Životný štýl

Recept pre chudobných: Vyprážaný karfiol bez oleja, vajec aj múky

vyprážaný karfiol

Najprv sme žili dlho rýchlo, priveľmi rýchlo a veľmi dlho. A tomu sme prispôsobili aj našu kuchyňu. No a najnovšie veľmi draho. Až tak draho aj za naftu, energie i potraviny, že som si po prvý raz začala všímať, koľko vlastne čo stojí. No čo vám poviem, ako političku by ma zlynčovali do týždňa, lebo som si ceny nevšímala desaťročia.

Dlhé roky som do košíka vkladala všetko na čo som mala chuť bez toho, že by som tušila koľko to stojí. A dnes? Nekradnem, takže z úcty k nasadeniu a tempu v práci si už radšej dávam pozor. Lebo všetko čo doma máme sme získali vďaka celoživotnému pracovnému nasadeniu a vzdelávaniu.

Olej za 3,- eurá

Ale to už fakt, že olej za 3 a viac eur? To vážne? Bože, a naša stará dobrá Palma už v nedohľadne… A všimli ste si infláciu u susedov v Česku 14,2%? Stúpa to tam tak rýchlo, že tak rýchlo nestíha zasadať ani ich Národná banka. Niečo mi hovorí, že čoskoro sa k tomu dopracujeme aj na Slovensku, ktoré opatrne straší infláciou z januára 8,2% a z marca už 10,4 %… No a čísla za máj sa dozvieme čoskoro. Ak budeme mať šťastie, tak budeme pritom dopredu sedieť na zadku… (ŠÚ SR dnes o 9,02 hod oznámil, že inflácia medziročne rástla už pätnásty mesiac za sebou, v apríli dosiahla 11,8 %)


Zatiaľ som porozmýšľala dopredu ako ušetriť. A tak som si spomenula na recept, ktorý za čias socializmu robievala moja mama. S bratom sme ho milovali. Viem, že je to podľa odborníkov 21. storočia už nezdravé, ale nech si už pri tých cenách ich rady strčia viete kam. Však to poznáte, všetko čo je NAJ zdravé je aj NAJ drahšie!

Okrem toho, my doma vyprážané milujeme. Aj keď, pri tej súčasnej cene oleja vás aj chuť prejde, lebo to už je skôr luxusná večera, ako klasická pochúťka, bez ktorej si jar a leto neviem predstaviť. Starý recept mojej mamy však náklady na vyprážané eliminuje, aj keď teda, aj to maslo je už dnes viac na výstavku v obchode ako do nákupného košíka.

Ak však k tomu receptu nepotrebujeme ani olej, ani vajcia a múku, nemusí to byť až také bolestivé pre našu peňaženku. Ak je pre vás aj maslo už pridrahé, vymeniť ho môžete za lacnejšie rastlinné, ktorého sme sa po páde železnej opony nevedeli dojesť. Novinka zo „Západu“ vtedy pobláznila asi každého.


SUROVINY

najlepšie nové zemiaky, veľký karfiol, strúhanka, čerstvý petržlen, maslo, voda, soľ

POSTUP

Zemiaky iba vydrhnem pod studenou vodou, neošúpem, len nakrájam a uvarím v slanej vode. Scedím, pridám do nich už iba maslo a petržlenovú vňať a nechám na prikrytých zemiakoch už iba zapariť bez zohrievania. 

Čerstvý alebo mrazený karfiol pooddeľujem na menšie kvetenstvo a v slanej vode varím 15 minút. Scedím.

Na panvici roztopím maslo, na ktorom opražím strúhanku tak, aby som ju nespálila. Sotva dve minútky. A hotovo! Zemiaky naservírujem na tanier a pridám karfiol posypaný opraženou strúhankou.

RADA

Samozrejme, najlepšie je to s tatárskou omáčkou. Ak v chladničke chýba, odporúčam do kyslej smotany nadrobno nakrájať cibuľu, napríklad aj s kyslou uhorkou a plnotučnou horčicou. Tatársku omáčku táto  „zmes“  plnohodnotne zastúpi! 

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu a raz mesačne vyhrať knihu podľa vlastného výberu)


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *