Životný štýl

Pôvodný recept: Príprava púpavového medu podľa predkov. Za studena aj tepla

púpavový med

Púpavový med bol hitom domácností nielen počas socializmu. Mnohí si ho pripravujú dodnes, aj keď už všetci vieme, že okolo medu táto dobrota nešla ani náhodou. Napriek tomu nájdete množstvo článkov o tom, aké má lahodné sladidlo množstvo pozitívnych účinkov na organizmus človeka.

Naši predkovia pripravovali med tepelne a aj za studena. Aj keď ho bez kryštálového cukru nepripravíte, bylinkárky tvrdia, že najviac účinkuje pri kašli a prechladnutí. Pozitívne vraj pôsobí aj na pečeň, slezinu, žlčník, trávenie a močové ústrojenstvo. 

Zber

Pred zberom kvetov púpavy nezabudnite, že ich musíte spracovať takmer okamžite. Okrem správneho naplánovania času v kuchyni, pripravte sa aj na to, že púpavy musíte zbierať čo najviac rozkvitnuté, teda najlepšie okolo slnečného obeda.  


Púpavový med za studena

Suroviny

kvety púpav, citrón, pomaranč, kryštálový cukor

Postup

Kvety poukladajte na stôl a počkajte, kým sa z nich vysťahuje všetok hmyz. Aj preto na to odporúčam balkón alebo záhradu. Najvzácnejší na kvetoch je práve peľ, preto ich dopredu neoplachujte. Zmyli by ste to najcennejšie.

Kým sa z kvetov púpavy bude sťahovať hmyz, nakrájajte si umytý a neošúpaný citrón a pomaranč na kolieska. Nezabudnite aj na čistý zaváraninový pohár.


Púpavový med za studena, presne tak, ako to robili naši predkovia, pripravíte tak, že cukor s kvetmi začnete vrstviť do vysušeného pohára. Začnete kvetmi, druhá vrstva bude cukor nasypaný na púpavy. A opäť kvety. Po každej takejto „trojke“ poriadne potlačte varechou. A vrstvíte ďalej, až pokiaľ nebude pohár úplne plný. Dávajte však pozor na to, aby poslednú vrstvu tvoril cukor. Následne pohár uzavrite viečkom a postavte ho v byte tam, kde u vás doma najviac a najdlhšie svieti slnko. Za tri dni bude váš „púpavový med“ pripravený pohladiť aj vašu dušu.

Púpavový med varený

Suroviny

400 kusov púpavových kvetov, 3 citróny, 2 l vody, 2 kg kryštálového cukru

Postup

Spracovávať kvety začnete rovnako ako pri príprave medu za studena. Najprv počkáte, pokiaľ z kvetov vylezie hmyz. Následne hlavičky púpav preložte do väčšieho hrnca (4 l) a prelejte ich vodou. Pridáte citróny nakrájané na kolieska. Varíme asi 15 až 20 minút. Hrniec odstavíme a prikryjeme pokrievkou. 

Na hrniec zabudnite na 24 hodín. Neotvárajte ho, aby zmes prešla všetkými vôňami a náladami jari. Na druhý deň výluh prelejte cez sitko či plátno do nového hrnca. 

Pridajte cukor a cca 90 minút povarte na nízkom stupni. Občas premiešajte. Postupne zistíte aj to, ako sa vám med začne krásne ťahať. O tom, akú konzistenciu bude nakoniec mať, rozhodnete vy. Pokiaľ máte radšej hustejšiu, med musíte variť dlhšie. Platí jednoduché pravidlo: čím viac varíte, tým bude hustejší a tmavší.

púpavový med
Púpavový med má konzistenciu a farbu podľa toho, ako dlho ho varíme/foto: autorka

Keď si poviete dosť, už ho iba prelejete do pripravených zaváraninových fliaš. Na desať minút otočíte na viečko, potom späť a ak chcete mať 100% istotu, že púpavový med bude aj sterilizovaný, fľaše odložíte pod paplón či deku do druhého dňa.

Rada

Garantujem vám, že nemusíte hľadať žiadne iné recepty. Naozaj som pozrela celý internet a presne tak, ako to robím aj ja, to robili aj naši predkovia. A skutočne, táto púpavová maškrta je jednoducho dokonalá.

Zdroj: www.ieceptar.cz

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu a raz mesačne vyhrať knihu podľa vlastného výberu)


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *