Recept s príbehom: Fantastické, rýchle zapekané zemiaky „Co dům dal!“

Dalito.sk/Rýchle zapekané zemiaky za 40 minút/foto: Dalito.sk

Nie, nepatrím medzi tie klasické slovenské žienky a už vôbec nie “nevestičky moje”. To však ešte neznamená, že som taká „emancipovaná“, že som stratila akýkoľvek ženský pud – snahu, postarať sa o rodinu.  

Neverím, že sa to nestalo aj vám. Celý deň, čo celý deň, celý týždeň zhon, nič nestíhate a ruky máte až po zem napriek tomu, že do obchodu ste stihli vbehnúť iba v myšlienkach.

Večer sa vrátite, kde vás okrem prázdnej chladničky čaká prinajmenšom očami klipkajúci manžel od hladu. Ten môj síce nepatrí medzi tých, ktorí čakajú, čo mu pred nos položíte, ale napriek enormnej emancipácii 21. storočia stále som ženou, cítim ako žena a chcem ňou aj ostať. Veď je to najmä on, kto finančne drží celú rodinu nad vodou, takže mám pri sebe ešte stále ako takého Boha, a mám radosť, ak vidí, že sa stále snažím v prvom rade ostať ženou. Nielen emancipovaným monštrom. Je mi to prirodzené a nevidím dôvod, prečo by som sa za to mala hanbiť aj v časoch Me Too…

Takže prídete domov a tam prázdna chladnička. Cítite sa trápne, veď ste žena a opäť ste nestihli  prevažne ženskú záležitosť, nakúpiť, uvariť a ešte aj teplé  s úsmevom položiť na stôl.

Naposledy sa mi večer podarilo prísť asi o 40 minút skôr ako manžel. Veci z rúk vyleteli do vzduchu a v rýchlosti vzniklo niečo, čo vraj malo jedinečnú chuť a všetci sme to ešte aj v zdraví prežili. A to  aj napriek tomu, že šľahačka bola už 14 dní po záruke.

SUROVINY

posledných 8 zemiakov, 3 „mladé cibuľky“ spred mesiaca, maslo zmiešané s cesnakom – ostalo spred týždňa, 1/3 mrazenej mix zeleniny, saturelka z črepníka , 33% šľahačka 14 dní po záruke, 2 strúčiky cesnaku, 1ČL mletej papriky so soľou, všetky posledné vyschnuté tvrdé syry v chladničke, soľ, strúhanka

NA ŠALÁT

2 papriky, kúsok ešte nezhnitej uhorky, špargľa v konzerve, jablkový ocot, mletá červená paprika, pažítka z črepníka

POSTUP

1, Zemiaky som uvarila v slanej vode a vysypala ich do vymastenej a strúhankou posypanej jánskeho misy.

Zemiaky v slanej vode by sa nemali rozvariť/foto: Dalito.sk

2, Kým sa zemiaky varili, na masle som jemne opražila strúčiky cesnaku a cibuľku. Nasypala na to zvyšok mrazenej zeleniny, ktorú som husto posypala 2 plnými PL nastrihanej saturelky. Pestujem ju na balkóne. Podusila max 5 minút, aby zelenina nestratila farbu.

3, Prihodila k zemiakom, jemne zamiešala aj s maslom potlačeným s cesnakom a zaliala šľahačkou, v ktorej som rozpustila 1 čajovú lyžičku mletej papriky so soľou.

4, Prikryla alobalom a v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia zapiekla 30 minút.

5, Potom som rúru vypla, vybrala misu, alobal odstránila a nahrubo posypala nastrúhaným syrom všetkého druhu, aký som v chladničke našla. Rýchlo späť do ešte teplej rúry, nech sa po zelenine rozpustí.

6, Medzitým som vyliala do šalátovej misy konzervovanú špargľu aj s nálevom, na krúžky nakrájala zelenú papriku a uhorku, priliala jablčný ocot a posypala 1 PL mletej papriky. Pridala 2 kopcovité PL pažítky. kto to má rád môže pridať 1PL cukru.

O 20,10 hod som bola za dokonalú emancipovanú manželku!

RADA

Bylinky už nikdy na drobno nekrájam nožom, jedine strihám. Nezašpiním si predsa zbytočne dosku na krájanie. Strihanie je naozaj nesmierne pohodlnejšie.