Spektrum

Recept s príbehom: Šípkový lekvár preveruje vzťahy

S manželom celé dni pracujeme. Keď napíšem celé, tak myslím celé, vrátane víkendov. Nesťažujeme sa, je to fakt. Možno aj preto veľa precestujeme v aute, kde dlhé hodiny prerozprávame. O dcére, práci, živote, kamarátoch, o histórii, krajine, kde sa práve nachádzame, ale aj o tom, ako veľmi sa ľúbime. Auto je jediný priestor, ktorý je iba náš.

No je ešte jedna chvíľa, kedy sa nám ústa nezatvoria. Pri čistení šípok na šípkový lekvár. No dobre, manžel sa v tom až tak nenašiel, ale zase sa od neho pri tejto činnosti veľa dozviem. Čo v práci, čo ho trápi, čo si o kom myslí a podobne. Tak dobre, on čistenie šípok priam neznáša, keď ma však vidí, ako sa s nimi v kuchyni trápim sama, patrí medzi chlapov, ktorí sa na to nevedia pozerať. Priznám sa aj k tomu, že s tým tak trochu aj rátam. (Asi si zobral vypočítavú mrchu.) Pri čistení si pravidelne spomenieme aj na našich predkov z lazov, ako kedysi dávno, rovnako ako my teraz v centre Bratislavy či Prahy, čistili šípky a pripravovali sa na zimu. Manžel každý rok zažartuje, že už chápe aj to, prečo mali kedysi toľko detí… Šípky, dlhé večery bez televízora. Neviem si však vôbec predstaviť, ako to robili bez elektriny, pri sviečkach. Myslím tie šípky. Lebo nepoznám nič ťažšie, ako uvariť poctivý domáci šípkový lekvár.

foto: Lucia Tomečková

Najprv vás totiž snaha nazbierať čo najviac vitamínovej bomby, takmer pripraví o oči. Pri zbere cítite pri každom natiahnutí, akoby vás niekto prebodol nožom. Počujete trhanie ošatenia, ktoré ste si na seba nepremyslene obliekli, a pri každom zatrhnutí odpočítavate eurá z pôvodnej ceny bundy. Nevzdávam sa však, až pokiaľ nie je košík takmer plný. Veď predsa počítam s tým, že ten môj milujúci manžel mi s tým rád pomôže. Jeden košík je tak na dva dni čistenia.


To je však iba začiatok. Nastane hodina H. Každú šípku treba poctivo prekrojiť  a vyškrabať z nej snáď najpichľavejšiu biologickú hmotu na svete. Už v malinkom objeme tak neskutočne pichá, že som presvedčená, že keby zo šípok niekto vyrobil bombu, stane sa najnebezpečnejšou biologickou zbraňou na svete. Rozmýšľam, prečo to ešte nikomu nenapadlo…  Žiadna nepozornosť pri odstraňovaní semiačok sa neodpúšťa. Čistenie bez gumených rukavíc neodporúčam.

foto: Lucia Tomeckova

Šípkové chĺpky sa vám zapichnú všade, do kože, očí, pier…  Pichanie v ústach sa znásobuje tým viac, čím viac sa ho chcete zbaviť. Ale  ako hovorí staré slovenské príslovie, trpezlivosť plody prináša. V tomto prípade v podobe nezameniteľnej fantastickej, jemne kyslastej chuti zdravého šípkového lekváru.  Zázraku plného vitamínov, najmä C, B1, B2, K , P a karoténu. Plody šípovej ruže sú bohaté aj na silice, pektíny, organické kyseliny a triesloviny. A práve teraz je ten vhodný čas!

SUROVINY

1kg vyčistených tvrdých šípok, 500 kg kryštálového cukru, 0,5 l vody, veľká, preveľká dávka trpezlivosti

POSTUP

Každú šípku rozrežeme na polovicu a zbavíme ju jadierok. Každého jedného. V opačnom prípade pichľavú „chlpatú“ pachuť prenesiete aj do lekváru, čím sa stáva nejedlým. Stačí jeden zabudnutý chĺpok.  Najlepšie je ich vyberať bruškom prsta v hygienickej rukavici. Vyčistiť kilo nám s manželom trvá asi 4 hodiny. Nakoniec šípky prepláchnite pod tečúcou studenou vodou. Potom ich dávam do hrnca, zalejem vodou a dobre rozvarím. Musíte však zmes neustále miešať, inak sa pripáli. Pred koncom rozmixujem ponorným mixérom na kašu a pridám cukor.  Počkám, kým sa  cukor roztopí a zmes zovrie. Nalejem do pohárov. Sterilizujem obrátené na viečkach 15 minút. Na záver opäť obrátim a pod dekou nechám do rána.


PONAUČENIE

Šípky s partnerom čistite spoločne naozaj iba vtedy, ak vám vzťah funguje. Ráno by ste totiž mohli zistiť, že s tým človekom, ktorý vám pomáhal, si vlastne už nemáte čo povedať.

foto: Lucia Tomečková

 



Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *