Spektrum

Recept s príbehom: Najlepšie jablkové pité. „Almášpité“

Je čudná doba. Veľmi čudná doba. Začala sa astronomická jar, ktorá z nás mala vyzliecť bundy, kabáty šále, čiapky aj rukavice. Mala nás vyhnať do prírody. Mali by sme byť vonku, počúvať ju ohlasujú  vtáky , ktoré sa vrátili z ďalekých krajín. Mali by sme vidieť kvitnúť prvé jarné kvety, pučať stromy… (viem, alergici veľmi nadšení nie sú). 

Tú voňavú jarnú náladu nám však pokazil koronavírus, ktorý si s celým svetom robí čo chce. A my musíme reagovať.

Deti sú doma, nechodia do školy. Starých ľudí chránime vlastnými telami, aby, preboha, ostali pekne doma. Von chodíme,  len keď musíme. Ak aj ideme, naamiesto toho, aby sme sa pekne upravili, nasadíme si na ústa a nos – rúško a na ruky rukavice. Nie preto, že je to „in“. Preto, aby sme chránili seba aj ostatných.


Už druhý týždeň som doma. S vnučkou, s mamou. Do kancelárie vybehnem, iba keď treba vybaviť „papiere“.

Skrátka – šibe mi

S vnučkou sa učím, podľa inštrukcií, ktoré nám posiela škola. Už som si zopakovala Áziu, znovu viem premieňať objemové (duté) aj plošné jednotky. Perfektne viem rozobrať slovesá. Opakujem si nemčinu – časovanie slovies , angličtinu – minulý čas. A z biológie viem, z čoho sa skladá list a čo sú to prieduchy a fotosyntéza. Byt mám vyupratovaný, kôš na špinavú bielizeň zíva prázdnotou. Ešte ma čaká výmena chladničky, vydrhnúť kuchyňu a umyť okná. Skrátka – šibe mi.

Jablkové pité „almášpité“

Varím aj pečiem. Rozhodla som sa, že je čas na prekvapenie a maminke upečiem jej obľúbený koláč – jablkové pité. Inak ho voláme aj „almášpité“. Maminka má tento koláč rada, aj preto, lebo ako hovorieva, čím dlhšie koláč stojí, tým je chutnejší.

Rodinný recept zapísaný v „dedičskom zošite“/foto: Gabriela Nemkyová

Receptov na tento fajnový koláč existuje dosť. Toto je náš rodinný recept. Jeho príprava trvá približne 80 minút.


SUROVINY na cesto

500 g polohrubá výberová múka (alt. múka na kysnuté cesto), 250g práškový cukor –miešam práškový cukor a jemný kryštálový cukor v pomere 1:1, ½ vrecúška prášku do pečiva, 250 g maslo (alt. iný rastlinný tuk), 2 vajíčka, balíček kvasníc, 2 PL kyslej smotany, 2 dcl vlažného mlieka na prípravu kvasníc, štipka soli

SUROVINY na plnky

7 väčších jabĺk, 2 ČL škorica, ½ balíčka škoricového cukru, citrónová alebo limetková šťava z ½ polovice ovocia – môže aj nemusí byť, 150 g mletých orechov, ½  vrecúška vanilínového cukru

Na posypanie

Zmes práškového a vanilínového cukru v pomere 2:1

POSTUP


Všetky sypké suroviny – múku, práškový cukor, prášok do pečiva zmiešame spolu s napučanými kvasnicami, dvomi vajíčkami a so zmäknutým maslom.

Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme na hladké cesto/foto: Gabriela Nemkyová

Pridáme dve polievkové lyžice kyslej smotany, štipku soli. Vypracujeme hladké cesto. Ak sa cesto lepí, podľa potreby pridáme múku.

Vypracujeme na hladké cesto/foto: Gabriela Nemkyová

Vypracované hladké cesto vložíme aspoň na 40 minút do chladničky. Lepšie sa s ním bude pracovať.

Cesto odložíme do chladničky aspoň na 40 minút/foto: Gabriela Nemkyová

Medzitým si ošúpeme sedem väčších jabĺk a postrúhame na hrubom strúhadle.

Nastrúhané jablká so škoricou a škoricovým cukrom/foto: Gabriela Nemkyová

Zmiešame ich so škoricou aj so škoricovým cukrom. Cukor pridávam podľa toho, či sú jablká sladšie alebo kyslejšie. Ak sú sladké, môžete pridať pár kvapiek citrónovej alebo limetkovej šťavy.

Plech si vymastím rozpustenou masťou a jemne posypem múkou. Cesto si rozdelím na dve nerovnaké polovice. Väčšiu polovicu rozvaľkám na hrúbku cca 0,7 cm a uložím na plech.

Na vymastený plech najskôr kladieme väčšiu polovicu cesta/foto: Gabriela Nemkyová

Mleté  orechy zmiešam s vanilínovým cukrom. Pridám orechy – prvú menšiu časť.


Posypeme mletými orechmi, pridáme strúhané jablká a zasypeme druhou časťou mletých orechov/foto: Gabriela Nemkyová

Potom nanesiem vrstvu jabĺk a posypem zvyšnou časťou orechov. 

Druhú menšiu polovicu cesta vyvaľkám na hrúbku  cca 0,5 – 0,7 cm a prikryjem ňou jablká. Na okrajoch cesto pritlačím a povrch popichám vidličkou, aby mohla unikať para a koláč nepraskol. S cestom treba pracovať rýchlo a opatrne, lebo rýchlo zmäkne a môže sa potrhať. Ak sa pretrhne, čo sa stáva aj mne, tak ho prstami pritlačte. Pri pečení sa cesto pekne scelí.

Prikryjeme druhým plátom cesta, popicháme vidličkou/foto: Gabriela Nemkyová

Koláč dám do vyhriatej rúry na 175°C a pečiem cca 45 – 50 minút. Potom nechám vychladnúť a posypem zmesou práškového a vanilínového cukru.

Upečený koláč necháme vychladnúť a posypeme zmesou práškového a vanilínového cukru/foto: Gabriela Nemkyová

RADA

Momentálne má väčšina z nás dosť voľného času (a asi aj múky), ktorý môžeme stráviť s najbližšími. Tak si nájdite čas a upečte im ho. Potom si koláč spoločne vychutnajte so šálkou voňavej kávy alebo čaju.

Hotovo. Jablkové pité „almášpité“. Čím dlhšie koláč stojí, tým je chutnejší/foto: Gabriela Nemkyová

Nech vás všetko zlé obchádza a ostaňte zdraví! Veľká vďaka všetkým hrdinom dnešných dní!

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *