Výnimočný recept: Božské pečené jahňacie koleno na červenom víne

Jahňacie zadné koleno na cesnaku a víne/foto: autorka

Neskutočne sme sa doma na tento recept tešili, že konečne vyskúšame jahňacinu podľa preslávených českých šéfkuchárov, ktorých radi sledujeme na ČT v relácii Kluci v akci. Je to práve Ondřej Slanina, šéfkuchár a moderátor relácie ČT Kluci v akci aj s jeho kolegami z fachu, ktorí ma bez toho, že by o tom tušili, dokopali konečne k vareniu, ktoré má úroveň. U susedov začína byť cítiť, že ľudia už všelijakých akože špeci receptov majú dosť a požadujú už skôr domácu klasiku na modernejší spôsob. A práve preto je pre mňa relácia top.

Zbytočne domácim kuchárom nekomplikujú život nielen ingredienciami, ktoré nemáte ani šancu zohnať, ale hlavne zložitými receptami, pri ktorých sa skôr vytočíte, ako si užijete atmosféru varenia budúceho skvelého gastronomického zážitku. Na tento recept potrebujete ale aj tak asi dve aj pol hodiny, aj keď je naozaj veľmi jednoduchý.

Musím sa priznať, že zohnať pred veľkonočnými sviatkami zadné jahňacie koleno manželovi trvalo viac ako deň, kým si bezmocný sadol za internet a štyrmi klikmi si ho nechal doviesť až domov. Nepatríme medzi fanúšikov donáškových služieb, radšej máme osobný kontakt s atmosférou domácich rodinných mäsiarstiev, to by sme si však zháňanie jahňaciny nemohli nechať na posledný deň pred veľkonočnými sviatkami.

Jednoducho jednoducho

Toto mäso nekupujeme vôbec. Ani neviem prečo. Po tomto recepte sme sa však doma jednoznačne zhodli, že toto mimoriadne zdravé mäso sa stane súčasťou našej bežnej domácej kuchyne. Ak viete ako na to, je naozaj božské, okrem toho, že je mimoriadne zdravé. A vďaka kuchárom a moderátorovi Kluci v akcii som  pochopila, že výnimočné jedlá sa naozaj dajú uvariť mimoriadne jednoducho.

S jediným, s čím mám pri nich celkom zásadný problém je ich solenie. Vždy povedia, že trochu osolíme a keď sa na to pozerám, čo pre domáceho Čecha znamená „trošku osoliť“ vôbec sa nečudujem, že to s kardioochoreniami v Českej republike vyzerá ako vyzerá. Kardiovaskulárne ochorenia sú v Česku už dlhé roky najčastejšou príčinou smrti a úmrtnosť s nimi spojená je v porovnaní s priemerom EÚ až dvojnásobná. Pritom všade na internete sa dočítate také katastrofické dopady soli na zdravie, že radšej vymeníte soľ za cukor. Aj keď teda, dobre, viem…

Svätý grál

Tak či onak, tento recept klukov by akýkoľvek iný prívlastok ako božský, zdegradoval. A to vôbec nie preto, že ho do vysielania zaradili práve pre blížiace sa veľkonočné sviatky a Veľkú Noc. Je fakt božský, pre nás doma jednoznačne zatiaľ svätý grál všetkých receptov, ktoré sme si vyskúšali podľa relácie ČT Kluci v akci. A tá zemiakový kaša s pečeným cesnakom! Neskutočná, fakt!

SUROVINY

4 ks zadných jahňacích kolien, 15 strúčikov cesnaku, 2 cibule, 3 vetvičky rozmarínu, soľ, 700 ml červeného vína a na zemiakovú kašu s výpekom: 1 kg zemiakov, 250 ml mlieka, 100 g masla, soľ a čerstvý petržlen na ozdobenie

POSTUP

  1. Cibuľu nakrájame na štvrtky a vložíme do zapekacieho hrnca. Cibuľa musí byť v tomto recepte na dne pekáča.
  2. Na ňu poukladáme vetvičky rozmarínu, až potom do hrnca pridáme osolené mäso. Vraj jahňacinu treba osoliť viac. Urobila som to a zjavne som urobila dobre.
  3. Pridáme rozpolené strúčiky cesnaku. Mäso neprikryjeme a do rúry ho vkladáme bez akéhokoľvek pridaného tuku či masti, nedajbože oleja.   
  4. Dáme do dopredu vyhriatej trúby na 200 stupňov Celzia  a pečieme asi 25 minút. Potom neprikrytý hrniec s mäsom vyberieme, zalejeme červeným vínom, zakryjeme pokrývkou a pri 160 stupňoch Celzia pečieme ďalej asi 1–1,5 hodiny. Ja som zvolila dlhšiu možnosť, aby jahňacina bola naozaj mäkučká.
  5. Medzitým som si uvarila zemiaky do mäkka v slanej vode, ktorú som po uvarení zliala. Pridala maslo, teplé mlieko a šťuchadlom poriadne vymiešala.
  6. Z trúby vyberieme hrniec, mäso preložíme na panvicu. Hlavne opatrne, lebo správne upečené mäso sa vám bude od kosti oddeľovať.  
  7. Z výpeku vyberieme všetky kúsky pečeného cesnaku, ktoré rozmixujeme alebo pretlačené vmiešame do už uvarenej zemiakovej kaše a poriadne zamiešame. Zemiaky sa tak razom stanú vínovo-cesnakovo príjemne nasladlé. Sú naozaj vynikajúce. Kluci v akci opäť nepreháňali.
  8. Z pekáča, kde sme piekli jahňacinu ešte musíme vybrať drevené vetvičky rozmarínu a potom celý vínovo-mäsový výpek rozmixujeme tyčovým mixérom.
  9. Cez sitko celý rozmixovaný výpek nalejeme na odložené jahňacie kolená.

Dobre vedieť

Ondřej Slanina, šéfkuchár a moderátor relácie ČT Kluci v akci upozornil, že je dôležité, aby ste jahňacie mäso nechali po vybratí z výpeku takzvane odraziť. Kolená si tak po šoku z varenie akoby odpočinú a mäso bude oveľa chutnejšie. Po horúcom šoku sa vraj mäso akoby uvoľní. Moderátor to prirovnal k tomu, ako keď človek vyjde zo sauny, schladí sa a precíti príjemný pocit. Vraj presne toto potrebuje aj mäso, ktoré vyberieme z horúcej trúby.

Odstáť som ho nechala teda aj ja. Neviem posúdiť či to naozaj pomohlo, ale pečené jahňacie zadné koleno na víne boli podľa receptu naozaj fantastické. Ďakujem, pán šéfkuchár!

Kým som recept ČT pripravila podľa návodu, všetko mi však vychladlo. Takže odporúčam, rozmixovaný výpek pred servírovaní ešte zohriať a na tanier ho naliať až horúci. Dobrú chuť!

(Ak viete oceniť naozaj božský recept, budeme vďační ak redakciu Dalito.sk podporíte darovaním kávy)

Môže vás zaujať: