Originálny recept: Najlepší zapekaný baklažán so šťavnatými zemiakmi. Jedna báseň

Dalito.sk/Najlepší zapekaný baklažán so zemiakmi/foto: autorka

Nemôžem tvrdiť, že baklažán je zelenina, za ktorou by som sa išla pozabíjať. Mazľavé čudo nepatrí medzi moje najobľúbenejšie potraviny. Vlastne mi chutí len na grilovačke, dobre vymáčaný v olivovom oleji s cesnakom a bylinkami. No a potom správne ugrilovaný.

Od kamarátky som však dostala toľko baklažánov a ešte aj poctivo vypestovaných v záhrade, že mi nedalo to srdce, aby som ich posunula ďalej. Vymyslela som však spôsob, ako aj z tejto, pre mňa všeobecne nie celkom chutnej zeleniny, vyčarovať delikatesku. Naozaj. Nevymýšľam si!

A v dnešných neľahkých ekonomických časoch ma to ešte stálo minimum financií, ak teda opomeniem 180 stupňov Celzia v rúre po dobu deväťdesiatich minút.

SUROVINY

8 väčších ošúpaných zemiakov, jeden stredný baklažán, menšia kocka masla, 5 strúčikov cesnaku, 250 g smotany na šľahanie, tvrdý strúhaný syr, mleté čierne korenie, soľ, alobal

POSTUP

1, Zemiaky nastrúhame na čo najtenšie plátky. Osušíme v kuchynskej utierke alebo papieri.

2, Zatiaľ si vyhrejeme kuchynskú rúru na 180 stupňov Celzia.

3, Maslo rozpustíme na väčšej panvici, na ktorom opražíme do zlatista pretlačený cesnak.  

4, Pridáme na tenké krúžky nakrájaný baklažán a trochu ho podusíme.

5, Do panvice prihodíme vysušené zemiaky, osolíme, okoreníme a všetko prudko opečieme z oboch strán. Pripečené kúsky zemiakov či baklažánu sú vítané.

6, Obsah celej panvice rovnomerne vysypeme do dopredu vymasteného jánskeho skla. Polejeme ¾ obsahu šľahačky a prikryjeme alobalom.

7, Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 80 minút.

8, Vyberieme, alobal odstránime a zemiaky s baklažánom posypeme hrubšou vrstvou strúhaného syra na väčšom drapáku. Polejeme ešte zvyškom šľahačky a vrátime na 10 minút do rúry. Zemiaky sa tak pekne zapečú.

RADA

Na baklažán by sme nemali pozerať krivo, vrátane mňa. Je to totiž mimoriadne výživná a zdravá zelenina. Obsahuje mimoriadne veľké množstvo vitamínov a minerálov a blahodarne pôsobí aj na naše trávenie, kosti či srdce. A ešte ďaleko viac. Katka, ďakujem za tvoje záhradné skvosty!

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)