Recept od babičky: Božský zapekaný zeler s brokolicou nielen pre vnúčatá

Neviem, čo sa u nás doma deje s našimi chuťami a tým aj telami, ale v poslednom čase sa nevieme dojesť zeleniny, najmä zeleru. Žeby to bolo fakt naberanými životnými skúsenosťami? Nikdy sme ho vo veľkom v obľube nemali, ale posledné roky bez poriadnej zelerovej buľvy z obchodu neodídeme.
Nedávno mi v chladničke ostala ešte brokolica. A tak vznikol tento zázrak, ktorého sa nevieme dojesť v rôznych variáciách. Základom je vždy buľvový zeler, zvyšok obmieňam podľa toho, čo ponúkne chladnička. Výborné na recepte je aj to, že si nevyžaduje ani veľa času a je za pár korún.
Je to naozaj výborne jedlo najmä na večeru. Ľahké, chutné a ešte aj zdravé. Naposledy, keď som ho pripravila, manžel letel na druhy deň na trojdňovú služobnú cestu. S výčitkami sa ma spýtal, či som to urobila naschvál, že si na tomto výbornom recepte bude môcť pochutnať iba raz. Uznajte, asi by to vyzeralo divne, keby do lietadla či prestížnej hotelovej značky nastúpil s krabičkou so zapečenou zeleninou z domu.
Najmä buľva zeleru je zdrojom množstva vitamínov, minerálov a vlákniny. Jeho výhodou je aj mimoriadne priaznivá cena. Táto výdatná vitamínová injekcia vám rozhodne nijak nezruinuje rodinný rozpočet.
Buľvový zeler je ideálna surovina pre všetkých, ktorí sa snažia znížiť hmotnosť. Obsahuje totiž minimálne množstvo kalórií, ale pomerne dosť vitamínov a minerálov. Dodá vám hlavne vitamín C a z minerálnych látok vápnik, draslík, horčík a fosfor.
Suroviny na 4 – 6 porcií
brokolica, 3/4 väčšej buľvy zeleru, údená slanina,1 väčšia cibuľa, cca 200 g obľúbeného strúhaného syra, 31 % smotana na šľahanie, 3 vajcia, soľ, čierne mleté korenie
Postup
- Brokolicu máličko predvaríme v osolenej vode a scedíme.
- V hrnci opečieme slaninu a cibuľu nadrobno. Osolíme, okoreníme.
- Pridáme vopred umytý a nakrájaný zeler na menšie kostičky. Pridáme predvarenú brokolicu a miešame asi 7 minút.
- Vmiešame polovicu strúhaného syra. Premiešame.
- Do šľahačky nasypeme zvyšok syra a vajcia. Osolíme, okoreníme a poriadne rozhabarkujeme.
- Do zapekacej misy vložíme celú zeleninovú hmotu, ktorú zalejeme pripravenou šľahačkovou zálievkou.
- Zakryjeme alobalom alebo pokrývkou. V predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia zapekáme 40 minút, posledných 10 min odkryté.
Dobre vedieť
Nenápadný a mnohými podceňovaný zeler prospieva zdraviu viac, ako by ste si mysleli. Spolu s mrkvou vytvorí ideálni základ zeleninových polievok, aj keď sa dá konzumovať aj surový. Pokiaľ ho naozaj veľmi najemno nastrúhate spolu s mrkvou, pridáte tvaroh a cesnak, získate zdravú a chutnú nátierku plnú vitamínov.
(Ak chcete oceniť poctivý recept, budeme vďační, ak redakciu Dalito.sk pozvete na kávu)