Ľahký a rýchly recept: cuketové placky bez múky

Dalito.sk/Cuketové placky bez múky s grilovanou zeleninou a parmezánom/foto: autorka
MARCELA VÁCLAVKOVÁ KONRÁDOVÁ -

Hovorí sa, že slovenská gastronómia patrí medzi ťažšie stráviteľné národné kuchyne. V prípade receptu na zemiakové placky, ktoré sú súčasťou kuchyne západnej Európy, to platí stopercentne. Aj keď je naša kuchyňa rôznorodá, nakoľko sú v nej prvky inšpirované od okolitých národov (Čechov, Poliakov, Maďarov či Ukrajincov), či národov, ktoré mali niečo spoločné s našou históriou, predsa máme aj rýdzo vlastné a jedinečné jedlá.  

Napríklad také zemiakové placky! Do krvi sa vieme hádať, koho sú lepšie. Či aj s vajcami, viac cesnakom a majoránky, alebo na masti či oleji. Márne by sme asi hľadali dvoch ľudí, ktorí by sa zhodli na presnom postupe. Rovnako je to asi aj pri cuketových plackách.

Ja som recept na placky tentoraz obmenila tak, že zemiaky som nahradila cuketou, ktorá je oveľa ľahšie stráviteľná. Upraveným receptom sa cuketové placky môžu aj pre vás stať rýchlym obedom, alebo ľahkou večerou. A ešte aj za pár eur.

Suroviny na 3 – 4 placky

2 menšie cukety, 1-2  vajcia, 120 g strúhaného syru, soľ, čierne mleté korenie

Ak nemusíte dodržiavať bezlepkovú diétu, pokojne do cesta pridajte dve  polievkové lyžice strúhanky alebo hladkej múky.

POSTUP

  1. Cuketu nastrúhame na hrubo, ak je mladá, aj so šupkou. Osolíme a necháme postáť cca 10 minút.
  2. Cuketu vyžmýkame, pridáme k nej ostatné suroviny a poctivo vymiešame.
  3. Na rozpálený olej kladieme veľkou lyžicou kopčeky, ktoré roztlačíme a opražíme z oboch strán. Nič zložité.
Cuketa vždy pustí šťavu. Nebojte sa ju pred pečením poriadne vyžmýkať. Placky budú potom oveľa chutnejšie/foto: autorka

RADA

Cuketové placky sú výborné aj ako hlavné jedlo či príloha. My ich máme radi s cesnakovým dresingom z kyslej smotany, pretlačeného cesnaku a soli. Alebo ako prílohu k mäsu či zelenine. Naposledy sme si k nim ugrilovali farebnú papriku a posypali strúhaným parmezánom. Dobrú chuť.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)