Originálny recept: Kapustová polievka, ktorá nenadúva

Kapustová polievka, ktorá nenafukuje/foto: Maja Kadlečíková
DALITO -

Ozvala sa kamarátka. Vraví, že bude tento týždeň blízko a ak mám čas, zastaví sa na kávu. Súhlasím. „Čo by ťa potešilo?,” pýtam sa. „Kapusta, ktorá nenadúva,” prekvapí so smiechom.

Vypočujem si jej vianočné trampoty o tom ako má kapustu rada, nevie jej odolať, ale… V záhrade mám na hriadke neskorú zimnú kapustu. Neskorá kapusta je jemná, z drsnosti bežnej bielej nemá veľa. Je odolná, pri miernej zime vydrží v záhrade do jari.

Na hriadke je záverečná  kapustová hlávka. Čakala na kamarátku? Varím polievku – Nenadúvačku s bonusom. Je prevencia proti chrípke a nachladnutiu. Zázrak ostáva nielen kvasená, kyslá kapusta, ale aj sladká.

Kapusta patrí medzi najviac zdravú zeleninu. Popri obrovskej dávke vitamínu C má aj provitamín A, E, béčka a špecialitu. Vitamín U s prezývkou protivredový. Vláknina pomáha tráveniu, zdarnému fungovaniu čriev. Po kapuste sa vraj mladne.

Polievku som uvarila z celej hlávky, postačila na 4 porcie. Zvyšok, čo sme nezjedli, si kamarátka vzala domov. Ale, to už predbieham. Alebo – zarozprávali sme sa a keď lamentovala, čo dá tým svojim na večeru – riešenie bolo na dosah.

Asi ste zvedaví, či kamarátku kapustová polievka nenafukovala. Nepýtala som sa – ale, nesťažovala si. Na druhý deň si vypýtala recept. Vravela, že si všetci doma dali aj na večeru. Tak verím, že padla na úžitok.

SUROVINY na 4 porcie

1 hlávka neskorej kapusty (odroda, ktorá na hriadke vydrží do jari), 4 veľké zemiaky, 2 – 3 PL oleja, 1 PL masla na zjemnenie, 1 ČL celej rasce, 4 strúčiky cesnaku, soľ, majoránka (u mňa čerstvá mrazená zo záhrady, dobrá je aj sušená medzi prsty)

POSTUP

1. Zemiaky som ošúpala, nakrájala na väčšie kúsky. Tak nenaberú veľa oleja a nebudú ťažké. Cesnak ošúpala a nahrubo nasekala. Z kapusty vyrezala hlúbik a nakrájala ju na široké rezance.
2. Na rozohriatom oleji som opražila rascu. Pridala ošúpané nakrájané zemiaky. Polovicu očistených, nahrubo nasekaných strúčikov cesnaku, premiešala. Pražila do prvého zavoňania cesnaku. Stiahla z platničky.

3. Vmiešala prepláchnutú, odkvapkanú a nakrájanú kapustu. Pridala vyrezaný hlúbik vcelku. Premiešala, všetko opražila, znížila teplotu.
4. Zaliala vodou tak, aby bolo všetko pod vodou. Osolila. Zvýšila teplotu, nechala zovrieť, znížila  teplotu, zakryla pokrievkou až na malý otvor a pomaly na minime za asi hodinu uvarila domäkka. Pomalé varenie zabezpečí, že sa do vývaru dostanú všetky dobré látky pre organizmus. Dôležité: aby vás kapusta nenafukovala, nechajte pokrievku odchýlenú. Tak budú mať “nadúvacie plyny” ako včas uniknúť.
5. Do hotovej som primiešala maslo. Majoránku, nechala na horúcej platničke, už nevarila. Nakoniec vmiešala zvyšný čerstvý nasekaný cesnak. Nechala pár minúť postáť, stále s odchýlenou pokrievkou. S čerstvou majoránkou šetriť nemusíte, nezhorkne. So sušenou opatrne, zhorkne rada. Pridajte vždy do uvareného jedla. Stačí málo. Pridať sa dá aj rovno do taniera. Rovnako aj cesnak.  

DOBRE VEDIEŤ

Polievku môžete uvariť z akejkoľvek sezónnej kapusty. Ak máte radi chrumkavú a chcete mať istotu, že si zachová takmer všetky vitamíny – vitamín C sa teplom ničí, uvarte najprv zemiaky s cesnakom. Desať minút pred dovarením vložte kapustu.

Ak máte radi kapustu aj majoránku čerstvú, zároveň vám dobre padne niečo teplé do žalúdka, rozdeľte surovú kapustu na taniere. Zalejte polievkou a ozdobte majoránkou. Skvelá bude vždy a stále. Nielen, že chutí – ale aj podporuje imunitu, chráni pred voľnými radikálmi, infekciou, zápalom. Čistí pri zápche, pôsobí močopudne, účinná je pri hemoroidoch. Šťava z čerstvej pomôže pri boľavom žalúdku a pálení záhy, podporuje tvorbu červených krviniek.

Autorka: © Maja Kadlečíková, spisovateľka

(Ak vás recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu alebo nám pošlite váš domáci recept na redakcia@dalito.sk, ktorý vymeníme za knižnú novinku podľa vášho výberu)