DOBRÉ, ČI ZLÉ BAKTÉRIE? SIBO – syndróm bakteriálneho prerastania nie je žiadny „moderný“ výmysel

Dalito.sk/doc. MUDr. Ladislav Kužela, CSc. a jeho gastroprístroje/foto: archív LK
PR -

Ste stále nafúknutý, trpíte zvýšenou plynatosťou, bolesťami brucha, hnačkou alebo zlým trávením – dyspepsiou? Jednou z príčin môžu byť aj baktérie – premnožené baktérie v tenkom čreve. Hovoríme tomu aj SIBO – small intestinal bacterial overgrowth – syndróm bakteriálneho prerastania.

Príbeh na celý život

Lucii (49) zistili celiakiu pred 28 rokmi. Približne 15 rokov vôbec netušila čo sa s ňou deje. Celé tie roky bola vyčerpaná a neustále chorá.

„Nachytala som úplne všetko čo išlo okolo mňa. Na veľkú potrebu som chodila aj štyrikrát do dňa. Ale čo bolo najhoršie, niekoľkokrát som prišla o dieťa, až to vyústilo do onkologických problémov. Niekedy ma svrbelo celé telo, inokedy iba tvár, ale tak, že som išla zošalieť. Akoby mi celá horela. Chodila som po lekároch toľko, až ma poslali v psychiatričke. Našťastie veľmi rýchlo správne diagnostikovala, že pred ňou sedí silná, len šialene vyčerpaná žena, ktorú lekári nebrali vážne. Rovno ma poslala ku gastroenterológovi. Ten hneď pri prvom pohľade cez hadicu zistil, že mám roky neliečenú celiakiu, ktorá ma vlastne pomaličky zabíja a aj všetky moje nedonosené deti. Telo som mala plné toxínov, ktoré im nedali šancu na zdravý vývoj,” spomína žena, ktorá síce o tom dokáže hovoriť, ale traumu si nesie až do konca života.

Pritom stačilo tak málo. Poriadne ju ako pacientku počúvať. Lekári by aspoň zachránili jej kosti, ktoré sa pre nedostatok vápnika z celiakie začali odvápňovať. „Už to nikdy nedobehnem ani nevyliečim. Teraz sa už iba môžem modliť, aby som náhodou napríklad nevykročila “len tak do vzduchu”, lebo sa mi zlomí chrbtica. Ale zasa, poznám pacientov, ktorí majú aj horšie diagnózy,” zasmeje sa s tým, že ďalšie zdravotné problémy sa jej už ani opisovať, len tak prehodila, že SIBO syndróm, to je už iba taký dezertík problémov. „Škoda, pritom stačilo tak málo a celý môj život by vyzeral inak. Upraviť mi stravu,” mávne dnes už iba rukou Lucia s doživotnou diétou aj liekmi.

Náš tráviaci systém má množstvo baktérií aj prospešných baktérií, bez ktorých by sme nemohli existovať, ale rovnako sa môže stať, že sa doslova „premnožia“ a vtedy nastáva problém. Prečo je tomu tak, ako sa vôbec môže stať, že dobré baktérie v tráviacom trakte sa „zrazu“ zmenia a začnú robiť problémy? Na všetky tieto otázky odpovie primár gastroenterológie súkromného centra doc. MUDr. Ladislav Kužela, CSc. Prevedie vás Syndrómom bakteriálneho prerastania – SIBO.

STERILNÉ PROSTREDIE V NAŠOM TELE

V ľudskom tele sa za normálne – fyziologické, považuje sterilné prostredie práve v hornej časti tráviaceho traktu skratka – GIT. Aj keď vieme, že v tejto časti traktu sa predsa len nachádza malé množstvo rôznych baktérií, no práve tieto žijú a vzájomne sú si na osoh, čiže žijú v symbióze spolu s ľudským hostiteľom, čiže s nami. Práve tento vzťah je pre náš život nesmierne dôležitý. Baktérie potrebujeme pre normálne fungovanie základných tráviacich procesov, potrebuje ich aj naša imunita podieľajú sa aj na  vývine čreva. Tie baktérie, ktoré sa nachádzajú  v hornej časti tráviaceho traktu sú väčšinou lactobacilly, enterokoky, orálne streptokoky a iné gram-pozitívne aeróbne alebo fakultatívne anaeróby. Možno to znie zložito, ale úplne jednoducho ich poznáme ako tie prospešné baktérie.

KEDY NASTÁVA PROBLÉM?

Kedy vlastne tie prospešné baktérie začnú predstavovať problém a ako sa z nich stanú tie, čo už nie sú vhodné?

To je asi tá základná otázka, ktorú sa pacienti pýtajú najčastejšie. Sú to rôzne procesy, ktoré narušia prirodzenú rovnováhu v tele a môžu tak spôsobiť vznik SIBO, pri ktorom dôjde buď k zvýšeniu počtu baktérií nachádzajúcich sa v tenkom čreve alebo k tomu, že sa v tenkom čreve začnú vyskytovať abnormálne baktérie, teda tie, ktoré tam nepatria.

Výskyt baktérií v rôznych častiach tráviaceho traktu závisí od rôznych faktorov, napríklad hybnosť (peristaltika), pH a využiteľnosť živín.  Rôzne ochranné faktory stabilizujú počet a typ baktérií žijúcich v hornej časti tráviacej trubice. Abnormality v týchto mechanizmoch sú predispozíciou pre bakteriálne prerastanie.

Veľmi často SIBO trpia pacienti s celiakiou, alebo pacienti so stavom po operácií žalúdka alebo tenkého čreva, pacienti trpiaci na nedostatočnú funkciu pankreasu, rovnako aj so syndrómom dráždivého čreva. Predpokladá sa, že až 40% pacientov s cukrovkou môže mať chronickú hnačku spôsobenú SIBO. SIBO sa nachádza častejšie aj u starších, nakoľko je u nich kyslosť žalúdočnej šťavy a pohyblivosť čreva znížená.

ZDRAVÉ ČREVO A TRÁVENIE – základ celkového zdravia

Rovnako aj rôzne anatomické defekty dokážu znížiť – redukovať, účinnosť hybnosti čreva – peristaltiky. Napríklad vyššie spomínaná žalúdočná kyselina je akýmsi ochranným plášťom horného tráviaceho traktu. Ničí mnohé mikróby ešte skôr ako opustia žalúdok, vylučovanie (sekrécia) z pankreasu a žlče zase pomáha ničiť baktérie v tenkom čreve a normálna črevná flóra, udržuje nízke pH, čím chráni tráviaci trakt. Stačí, aby čokoľvek zo spomínaného nebolo v rovnováhe a môže nastať problém. A tí, čo ma poznáte viete, že stále opakujem to, čo sa stalo aj nadpisom pre knihu „zdravé črevo a trávenie, je základ nášho celkového zdravia.“

Rovnako naše trávenie môže ničiť nedostatočné vstrebávanie (absorpciu) žlčových kyselín, tukov, cukrov, proteínov a vitamínov. To vedie k priamemu poškodeniu slizničného povrchu baktériami alebo premenou živín na toxické metabolity. Dôsledkom je hnačka, nafukovanie brucha, zvýšená plynatosť, bolesť brucha alebo zlé trávenie – dyspepsia.

KEDY MI MOJE BAKTÉRIE UŽ NEPOMÁHAJÚ, ALE ŠKODIA?

Ako vlastne zistíte, že máte SIBO? Tak ako som spomínal vyššie. Úvodom môže byť nadmerná plynatosť, nafúknutie brucha, celkov zlý pocit pri trávení, hnačka, strata hmotnosti. Príčina uvedených problémov môže byť rôzna nakoľko sa podobajú aj iným ochoreniam tráviacej trubice. Preto treba vylúčiť vždy aj iné vyvolávajúce príčiny. Na druhej strane aj práve preto býva táto choroba často nediagnostikovaná. Každopádne dobrou správou je, že vyšetrenie SIBA nebolí, pretože na ňu používame tzv. dychové testy.

DIAGNOSTIKA SIBO – DYCHOVÉ TESTY

Dychové testy sú veľmi pohodlná a jednoduchá metóda. Používa sa tzv. vodíkový alebo dychový test s analýzou vodíka a metánu pri ktorom sa vo vydychovanom vzduchu stanovuje množstvo plynov produkované baktériami v tenkom čreve. Jednoducho povedené čím je viac plynu, tým je viac baktérií v tenkom čreve. Pred vyšetrením je vhodné konzultovať pracovisko, kde sa test realizuje, nakoľko je potrená príprava (neužívať antibiotiká, určité lieky a deň pred vyšetrením je vhodné dodržať odporučenú diétu).

AKO VRÁTIŤ PREMNOŽENÉ BAKTÉRIE DO NORMÁLU?

Aj keď popis celého ochorenia je pomerne široký, dobrou správou je, že SIBO sa dá liečiť a vieme pacientom pomôcť.  Manažment pacienta so SIBO zahŕňa úpravu základného ochorenia. Cieľom liečby je úľava od ťažkostí. Tá je založená hlavne na eradikácií bakteriálneho prerastania. Základom liečby sú antibiotiká, ktorých vstrebávanie z tráviaceho ústrojenstva je minimálne a tým pádom je aj v značnej miere vylúčené riziko vedľajších účinkov. Uvedené spĺňa rifaximín, ktorý má zároveň široký účinok proti radu baktérií vyvolávajúcich črevné ťažkosti.

ÚPRAVA STRAVY

V prípade SIBO začnú premnožené baktérie rozkladať tzv. FODMAP (fermentovateľné sacharidy, o ktorých sme písali v rámci diéty pri IBS) už v tenkom čreve. Práve s tým sú spojené nepríjemné príznaky tohto ochorenia. Odstránením týchto uhlohydrátov v potrave alebo znížením ich príjmu sa teda dokážu zmierniť niektoré príznaky SIBO.

Tak ako u všetkých ochorení, aj pri tomto platí, že čím skôr pacient príde na vyšetrenie, tým je liečba a cesta za zdravým trávením rýchlejšia. Preto naozaj netreba zanedbávať ani prvé príznaky. Ak nie je náš tráviaci systém v rovnováhe, tak tým trpí celý organizmus.