Recept s príbehom: “Mušličkový” šalát milovanej Sarah, jednoduchý a rýchly

Dalito.sk/Cestovinový mušličkový šalát/foto: Gabriela Nemkyová
DALITO -

Je po lete. Neviem prečo, ale aj tento rok, sa mi do očí začiatkom týždňa vtlačili slzy, a v hrdle mi navrela hrča. Chytila ma nostalgia. Leto zbožňujem a vždy keď odchádza, s ním akoby aj  časť mojej slnečnej nálady.

Priznám sa , nemám rada jeseň s jej dažďovými dňami, skorším a skorým súmrakom a neskorým a neskorším brieždením. Na to, aby som fungovala, skrátka, potrebujem slnečné lúče, cítiť vo vzduchu vôňu pokosenej trávy – alergici, prosím vás, nezabite ma! Potrebujem more, morský vzduch, vodu, pieskovú, vlastne akúkoľvek pláž …

Je mi jedno, že vonku je „hic“ a potím sa ako somár v kufri, veď voda tečie a bazén naplnený vodou , v ktorom si môžem zaplávať je to naj. Mám rada, keď sa ráno zobudím a slnko je vysoko a vtáčiky štebocú. Pomaly sa slnko na nás prestane usmievať čím ďalej tým menej, tučné mraky na oblohe ho budú zatieňovať čím ďalej tým viac a vtáčiky – tie odletia za teplom preč.

Ešte pár dní ma bude chytať smutná  blbá nálada, budem si prezerať fotky, spomínať, počúvať letné hity.

A potom sa jedného dňa prebudím a prepnem na jesenný režim a začnem fungovať zo zásob slnečnej energie. A aby som nezabudla, už teraz sa teším na babie leto a potom už na Vianoce!

K letu patria a patrili rôzne letné rýchle recepty. Načo sa zdržiavať počas letných dní v kuchyni a variť nekonečne dlhé hodiny. Skôr na jeseň alebo v zime.

Existuje však recept, ktorý využívame po celý rok a chutí nám stále rovnako. Raz ako príloha , inokedy ako letné jedlo s kúskom pečiva, či čerstvého chlebíka. Náš obľúbený mušličkový šalát. Už si presne nepamätám, odkiaľ som recept priniesla, ale viem, že rokmi sme mu trochu vylepšili imidž. Dôležité je, že stále chutí celej našej rodine. Robievam ho špeciálne pre môjho švagra, aj pre kamošku Zuzku.

Mušličkový šalát robíme na Silvestra aj počas horúcich letných dní.

Pravidelne ho však robievame vždy v poslednú letnú nedeľu , ako prílohu k pečenému domácemu kuriatku. Je to totiž jedno z obľúbených jedál našej Sarah (vnučka). Práve takým nedeľným slávnostným obedom akoby sme ju chceli povzbudiť, že ju po dvoch mesiacoch sladkého ničnerobenia čaká 10-mesačná „makačka“ v škole.

Recept nie je zložitý, a najlepšie je šalát pripraviť deň predtým, než ho budete jesť. Vtedy sa všetky chute premiešajú a … mňam. Je aj rýchly, veď doba je iba 50 minút

SUROVINY:

vaječné (bezvaječné) cestoviny v tvare mušličiek cca 200 g

1-2 stredne veľké mrkvy

1 pór

sterilizovaná kukurica – cca 425 g balenie

1 balenie zelených vykôstkovaných olív

100 g strúhaného syra (eidam alebo gouda)

1-2 biele jogurty – cca 150g balenie

1 balenie majonézy – cca 400 ml balenie

1-2 PL worčestrová omáčka

soľ, čierne mleté korenie, mletá červená sladká paprika, karí korenie, štipka mletého čili

POSTUP:

  1. Mušličky uvaríme v slanej vode, necháme ich vychladnúť.
  2. V miske nastrúhame mrkvu nahrubo, nakrájame nadrobno pór, pridáme kukuricu, olivy a všetko jemne premiešame. Olivy nechávam vcelku, nakoľko dvaja členovia našej rodiny ich veľmi nemusia. Keď sú vcelku, jednoducho ich nechajú na tanieri a vždy sa nájde niekto, kto ich rád „zblajzne“. Skúsila som aj šalát bez nich, ale ofrfľali ho, vraj nemá takú „šmrncovnú“ chuť ako s nimi.
  3. Pridáme 2 PL worčestrovej omáčky a všetky pochutiny podľa vášho vkusu a aj chuti.
  4. Pridáme strúhaný syr – opäť je na vašej voľbe, či to bude gouda, alebo eidam – syr strúhajte rovnako nahrubo ako mrkvy.
  5. Do pripravenej zmesi postupne vmiešajte opláchnuté a vychladené mušličky.
  6. Nakoniec pridajte jogurt a po ňom majonézu. Pomer jogurtu a majonézy meníme podľa ročného obdobia, aj podľa príležitosti. V lete dávame 2/3 jogurtu a 1/3 majonézy, v  zimných mesiacoch je pomer opačný.
  7. Necháme v chladničke odležať aspoň 12 hodín.
  8. Prajem dobrú chuť.

Autorka Gabriela Nemkyová sa špecializuje na mediálne a komunikačné tréningy a na vzťah s verejnosťou viac ako 20 rokov. Po vyštudovaní Filozofickej fakulty UK, Odboru žurnalistika pracovala v médiách ako redaktorka. V roku 1992 sa stala redaktorkou Rádiožurnálu SRo, neskôr moderátorkou aj vedúcou vydania. V roku 1993, akceptovala ponuku Jána Budaja a Milana Kňažka a nastúpila na pozíciu tlačovej tajomníčky novovzniknutej strany Aliancia demokratov (neskôr Demokratická únia). V lete 1997 úplne zmenila oblasť pôsobenia, keď začala pracovať súkromnom IT sektore na pozícii marketingovej manažérky. V súčasnosti sa zameriava na komplexný marketing a PR.

Recept od nutričného terapeuta: Najlepšia aj najzdravšia kôprová omáčka akú som jedla