Med vám pomôže s rôznymi problémami. A poznáte aj ten manukový?

Dalito.sk/ilustračné foto: Liga Cerina / Shutterstock
PR -

O dôležitosti včiel pre nás a našu planétu nemusíme hovoriť. Zoberte si už len „hlavný produkt“ včiel, med. Jeho pozitívne účinky dokazuje aj to, že asi by ste len ťažko hľadali civilizáciu, či kultúru, v ktorej sa med nepoužíva.

Lyžička medu dokáže byť zázračným liekom

Vymenovať všetky kladné účinky medu by bolo zdĺhavé, spomenieme len, že je to tradičný prostriedok proti chrípke a nachladnutiu, obzvlášť v kombinácii s citrónom, kedy prospešné látky medu pôsobia ešte lepšie. Poznáte predsa lepší recept na nachladnutie a chrípku ako teplé oblečenie, deku, pohodlnú sedaciu súpravu z predajne luxusných sedačiek v Bratislave a med? My teda nie.

Jedna lyžička medu na večer dokáže pomáhať aj proti nespavosti, či nepokojnému spánku, ale aj nervozite a podráždenosti. Doprajte pred spaním takéto potešenie vašim chuťovým pohárikom a zaručene zaspíte tak rýchlo, že sa aj zabudnete prezliecť z vášho trička s nápisom, ktoré ste nosili cez deň.

Antibakteriálne účinky od protinožcov

Poznáme veľké množstvo druhov medu, veď predsa nie všetky včely na svete prichádzajú do kontaktu s tými istými rastlinami. Jedným z netradičnejších druhov medu je zdravý manukový med.

Manuka je pôvodný domorodý názov rastliny, ktorú poznáme skôr pod názvom balmín metlatý. Jeho „domovinou“ je juhovýchodná Austrália, Nový Zéland a Tasmánia. Hlavným producentom manukového medu je Nový Zéland.

Lepšie ako antibiotiká?

Zistilo sa však, že antibakteriálne vlastnosti novozélandského manukového medu má aj ten austrálsky, čo je skvelá správa pre všetkých, ktorý sa o manukový med zaujímajú, keďže v Austrálii raste viac ako 80 druhov manukových krov, zatiaľ čo na Novom Zélande len jeden. Z toho vyplývajú širšie možnosti pri produkcii tohto medu.

Výhoda manukového medu je aj tá, že antibakteriálne účinky si udržiava bez zmeny niekoľko rokov. To môže byť jedným z riešení problému antibiotickej rezistencie. Antibakteriálne účinky manukového medu totižto majú vplyv aj na baktérie odolné voči súčasným antibiotikám.