Originálny recept: Výborné a zdravé cuketové placky s bryndzou alebo mozzarellou
Ja už ani neviem ako tento fantastický recept vznikol napriek tomu, že je to vlastne divná zelenina takmer bez chuti. A najhoršie na nej je, že keď sa vám už v záhrade naozaj nič nedarí poriadne vypestovať, tak tá cuketa rastie stále dokola ako bláznivá. Už ste ju darovali všade a každému, už ste ju aj zavarili, zamrazili či spracovali, aj do útulku zvierat darovali a ona len rastie a rastie až vám trčí z každej police.
Napadlo mi to asi vtedy, keď nás už vytláčala z domu a musela som sa zatajovať pred všetkými kamarátmi, ktorí mi cuketu nosili ako dar, lebo však ich už sťahuje domu. Nemalo to konca.
Asi vtedy, niekde medzi totálnym zúfalstvom čo s toľkými cuketami, vznikol tento recept, pre ktorý som sa doma opäť stala najlepšou mamou, ktorá vraj varí najlepšie na svete. Dúfam, že ma neklamali, bolo by mi ľúto, ak by ste sa rozhodli práve pre tento recept a potom napísali, že vám vôbec nechutil. Ale my sme sa fakt doma olizovali až za ušami. Pri panvici som síce prestála pol dňa, ale oplatilo sa. Vždy.
SUROVINY
1 veľká cuketa, 7 menších zemiakov, 1 väčšia cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, múka, mleté čierne korenie, provensálske korenie, morská soľ, kocka bryndze/mozarella (dve balenia), olej na pečenie
POSTUP
1, Cuketu umyjem, nešúpem a nastrúham na väčšom strúhadle. Osolím a nechám odstáť, aby čo najviac pustila vodu. Platí, čím viac, tým lepšie, aby sme jej pred pečením čo najviac vyliali. Mne to pomáha vytlačiť manžel. Naozaj je veľký rozdiel, keď vodu pred pridaním zemiakov a múky vytlačím ja alebo on.
2, Ani zemiaky nešúpem, umyté ich na jemnom strúhadle nastrúham rovnako ako cuketu. Opatrne osolím, aby som to neprehnala a pridám k vytlačenej cukete. Nechám odstáť a opäť zmes vytlačím čo najviac, aby som ju zbavila prebytočnej vody.
3, Kým zelenina púšťa šťavu, cibuľu s cesnakom nakrájam na drobno a do zlatista opečiem na oleji. Nechám vychladiť a všetko primiešam k zemiakom s cuketou bez vody.
4, Pridám vajcia a na hrubo nastrúhanú mozzarelu. Ak si zvolím bryndzu tak bryndzu, posypem provensálskym korením a poriadne zamiešam.
5, Podľa hustoty zmesi pridám múku tak, aby cesto pripomínalo surové cesto na klasické zemiakové placky a posypem čiernym korením. No a už potom iba trpezlivo pečiem cuketové placky. Na hotové sa nesmierne hodí buď kyslá smotana alebo lyžica cesnakovej nátierky.
RADA
Sama neviem, ktorá verzia je chutnejšia, či s bryndzou alebo mozzarellou. Jedno však viem, aj keď na to cuketa alebo ak chcete cukina vôbec nevyzerá, platí pri nej pravidlo, komu sa nelení, tomu sa zelení. Je totiž mimoriadne bohatá na vitamíny, najmä A, ktorý preniká hlboko do tela a dostane sa až k samotným bunkám. Jej celkový obsah vitamínov A, B, C, vápnika, železa, draslík či fosforu ju zaraďuje medzi najdravšie druhy zeleniny.
(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)