Lacný recept: vynikajúce kapustové placky s kyslou smotanou. Na druhý deň aj ako príloha

Keď tak rozmýšľam, doma mi stačí mať nakúpené základné potraviny a z každej zeleniny po kúsku. Aj tak vždy z toho uvarím niečo iné.
Ak mi dôjde fantázia, inšpiráciu nájdem na internete. Do vyhľadávača zadám surovinu, najčastejšie zeleninu, ktorá už evidentne potrebuje spracovať a vždy nájdem niečo, po čom sa olizujeme. Často to ešte obohatím vlastným nápadom a je vymaľované aj na tanieri.
Presne tak vznikol aj tento univerzálny recept, ktorý nabudúce určite skúsim aj inak. Napríklad, kapustu vymením za kel. Už teraz sa na to teším, lebo výsledok bol fakt fascinujúci.
Suroviny
400 g kapusty, soľ, kôpor (aj mrazený), 2 vajcia, 50 g kyslej smotany, 60 g múky, slnečnicový olej na vyprážanie
Postup
- Kapustu nakrájame na tenké pásiky a v miske zmiešame so soľou.
- Pridáme naozaj veľa kôpru, vajcia, smotanu a múku.
- Kým si zohrejeme olej na širokej panvici, hmotu poriadne premiešame a vytvorte homogénnu zmes.
- Polievkovou lyžicou ukladáme na rozpálený olej, trošku potlačíme, aby sme vytvorili aj tvar menších placiek a opečieme z oboch strán.
- Kapustové placky sú výborné nemočené do kyslej smotany s bylinkami, ja som zvolila voňavé provensálske korenie.
Dobre vedieť
Na internete nájdete aj tipy, podľa ktorých smotanu môžete vymeniť za grécky jogurt alebo kôpor za petržlen. Je to na vás, akú bylinku máte najradšej. Nám to však s kôprom naozaj veľmi chutilo.
Doma sa snažíme stravovať racionálne. To znamená, aby sme si do sedačky neľahli zbytočne prejedení, pri nakladaní jedla na tanier každú porciu zvážim. Mne 250 g, manželovi 350 – 400 g, podľa toho, ako sa cíti, prípadne ako dávno sme predtým jedli. Páči sa mi to, pretože som časom odpozorovala, že mi úplne stačí polovičná porcia oproti tým kedysi, keď som sotva od prejedenia vyfukovala. Oči sú totiž pri jedení najväčším nepriateľom nielen zažívacieho traktu, ale a váhy. Aj preto nám zopár kapustových placiek ostalo aj na druhý deň a vynikajúce boli aj k brokolicovému prívarku. Určite ich niekedy ešte urobím ako prílohu vlastne k čomukoľvek.
(Ak chcete oceniť poctivý recept, budeme vďační, ak redakciu Dalito.sk pozvete na kávu)