Recept: Zapečené avokádo s hlivou ustricovou

Dalito.sk/Zapečené avokádo s hlivou ustricovou /foto: Dalito.sk

Nie som ten typ, čo sa doma trápi so zdravým stravovaním. Varím jednoducho to, na čo mám chuť, alebo čo sa práve nachádza v chladničke a treba to už zužitkovať. Nikdy totiž nevyhadzujem žiadne potraviny. A keď píšem, že nikdy, tak nikdy.

Vďaka tomu naša domáca kuchyňa nie je už roky stereotypná.

A tak vznikol aj tento zaujímavý recept. Či je naozaj dobrý nestihol otestovať ani môj manžel. Zjedla som to totiž tak rýchlo, že som na neho úplne zabudla. Jeho chyba, predtým, ako som totiž rozmýšľala, čo uvarím na večeru povedal, že má chuť na varené vajcia s chlebom. Takže môj kuchársky rodinný senzor okamžite vypol a uvarila som si len pre seba. Veľmi rýchlo a veľmi chutne.

SUROVINY

maslo, cibuľa, hliva ustricová, 1 petržlen, 1 mrkva, viazanička čerstvého ligurčeka a vňate petržlenu, mäkké avokádo, hrnček vody, soľ

POSTUP

Na masle som si do zlatista opražila cibuľku nakrájanú na tenké plátky.

Pridala na kúsky nakrájanú hlivu, trochu opražila, podliala vodou a dusila do mäkka asi 10 minút.

Medzitým som si dala vyhrievať rúru na 220°C. Umyté a na polovicu prekrojené a osolené avokádo v šupke bez jadra som dala do rúry zohriať na 15 minút.

Na tenké pásiky som si pokrájala očistenú mrkvu a petržlen, pridala k hlive a dusila na sporáku ďalších 10 minút.

foto: Dalito.sk

Panvicu odkryla, jedlo osolila a ešte varila, kým sa voda takmer úplne neodparila.

Medzitým som si nakrájala čerstvý ligurček a petržlen a pridala k zmesi, dobre premiešala, aby sa chute spojili, ale už nezohrievala. Panvicu som však nechala na ešte teplom panely.   

Pečené avokádo som už iba naplnila hlivou ustricovou a bagrovala túto dobrotu polievkou lyžicou.

RADA

Keby som doma našla ešte lyžicu bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, určite by som si ju dala ešte na vrch plneného avokáda. Inak, avokáda milujem aj čerstvé k večernému televízoru. Ja osobne ho milujem aj len osolené a posypané čiernym mletým korením. Rozrežem si ho na polovicu, vložím do dlane aj so šupkou a už ho len tak bagrujem s kávovou lyžičkou. Asi sa z neho priberá, neviem, je mi to úplne jedno. Hlavne, že chutí.