Recept: Multivitamínový džem so zázvorom bez chémie

Dalito.sk/Multivitamínový džem ako prevencia/foto: LT
LUCIA TOMEČKOVÁ -

Tento džem robím vždy, keď mám pocit, že ovocie a zelenina už nie sú úplne najčerstvejšie. Nikdy nič nevyhadzujem a zopár fliaš doma nájdem vždy. Aj vzácneho všelieku-zázvoru.

Priznám sa, že ak nie je doma čokoláda, najmä v zime si ho otvorím len tak a vybagrujem lyžicou v rámci prevencie len tak pri dobrom večernom filme. Dobre, je tam cukor, ale určite je to zdravšie ako zemiakové lupienky, či tona pukancov.

Najlepšia kombinácia, ktorá sa u nás doma osvedčila vo verzii „multivitamín“ obsahuje aj hokaido tekvicu a zázvor. Džem tak nie je až taký presladený, zároveň je dostatočne hustý a ešte aj príjemné štipká. No a samozrejme fantasticky chutí.

Inak, vedeli ste, že zázvor dodnes patrí v našich končinách medzi najpoužívanejšie korenie? Pomerne nevzhľadný koreň s výnimočnými účinkami na zdravie popísali liečitelia už asi pred tritisíc rokmi v Indii a Číne. To, čo vtedy nevedeli pomenovať novodobí vedci popísali úplne presne. Zázvor je bohatý na zdroje vitamínov A, B1, B2, B6, C, aj E). Rovnako aj na draslík, horčík, sodík, fosfor, dokonca aj vápnik a železo. Jeho pikantnú chuť spôsobuje látka Gingerol. Zázvor je pre mnohých už stáročia všeliekom, čo sme dokázali aj počas prvej vlny koronavírusu, keď ho ľudia vykupovali po celom svete.

Možno vám ešte z neho niečo ostalo v chladničke aj s pár kúskami ovocia a zeleniny. A to je presne ten moment, keď vám poradíme čo s tým.

SUROVINY

jablko, citrón, 1 kg hokkaido tekvice, banán, pomaranč, hruška, kúsok zázvoru, 800 g kryštálového cukru, voda

POSTUP

  1. Do hrnca nasypem cukor a vodu. Len toľko, aby sa rozpustil. Postupne zohrievam za stáleho miešania.
  2. Pridám na kocky nakrájanú a očistenú tekvicu, citrónovú kôru z polovice citróna a šťavu z celého, na kúsky nakrájané jablko, banán, odkôstkovaný pomaranč a očistený nastrúhaný zázvor.  Všetko poriadne premiešam a na miernom ohni privediem až do varu, kým sa najmä tekvica nerozvarí.
  3. Ak jej to trvá, mase pomôžem ručným mixérom. Asi po 10 minútach by mala začať hustnúť. Vyskúšam to vždy tak, že na studený tanierik nanesiem malé množstvo džemu, ktoré by malo rýchlo stuhnúť.
  4. Ak masa na tanieriku zareaguje správne, ešte horúcu ju nalievam do vyčistených pohárov, obrátim ich asi na 10 minút na viečko, potom späť a nechám fľaše sterilizovať do druhé dňa v teple pod dekou.

RADA

Priznám sa, že niekedy som naozaj netrpezlivá a nechce sa mi toľko džem pri varení miešať a tak ho nalievam do fliaš skôr, ako poriadne zhustne. Nie je to však chyba. Džem je síce redší, ale pri bagrovaní lyžicou pred televízorom mi to vôbec neprekáža.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)