Recept: Unikátna rascová polievka omylom

Dalito.sk/Originálna rascová polievka/foto: autorka

Tento recept vznikol totálnym omylom. Poznáte to. Uštvaný z práce sa postavíte za sporák rýchlo niečo zbúchať. Najradšej chronicky známe, chutné, nenáročné, ale hlavne rýchle. A v dnešnej dobe najlepšie aj lacné.

Za sporák som sa postavila ešte v kostýme. Hodila na seba zásteru, však platiť za čistiareň je už dnes len pre vrchných 10 tisíc, ak vôbec. A išla som ako raketa. Však tento recept poznám už naspamäť! Suroviny len tak lietali po kuchyni, vrátane korenia. A potom, vlastne ani neviem ako a kedy, sa to stalo!

Vyvalil na mňa oči

Z rascovej polievky sa razom stala škoricová. Keď som ju servírovala manželovi, prosila som všetkých svätých, v ktorých neverím, aby mi na to neprišiel. Ale on na to prišiel hneď. Vyvalil na mňa oči a ja som spustila spŕšku vysvetľovania, ako sa mi to stalo a čo všetko som mala cez deň za sebou a ako ma to už nebaví a aký je život hrozný a tak… Trpezlivo ma vypočul a po niekoľkých minútach mojej spovede zúfalstva povedal: „Lucka, ale však je výborná! Fakt!“

Neviem či klamal, je to totiž gentleman s veľkým srdcom, ktorých už dnes len tak ľahko nenájdete. Ale na jeho, možno „milostivom klamstve“ predsa len niečo bolo. Fakt chutila aj mne a veľmi!

Ak na tento recept nájdete odvahu, tak vám môžem garantovať jedno, ste odvážny človek, ktorý sa experimentovania a noviniek nebojí, takže sa o svoju budúcnosť nemusíte obávať. Odvážnym patrí svet a aj chuťové bunky!

SUROVINY

1 PL hladkej múky, 1 PL masla, 1 PL mletej škorice, 1 PL mletej rasce,  1 KL mletej červenej papriky, 1 l zeleninový vývar alebo voda s bujónom, 2 vajcia, soľ a čerstvý petržlen

POSTUP

  1. V hrnci rozpustíme maslo, na ktorom narýchlo opražíme škoricu.
  2. Pridáme múku a jemne narýchlo opražíme, aby sa nič nepripieklo.
  3. Do zápražky pridáme mletú papriku, stále dávame pozor, aby sa zápražka nepripiekla. Musíte dávať dosť veľký, lebo škorica jej farbu skreslí.
  4. Pridáme vývar alebo vodu s kockou bujónu a asi 15 minút povaríme.
  5. Vo vedľajšej nádobke si rozšľaháme vajcia habarkou a pri stálom miešaní polievky postupne vlejeme do hrnca. Rovno do polievky pridáme lyžicu mletej rasce a varíme asi desať minút. Na záver pridáme už iba na jemno nakrájaný petržlen.    

POSTREH

Život je vždy plný náhod aj prekvapení. Aká náhoda, že som omylom do polievky pridala miesto jednej kávovej lyžičky rasce mletú škoricu. Ľudia moji, výsledok je naozaj FANTÁZIA, ktorá sa u nás doma opakuje už pravidelne, takže už nejde o náhodu. Tak dobrú chuť. Nech vás všetko zlé obchádza, okrem vydarených omylov v kuchyni.

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)