýchly kvások. Do vlažnej vody vsypeme kvasnice, zamiešame a necháme pár minút sa zoznámiť. Potom postupne prisypávame múku. Nádobu s kváskom zakryjeme a necháme 12 až 24 hodín odpočívať.


Na druhý deň si najprv pripravíme cesto. Opäť si zmiešame droždie s vlažnou vodou, necháme pár minút v kľude.

Medzitým si zmiešame hladkú múku a celozrnnú múku so soľou a olivovým olejom. Na záver k tejto zmesi prilejeme kvások, ktorý nám odpočíval a kvások z predchádzajúceho dňa. Môžeme miesiť ručne, ale to je o život, odporúčame použiť robota, keďže cesto sa má miešať minimálne 10 minút skutočne intenzívne. Po vymiesení cesta ho necháme kysnúť 1 hodinu až 2 hodiny. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Keď vám cesto zdvojnásobilo objem, ucapkajte ho na taký bochník a nechajte ešte 10 minút kysnúť.

Vypracované cesto na chlebíky/foto: Ján Poláček

Rozdelíme ho na štyri časti, z ktorých vytvarujete bochníky, tie prenesiete na buď vymastený plech alebo ako ja použite papier na pečenie. Chlebíky necháme kysnúť ešte tak 1,5 hodiny. Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov zhruba 30 minút.

Po 30 minútach pečenia máme pripravené bochníky/foto: Ján Poláček

Medzitým ako vám kysne cesto na plechu si nachystáte polievku.

V hrnci si roztopíte bravčovú masť, pridáte nakrájanú cibuľu. Keď zosklovatie, prihodíte k nej jednu hlávku cesnaku nakrájaného na drobno.

Minútku ešte osmažíte a zalejete buď domácim vývarom alebo vodou, v ktorej ste rozpustili bujón. Pridáte nakrájané zemiaky a varíte do zmäknutia zemiakov.

Keď sú zemiaky mäkké pridáte smotanu, zvyšný pretlačený cesnak, dochutíte soľou a korením. Necháte prevrieť.


SERVÍROVANIE

Vrch z bochníkov odrežete, stred vydlabete (pozor, nie moc, aby vám polievka nepretekala von), nalejete polievku, povrch posypete syrom a petržlenovou vňaťou. Vuala, bašta je na svete. Prajeme dobrú chuť.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)  


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *