Spektrum

RECEPT s príbehom: Jablková nutela, BOMBA. Vraj najlepšia na svete

Už som písala, ako a prečo som sa dostala tam, k priateľke na chalupu, kde líšky, čo líšky, ale Kotlebovci dávajú dobrú noc. Z politikov sú totiž bohužiaľ jediní, kto do týchto bohom zabudnutých končín Slovenska reálne aj zavítajú a pýtajú sa potenciálnych voličov, čo ich trápi a ako im aj reálne, vlastnými rukami, môžu pomôcť.

Absolútny raj na zemi zažívam vždy, keď tam prídem. Pohľad na okolité kopce mi okamžite dovolí zabudnúť na všetky problémy veľkej civilizácie v meste. Tohto roku to bol ešte oveľa väčší raj, v ktorom by si Eva prišla na svoje. Jablone na okolitých kopcoch sa len prehýbali pod ťarchou nádherných plodov.

Stredné Slovensko počas jesene/foto: Dalito.sk

Každé ráno ešte v pyžamách, s neumytými zubami, karpavými očami a županoch sme sa poprechádzali po okolitej prírode, ktorá bola taká dokonalá, až sa nám kazili fotoaparáty. Absolútne ticho, len farby, ktoré dokáže vyčarovať len jeseň, my dve, malý psík a občas buchot padajúcich jabĺk zo stromov. Teda vlastne pravidelný, pretože toľko jabĺk, koľko sa urodilo tohto roku si nepamätajú ani miestni.


Stredné Slovensko počas jesene/foto: Dalito.sk

Zbierali sme ich takmer každý deň, napriek tomu sme mali pocit, že sa ich množstvo na stromoch v noci znásobuje. Vymysleli sme z nich jablkovú šťavu, jablkový lekvár, pálenku a napadlo nám, že ešte urobíme aj jablkovú nutelu, veď slivkovú ovládame a len jednoducho slivky vymeníme za jablká. A môžem vám napísať, naše okolie sa oblizuje za ušami dodnes a ešte sa aj, vzhľadom na bohatú úrodu, bude dlho.

Právo vypnúť a neospravedlňovať sa

Bol to nezabudnuteľný zber a chvíle, ktoré som tam vďaka mojej priateľke a teplej jeseni prežila. Celú zimu mi ich bude pripomínať dokonalá, bombová jablková nutela.

Pri recepte na slivkovú nutela niekto napísal, že pozná aj jednoduchší recept a je rovnako dobrý. Je to možné, mňa však život naučil, že ak si cestu k dokonalosti uľahčujeme, výsledok nikdy nebude dokonalý.  Celý svoj život sa snažím nič „neoklamať“, lebo sa to jednoducho vráti. Môže to byť fajn, môže to byť dobré, ale nebude to dokonalé.

SUROVINY:

4-5 kg nastrúhaných/pokrájaných jabĺk


1,5 kg kryštálového cukru

300g holandské kakao

1 čokoláda na varenie

1x perníkové korenie

3x vanilínový cukor

300g mletých lieskových orechov

Väčší hrnček vlašských orechov


POSTUP:

Umyté  jablká bez jadierok pokrájame na menšie kúsky a postupne prekladáme do hrnca systémom jablká na dno, cukor, jablká, cukor…  až skončíme cukrom a prikryté odložíme do ďalšieho dňa.

foto: Dalito.sk

Jablká jemne pustia šťavu, ktorú varením odstránime, takže na miernom ohni varíme dovtedy, kým je šťavy čo najmenej, ale zmes sa nesmie pripáliť. Rozmixujeme ponorným mixérom a krátko necháme prejsť varom.  Teplotu stiahneme na minimum.

Zohrievanie a miešanie jabĺk s cukrom/foto: Dalito.sk

Pridáme vanilínový cukor a perníkové korenie, čokoládu polámanú na kocky, kakao a orechy. Dobre na miernom ohni všetko premiešame a odstavíme do ďalšieho dňa, aby jablková nutela prešla všetkými chuťami. Musia sa pospájať. Vôňa nám bude pripomínať, že Vianoce sú tu čoskoro.

Jablková nutela už so všetkými ingredienciami/foto: Dalito.sk

Na druhý deň, za stáleho miešania privedieme do takmer bodu varu, ale iba takmer a neustále na malom ohni prihrievame a miešame. Aj keď to znie neuveriteľne, zároveň na vedľajšom ohrievači na vyššom stupni si zohrejeme najširšiu panvicu akú máme a postupne naberačkou nutelu prelejeme z hrnca na panvicu, par naberačiek.

Zmes na panvici privedieme do varu, stále miešame, až kým nie je nutela dostatočne tuhá, ale nesmieme ju pripáliť. Ešte horúce dáme do pohárov, ktoré na 10 minút otočíme na vrchnák, aby sme nutelu sterilizovali. Potom otočíme a už iba šup pod deku na noc. Trošku pracné, ale určite to stojí za to!

RADA:


Rovnako bombovú nutelu uvaríte aj z hrušiek. Kto má rád pikantnejšie, určite odporúčam pridať čili.  Nebojte sa, neobanujete. A nezabudnite, ak má byť nutela dokonalá, nič neoklamete, nič si nezľahčujte. Toto pravidlo platí aj v živote, však to určite poznáte. Tak držím palce, pretože výsledok naozaj stojí za to! Rovnako ako v živote.

Hrušky/foto: Dalito.sk

Môže vás zaujať:

RECEPT s príbehom: Slivková nutela, BOMBA. Vraj najlepšia na svete


Komentáre (3)
  1. Avatar Bronislava píše:

    Dobry deň, vidím, že jablká nešúpete. Nevadí to potom medzi zubami? Viem, že sa potom mixujú, ale aj tak. … Syn má veľmi fajnový jazýček, ale mne sa to šúpať tak nechce …..

    1. dalito dalito píše:

      Dobrý deň Broňa, ťažko Vám vieme odpovedať na vašu otázku objektívne, lebo taký fajnový jazýček doma nemám. Nám chutí mimoriadne chutí aj so šupkami, ale my ich doma fakt necítime. A áno, ani mne sa nechceli šúpať,vlastne nikdy, ale rozdiel v tom nevidím, aj keď sa priznám, neviem ako to chutí z ošúpaných jabĺk. Držím palce, nech Vám na to syn nepríde. :-):-)

  2. Avatar Bronislava píše:

    Aha.. to bude skôr ilustračné foto? Píšete totiž o struhanych jablkách. No nič, musím čítať dva razy, kým pochopím ?

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *