Lacný recept: Najlepší slaný zemiakový koláč s „bielym slovenským zlatom“ ako hlavné jedlo alebo aj príloha. Doma vám ho budú potajmo ujedať z hrnca

Najlepšie zapekané zemiaky/foto: autorka

Tohto jedla sa doma nevieme nabažiť. Lacné, ale taká delikatesa! Ako sa hovorí, v tomto prípade doslova, akú svet ešte nevidel. Nepreháňam. Myslieť si to môže len ten, kto nevyskúšal.

Garantujem vám, že lepšie zemiaky už neuvaríte. Výborné na tomto recepte je aj to, že sa dá robiť aj odoka a jesť ako hlavné jedlo alebo ako príloha. Dokonalý slaný koláč je chutný teplý, ale aj pri izbovej teplote.

Najlepšie zapekané zemiaky/foto: autorka

Suroviny odoka

Koláč: maslo, 4 strúčiky cesnaku, 5 stredných zemiakov, ¾ stredného zeleru, kyslá smotana, 1 dcl mlieka, medvedí cesnak alebo iná bylinka, parmezán, korenie, soľ

Príloha: rukola, píniové semiačka, cherry paradajky, olivový olej, 3 PL bryndze

Postup

Koláč

  1. Rúru si dopredu vyhrejeme na 180 stupňov Celzia.
  2. Zemiaky a zeler nastrúhame na tenké plátky. Osušíme v kuchynskej utierke alebo papieri.
  3. Maslo rozpustíme na väčšej a vyššej panvici, na ktorom do zlatista opražíme pretlačený cesnak. Panvica by mala mať vrchnák (alobal), aby sme ju potom mohli šupnúť rovno do rúry.   
  4. Prihodíme zemiaky a zeler, osolíme, okoreníme a všetko prudko opečieme z oboch strán. Pripečené kúsky sú priam vítané.
  5. Celý  obsah polejeme kyslou smotanou vymiešanou s mliekom a na kúsky nakrájaným medvedím cesnakom.
  6. Vložíme do vyhriatej rúry a prikryté pečieme 80 minút.
  7. Vyberieme, vrchnák alebo alobal odstránime a zemiaky posypeme troškou postrúhaného parmezánu. Vrátime neprikryté na 10 minút do rúry.

Príloha

najlepšie zapekané zemiaky s rukolou
Najlepšie zapekané zemiaky s teplou prílohou z rukoly a bryndze/foto: autorka
  1. Na panvici opečieme píniové semiačka.
  2. Prihodíme na polovičky nakrájané paradajky a chvíľku restujeme.
  3. Pridáme rukolu, polejeme ju troškou olivového olej. Stále miešame. Varíme chvíľu, pokiaľ rukola nezmäkne. Nesmie stratiť farbu.
  4. Pridáme bryndzu, poriadne zamiešame, aby sa rozpustila, vypneme teplotu a necháme len dôjsť.

Dobre vedieť

Syr Bryndza, označovaného aj za biele zlato, chráni napríklad aj pred onkologickými ochoreniami a osteoporózou. Účinne bojuje proti civilizačným ochoreniam, ako sú atopický ekzém, alergická nádcha, astma, cukrovka či roztrúsená skleróza. Pri fermentácii ovčieho syra vzniká pravotočivá kyselina mliečna. Táto kyselina je pre črevo „požehnaním“. Choroboplodné baktérie nemajú rady kyslé prostredie. Pravotočivá kyselina mliečna tak bráni tomu, aby bolo hrubé črevo osídlené „zlými“ baktériami. Bryndza je bohatým zdrojom aminokyseliny glutamín, ktorá pomáha udržiavať hrubé črevo zdravé.

(Ak chcete oceniť poctivý recept, budeme vďační, ak redakciu Dalito.sk pozvete na kávu)

Môže vás zaujať: