Lacný a originálny recept: Letná kapustová polievka (bez infantilného titulku)

Dalito.sk/Lacná a chutná letná kapustová polievka/foto: autorka

Aj vy ste si to všimli? Recepty na internete sú už také obľúbené, že len málokto si dnes kúpi kuchársku knihu. Okrem toho, kto by „odolal“ titulkom ako pre najmenších: Kamaráti už iný nechcú jesť! Lepšiu ste nejedli! O takú zdravú pochúťku bude u vás bitka! Recept som už naučila všetkých priateľov! Iné už nebudete chcieť jesť! Je ťažké sa od nich odtrhnúť!…. a dav kliká…

Som normálny človek, ktorý sa posledné roky snaží zubami nechtami neprísť o svoju normálnosť. Odolávam detinským titulkom a hovorím si, buď na to niekto má chuť, alebo nie. Áno, je ťažké odolať tlaku doby a nezaradiť sa do davu… Však, ako, každému podľa chuti, útoky na intelekt sa však v kybernetickom priestore rozmnožujú ako kefírové huby v pohároch na kuchynskom okne.  

Najradšej varím podľa seba, alebo si vyberám recepty, ktoré už v titulku nenaznačujú, že ide o útok na svojprávnosť. Najčastejšie varím to, na čom mám doma suroviny. A tak vznikla aj táto letná kapustová polievka, ktorej sa doma nevieme dojesť. Aj tak som do titulku nenapísala nič hodné prvého stupňa základných kôl. Ber alebo neber, ale nám teda naozaj chutí.

Najmä v lete, keď od obeda máme pozatvárané všetky okná a vetráčky, v byte tma ako v brlohu, však byt aj na východ aj na západ. Otvárame až okolo siedmej večer, inak by sme pri terasách, vykúrených aj na 50 stupňov Celzia, asi zahynuli. No a do tejto tmy si pochutnávame na kyslej polievke. (Áno, v kuchyni mám dokonalé odsávanie, inak by som nielen polievku nemohla pri zatvorených oknách ani uvariť)

Okrem toho, už som prejedená  klasických letných polievok. Polievok ako takých sa však doma nevieme dojesť. Tak som vymyslela inú, opäť z toho, čo chladnička z nákupu spred troch týždňov ponúkla. Teda, čo v nej ostalo po nálete našej rodinnej domácej kobylky. Tak dcéru volá manžel. Keby som nevidela na vlastné oči, čo dokáže jedna vrcholová plavkyňa za deň zjesť, nikdy by mi ani nenapadlo, že toto môže do seba natlačiť jeden vyšportovaný športovec. V našej rodine sa preto na tuky, či kalórie nehráme. To však neznamená, že sa ešte nestravujeme zdravo.

Tento recept je už rodinný. V dnešnej pridrahej dobe môže byť aj inšpiráciou ako ušetriť, ale neukrojiť zo svojich nárokov na chuťové bunky. Snáď to aspoň takto ostane a nebude ešte horšie. Keď si pri pultoch už iba poplačeme spolu s predavačmi a odídeme domov s „prázdnou“. A lacných receptov pre chudobných bude už len pribúdať…  

SUROVINY

1 PL masla ,8 mladých mrkiev, ½ bielej kapustovej hlavy, 3 párky, 2x bujónová kocka, 1PL celej rasce, mletá červená paprika, soľ, veľká hrsť čerstvej petržlenovej vňate, voda

POSTUP

  1. Na masle opražíme mrkvu nakrájanú na malé kolieska.
  2. Pridáme rascu, jemne opražíme a takmer okamžite zalejeme vodou tak, aby zaliala mrkvu. Varíme do polomäkka. 
  3. Medzitým si na pásiky pokrájame bielu kapustu, pridáme do hrnca a zalejeme vodou podľa hustoty polievky. My máme radi hustú. Pridáme mletú papriku. Aj tú milujeme, takže naozaj veľa.  
  4. Prihodím (bezlepkový) bujón, ktorý kupujem v Rakúsku.  A varím do zmäknutia kapusty.
  5. Na záver pridám nakrájané párky na kolieska.  Doma uprednostňujeme bezlepkové paprikové. Majú „klobásovú“ chuť a polievku prevoňajú.  Necháme asi 5 minút variť.
  6. Keď je polievka hotová, zohrievanie pod ňou vypnem, ale nechám ju ešte „dovrieť.“ To je ten správny čas, kedy do nej nastrihám naozaj veľa petržlenovej vňate. Dobrú chuť!

RADA

Ak varím párky osobitne, vodu z nich nikdy nevylievam. Buď z nej na druhý deň spravím inú polievku , alebo ju zamrazím pre „strýčka príhodu“, keď doma nemám už ani bujón. Alebo som vodu naliala rovno do granúl nášmu psíkovi, ktorý sa ich inak v pôvodnom stave sotva dotkol. Granule s vodou po párkoch bola vždy delikatesa, po ktorej sa v miske len zaprášilo!

(Ak vás recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu )