Recept s príbehom: tradičný vianočný zemiakový šalát od Gabiky (bezlepkový)
Každé Vianoce, keď sa postavím ku kuchynskej linke, spomeniem si na našu kolegyňu Gabiku, s ktorom sme s manželom v bývalej firme zažili veľa. Najmä ja. Vlastne hlavne Gabika so mnou, ktorá sa počas mojich prvých pracovných rokov po pôrode stala mojou bútľavou vŕbou. Chúďa, vypočula si toho naozaj dosť! A že teda držala!
Okrem toho aj výborne varila, takže keď sme sa s manželom presťahovali do nového bytu a valili sa na nás prvé spoločné Vianoce v novom, bola to práve naša kolegyňa, ktorej som volala, nech mi prezradí ich rodinný recept na najlepší vianočný zemiakový šalát.
Nekomplikujem si život
Dodnes sa vidím v kuchyni, ako som si zapisovala postup a spozornela, keď mi vysvetľovala, ako si urobím domácu majonézu. Ako to už pri mne býva, pri všetkom, čo si viem nejako uľahčiť, tak som aj pri tejto informácii vypla s tým, že na čo. Majonéza z obchodu mi aj tak najviac chutí. Zabijem sa? A ani doma sa doteraz nikto nesťažoval, takže na čo si zbytočne komplikovať život.
A tak máme „našu“ Gabiku už asi dvadsať rokov na Vianoce doma bez toho, že by to tušila. Teda až do tohto článku. Gabika, ďakujem za celú rodinu! Vďaka tebe a tvojmu receptu som každé Vianoce najlepšia kuchárka, manželka, mama a už aj mor mor na svete. Všetci sa vždy oblizujú. Hovoria, že je tam toho presne tak akurát a nič nie je navyše.
Škrečok zajacom
Okrem toho, vďaka Gabike sme aj vyriešili „rodinný spor“, koho vianočný šalát budeme robiť na Vianoce. Nikoho, Gabikin a Hamletovská otázka bola vyriešená.
Tento šalát milujeme natoľko, že ho robievam za plný kýbeľ, keďže cez vianočné sviatky na váhu nepozeráme. K zdravému životnému štýlu sa vraciame až po 6. januári. Manžel to pôvodne chcel tohto roku zmeniť už pred Vianocami, ale našťastie sa pod ním aj tak pokazil stacionárny bicykel, čo som vnímala ako znamenie. „Vidíš, cez sviatky máme jesť, piť a oddychovať a nie športovať! Leto aj preventívne prehliadky máme až na jar, dovtedy času dosť!“ zasmiala som sa manželovi, ktorý na pokazenom stroji pôsobil ako sklamaný škrečok, ktorý si dva roky myslel, že je zajac. A tak je aj tohto roku u nás všetko tak pred Vianocami, ako má byť!
SUROVINY
8 zemiakov v šupke, čierne mleté korenie, ½ veľkej cibule alebo 1 menšia, 350 g mrazenej alebo uvarenej mrkvy, 350 g mrazeného hrášku, 8 stredných kyslých uhoriek, šťava z 1/2 citróna, trochu kyslej vody z uhoriek na rozriedenie ak treba, 6 PL plnotučnej horčice, 2 x 625 ml majonézy, soľ
POSTUP
- Zemiaky v šupke poriadne vydrhneme a umyjeme pod tečúcou vodou.
- Vo väčšom hrnci zalejeme osolenou vodou a varíme až kým nezmäknú. POZOR! Nesmú sa však začať rozpadávať. Ich správnu konzistenciu zistíme vpichom vidličky do zemiaku. Zemiak nesmie byť príliš mäkký, ale ani tvrdý. Jednoducho tak akurát.
- Vodu vylejeme a zemiaky necháme vychladnúť, aby sme ich pohodlne mohli v celku ošúpať. Nenechajte ich však vychladnúť na úplne, môže sa vám stať, že ich sotva ošúpete.
- Kým sa zemiaky varia, v osolenej vode si uvaríme hrášok a mrkvu. Ak máme čerstvú mrkvu, tak ju ošúpeme a varíme nakrájanú na malé kocky. Šalát je z varenej čerstvej mrkvy lepší.
- Ošúpanú cibuľu rozmixujeme alebo naškrabeme na kašu.
- Do veľkej nádoby nakrájame zemiaky na menšie kocky, pridáme cibuľu, uvarený a vychladený hrášok aj mrkvu. Prileje šťavu z citróna. Ak treba prisolíme, ale zväčša sa nám doma ani po slaných vývaroch zeleniny nežiada. Prihodím horčicu, na kostičky nakrájané uhorky, okorením a poriadne premiešam.
- Ak sa mi vidí, že je šalát hustý, rozriediť ho môžeme vodou z kyslých uhoriek.
- A už iba ochutnávam, či náhodou niečoho netreba aj pridať. Posledné slovo má vždy manžel, až kým nezvolá: „Je výborný!“
RADA
Pred Vianocami vždy kúpim o vrecko hrášku viac a jednu malú konzervu kukurice. Rovnako aj majonézu. Keď po sviatkoch vianočný šalát dojeme, vždy nám ešte ostane aj vynikajúce údené mäso, ku ktorému dovarím šalát nový. Miesto mrkvy však k zemiakom vmiešam zaváranú kukuricu a asi 4 uvarené vajcia. Vajíčkový šalát ochutím rovnako ako vianočný. Naozaj je jedna báseň!
(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)