Spektrum

Recept s výčitkami: Hriešny čučoriedkový džem, nečakane aj s broskyňami

Ochranári ma asi nepochvália, ale ja som to zasa  zobrala sociálne. Keď ma oslovili zo severnejšieho Slovenska mladí muži, že mi dovezú čučoriedky až pred bratislavský byt, videla som na nich, že je to jeden zo spôsobov a ročných období, kedy si vedia ako tak pomôcť navyše. Mladí ľudia vyzerali naozaj skromne, jednoducho to boli chudobní živitelia rodín, ktorých mi prišlo ľúto a tak som súhlasila a objednala.

Viem, viem, že to berú z lesa zvieratám. Viem, aký na to majú niektorí názor a pripúšťam, že to asi nie je ani správne, ale dnes už viem, že si takto mladí otcovia pomáhajú prežiť v ťažkých časoch na Slovensku. A tie sú pre väčšinu obyvateľov Slovenska už roky veľmi ťažké aj bez koronavírusu. Preto možno hamletovská otázka: Byť či nebyť?

A tak som súhlasila. A naozaj, jedného dňa mi pri dome zazvonili mladí muži a zo starého auta, ktoré sotva držalo plechy pokope, vyložili prepravku a vedro čerstvých čučoriedok, na ktorých bolo vidieť, že ich oberali najneskôr včera. A možno celá ich rodina.


Mala som dobrý pocit, možno som pomýlená, ale ja som mala naozaj dobrý pocit, že som im objednávkou snáď trochu pomohla. Páčili sa mi aj z toho dôvodu, že evidentne nepatria medzi tých, ktorí len natŕčajú ruku, ale sa snažia urobiť maximum preto, aby doma zaplatili šeky a ich deti mohli slušne oblečené chodiť do školy.

Dala som im viac ako si pýtali. A vďačne. Kritiku milovníkov prírody znesiem, aj oprávnenú. Výčitky svedomia som mala, ale ak niekto tam hore môže súdiť, tak videl, že som to urobila pre dobrú vec, aj keď ma najbližšie hodiny čakalo poriadne veľa práce, poctivej, neľahkej domácej práce, pri ktorej nič neoklamete.  Varenie domáceho čučoriedkového džemu. A prišlo aj na broskyne.

Život ma už naučil, že ak mám naozaj vytvoriť niečo kvalitné, potrebuje to svoj čas aj energiu. Takže ešte v ten deň a aj na druhý som si z diára vyškrtla všetko čo sa dalo, ostatné presunula na ďalšie dni, aby sa najbližšie hodiny našim bytom šírila len nefalšovaná vôňa poctivého, domáceho čučoriedkového džemu.

Narodila som sa však bez odhadu, takže som to opäť a zasa prepískla a čučoriedok objednala príliš veľa. Takže som určité množstvo spracovala aj s broskyňami a môžem vám povedať, vznikol z toho aj keď netradičný, ale dokonalý džem!

Čučoriedky z Liptova v Bratislave/foto: Dalito.sk

Opäť som pre „zlý odhad“ varila celý deň, od skorého rána až do neskorej noci. Podľa veľmi jednoduchého, ale osvedčeného receptu. Robím to takmer vždy rovnako, ako iné bežné ovocie. Pekne poctivo. Iba s cukrom a kúskom kyseliny citrónovej. Možno so zopár stonkami byliniek alebo aj nie. Ako mi napadne.

SUROVINY


zrelé čučoriedky, kryštálový cukor podľa potreby, čajová lyžička kyseliny citrónovej, možno bylinky a možno aj broskyne

POSTUP

Čučoriedky poriadne umyjem a očistím od malinkých lístkov či dreviny, ktoré medzi ne napadali počas zberu. Nechám odkvapkať.

Na spodok hrnca nasypem čučoriedky tak, aby som dno hrnca nevidela. Asi 2 centimetre. Posypem kryštálových cukrom a takto postupne vrstvím až kým hrniec nenaplním s tým, že cukor končím. Teda čučoriedky-cukor-čučoriedky… -cukor.

Kto má chuť, môže niekde v strede vrstvenia pridať aj stonku medovky, mäty, či materinej dúšky. Zopár hrncov, malých aj väčších, som takto striedala aj čučoriedky-cukor-broskyne-cukor-čučoriedky-cukor-broskyne-cukor….. cukor.

Zakryjem a odložím do druhého dňa. Ovocie okamžite začne púšťať šťavu.

Naložené ovocie v cukre necháme stáť do druhého dňa/foto: Dalito.sk

Hrniec na druhý deň dobre premiešam a pomaly na miernom stupni za častejšieho  miešania zohrievam do varu a stiahnem teplotu na minimum.


Vyberiem bylinky (nemusia byť) a teplotu pod hrncom znížim tak, aby bola zmes vždy tesne pred zovretím, ale už nevrela.

Na vedľajšej rozpálenej panvici postupne do varu za stáleho miešania privediem 3 až 4 naberačky ovocia s cukrom a stále miešam až kým sa voda nevyparí a zmes nezhustne.

Čučoriedkový džem aj s broskyňami/foto: Dalito.sk

Džem je pripravený do fliaš vtedy, keď po strede panvice prejdete vareškou a v džeme sa vytvorí na krátky čas akýsi pásik, cez ktorý vidíte na dno panvice. To znamená, že prebytočná voda sa už vyparila.

Tesne pred nalievaním do fliaš primiešam do džemu štipku kyseliny citrónovej, ktorá džem stiahne a konzervuje. Trochu „pipľačka“, ale oplatí sa.

Fľaše zatvorím, na 10 minút položím na vrchnák hore dnom. Otočím a uložím do druhého dňa pod deku.

RADA

Pri varení džemu pôvodným domácim spôsobom bez chémie je najťažšie to, ak je vonku viac ako 30 stupňov Celzia a vy nemáte klimatizovanú kuchyňu. Preto, ak je to čo i len trochu možné, dajte sa na varenie čučoriedkového džemu v chladnejšom počasí. Dá sa to relatívne naplánovať aj podľa predpovede počasia. Ak nie, má to aspoň dve výhody. Okrem dokonalého domáceho džemu vypotíte toľko kalórií, že sa na druhý deň s radosťou postavíte na váhu a rovno sa pustíte do čerstvo uvareného džemu polievkovou lyžicou. Čučoriedkový džem s broskyňami alebo aj bez nich milujeme nielen na palacinky, ale aj zmrzlinu, či iba tak, zohriaty s pravou domácou šľahačkou.



Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *