Výnimočný recept: Domáce piškótové rezy ako z cukrárne

Domáce piškótové rezy bez chémie/foto: Maja Kadlečíková
DALITO -

Moja bývalá suseda je milá pani s veľkým srdcom. Má rada dokonalosť, aj na šľahačke v cukrárni, ktorá bezchybná vydrží na zákusku pár dní. Keď ho chcela kúpiť vnúčatám, nevesta nesúhlasila. „Tá šľahačka je plná chémie, preto drží, to nie je ani šľahačka!” Sklamaná suseda sa u mňa zastavila na kávu.

„Koláč upiecť viem, ale obyčajný. Rezy ako z cukrárne z piškótového cesta, ktoré majú radi, to ale nie,” pokrčila plecami. V mrazničke som mala moje piškótové rezy – takmer bez chémie. Chutili jej veľmi. Suseda vyhlásila, že vyzerajú ako z cukrárne a vypýtala si recept. „Úplne podrobný,”  poprosila. Recept má u nevesty veľký úspech dodnes. Suseda sa priznala, že sa s ním delí s kamarátkami a známymi.

Piškótové rezy ako z cukrárne – jednoduché univerzálne po celý rok na každú príležitosť

SUROVINY na 1 veľký plech

40 g karamelového pudingu, 1/2 l mlieka alebo vody, 10 vajíčok, štipka soli, 10 PL práškového cukru, 5 PL práškového cukru, vrecúško vanilkového cukru, 10 PL polohrubej múky,3 PL kakaového, 100 g čokolády, 250 g masla izbovej teploty

POSTUP

1. V troche mlieka som poriadne vymiešala puding, aby sa hrudky úplne rozpustili. Priliala zvyšné mlieko, dobre rozmiešala.

2. Za stáleho miešania uvarila puding, prikryla alobalom a nechala vychladnúť.

3. Rúru som vyhriala na 200 stupňov Celzia, spodný a horný ohrev,respektíve bežné pečenie.

4. 10 vajíčok som rozdelila do dvoch väčších kuchynských misiek na žĺtky a bielky. Do bielok som dala štipku soli a elektrickými metličkami vyšľahala na pevný sneh. Odložila do chladničky. Aby v teple “nespadol”.

5. K žĺtkom som pridala práškový cukor a vyšľahala hustý krém. Šľahaním – čiže rozpustením cukru a prevzdušnením, šľahanie pridáva do krému vzduch – krém zbelie, vtedy je správne vyšľahaný.

6. Do žĺtok som polievkovou lyžicou zľahka vmiešala polohrubú múku.

7. Veľký plech vyložila papierom na pečenie a rovno z misky naň vyliala polovicu cesta. Svetlé cesto som posypala nahrubo nasekanými kúskami čokolády.

8. Vložila do predhriatej rúry a asi za 10-15 minút upiekla. Sledujte cesto, každá rúra pečie inak. Ak je zlatohnedé a po zapichnutí špajdle, používam kovovú na špízy, na nej neostane cesto, čiže vytiahnete čistú, je hotové.

9. Hotové cesto aj s papierom na pečenie položím na drevenú dosku. Nechám vychladnúť.

10. Do zvyšného cesta som vmiešala kakaový prášok.

11. Zatiaľ mi trochu vychladol plech. Dala som naň čistý papier na pečenie, vyliala a rozotrela kakaové cesto. Vložila do rúry a za asi 10-15 minút upiekla. Nechala vychlanúť na plechu.

12. Mäkké maslo som nakrájala na menšie kocky. Vymiešala s 5 polievkovými lyžicami práškového cukru a vanilkovým cukrom. Ja mám rada ten s pravou vanilkou. Použiť sa dá aj vanilínový.

13. Do vyšľahaného masla som po častiach elektrickými metličkami vmiešala vychladnutý karamelový puding a zakaždým prešľahala, nech je krém hladký. Svetlé aj tmavé cesto som rozrezala na polovice.

14. Tmavú polovicu cesta natrela krémom, položila svetlé cesto, polovicu, natrela takisto. Potom zas na to tmavé cesto, natrela. Navrch dala svetlé cesto tak, aby bolo vidno kúsky čokolády.

15. Opatrne rovnomerne postláčala, aby sa krém dostal všade. Ak vám vyskočí z okrajov, je to v poriadku.

16. Rezy stačí posypať vanilkovým alebo bežným práškovým cukrom. Čokoláda v ceste je výborný magnet pre oči aj bez polevy.

17. Rezy som nakrájala – na rezy. Môžete na obdĺžniky, na kocky, akokoľvek. Šanca, že budú chutiť a posilnia sladkosť žitia je podľa informácií tých, ktorí ich piekli vysoko návyková.

Dobre vedieť

Ak sneh vyšľaháte dôkladne, prášok do pečiva pre nadýchanosť cesta ž nepotrebujete. Na posypanie cesta čokoládou poslúžia okrem čokolády aj čokoládové figúrky, cukríky, bonbóny, či nedojedené kúsky čokolády. Ak pri plnení cesta vybehne krém cez okraj, tak je to dobre! Kraje zrežte a zarovnajte. Čo zvýši, pokojne dajte do misky, pomrvte rukami alebo pomixujte ponorným mixérom a urobte si z toho karamelové piškótové guličky. Rezy aj guličky v chladničke vydržia aspoň 3 dni. Dokonca ich aj bez problém mrazím, pre horšie časy. Napríklad, keď príde moja milá suseda.

Autorka: © Maja Kadlečíková, spisovateľka

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu alebo nám pošlite váš domáci recept na redakcia@dalito.sk, ktorý vymeníme za knižnú novinku podľa vášho výberu)