Recept s príbehom: Najlepšie zapekané zemiaky na svete. Iné ani nebudete chcieť

Zapekané zemiaky so šľahačkou a syrom/foto: autorka

Z duše nenávidím tieto infantilné titulky. Keby ste len mohli vidieť, ako veľmi ich z duše nenávidím. Vnímam ich ako útok na intelekt čitateľa, ktorý naozaj nemusí mať IQ hojdacieho koníka. Občas však urobím výnimku. Ale múdri čitatelia Dalito už vedia, že ak niečo takto bombasticky napíšem, tak to už fakt musí stáť za to. A Merlinove zemiaky sú presne také. Absolúúútne dokonalééé!

Mala som susedu, ktorá sa varením preslávila ďaleko za hranice mesta. Dokonca aj štátu. Keď k nej prišli hostia z Austrálie, aj pre dobré jedlo nevedela dostať hostí z domu. Varila božsky, pretože milovala všetko, čo okolo jedla len išlo. Dokonca až tak, že z obývačky urobila kuchyňu a naopak. To preto, aby sa jej tam zmestili tri rúry na varenie!

Potraviny všetkého druhu zháňala ešte aj po internete tak, že kuriéri sa u nich nestíhali meniť. Zaváňalo to až fetišizmom z varenia, ale keď ste si u nej sadli za tanier, zabudli ste na všetko podozrivé. Možno na to existuje nejaká diagnóza, ale to vám bolo v danom momente úplne jedno. Keď vás pozvala na večeru, nepamätám si jedinú, že by som si vyberala iba z dvoch druhov, mimo predjedla, viacerých príloh alebo dezertu. Bolo to vlastne šialené, ale aj tak jedinečné.

Môj manžel si len doma prejedený pohundral, že by to nechcel živiť a platiť, a potom už len spokojne odfukoval.

Po psovi

No a táto suseda mala kedysi psa Merlina, ktorého rovnako milovala celá ulica. Bol to taký milý flegmatik, že keby ho jeho panička pripravila v jednej z rúr na prírodno, ani si to nevšimne. Raz urobila zemiaky, ktoré boli také vynikajúce, že ich robím dodnes a ešte nepoznám človeka, ktorý by sa po nich neoblizoval. Dokonca sme ich rokmi povýšili aj na rodinné hlavné jedlo, však načo si kaziť dokonalú chuť inou prílohou. A tak u nás dostali tieto zemiaky meno po Merlinovi. Návštevy si ich obľúbili tak, že som sa s receptom dostala až do živého televízneho vysielania o varení. Suseda mi vtedy „vynadala“, že takéto dokonalé recepty sa dedia a nie rozdávajú.

A keďže ja som človek prajný, podelím sa s vami o túto dokonalú receptúru na zapekané zemiaky v šľahačke. Vynikajúce na recepte je aj to, že ho vlastne môžete veľmi jednoducho obmieňať. Stačí, ak pridáte nejakú ešte aj inú zeleninu a hotovo.  Tento recept totiž nemá hranice a vlastne ani konkurenciu. Ale aj tak je najlepší len zo zemiakov.

SUROVINY

8 väčších ošúpaných zemiakov, menšia kocka masla, 5-7 strúčikov cesnaku, 250 g smotany na šľahanie, veľa tvrdého strúhaného syru, mleté čierne korenie, soľ, alobal

POSTUP

1, Zemiaky nastrúhame na čo najtenšie plátky. Osušíme v kuchynskej utierke alebo papieri.

2, Rúru si dopredu vyhrejeme na 180 stupňov Celzia.

3, Maslo rozpustíme na väčšej panvici, na ktorom do zlatista opražíme pretlačený cesnak.  

4, Do panvice prihodíme vysušené zemiaky, osolíme, okoreníme a všetko prudko opečieme z oboch strán. Pripečené kúsky sú priam vítané.

6, Keď zemiaky trošinku zmäknú, obsah celej panvice rovnomerne vysypeme do dopredu vymasteného jánskeho skla. Polejeme ¾ obsahom pravej šľahačky a prikryjeme alobalom.

7, Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 80 minút.

8, Vyberieme, alobal odstránime a zemiaky posypeme hrubou vrstvou na hrubo postrúhaného syra na väčšom drapáku, ktorý sme ešte premiešali vo zvyšku šľahačky. Vrátime na 10 minút ešte do rúry. Zemiaky sa tak pekne zapečú a na ich povrchu vznikne dokonalá syrová kôrka.

DOBRE VEDIEŤ

Garantujem vám, že lepšie zemiaky už neuvaríte. Výborné na tomto recepte je aj to, že sa dá robiť aj od oka. Väčšia aj menšia porcia pre viac či menej ľudí. Ale aj tak je to vlastne jedno, lebo vždy budete ľutovať, že ste neuvarili viac. Aj to vám garantujem.

(Ak vás recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu )

Môže vás zaujať: