Recept od babičky: osviežujúci letný uhorkový šalát, o ktorý sa pobijú aj deti

Ach, ako ja milujem leto! To vyhrievanie sa na slnku a prirodzené naberanie vitamínu D. Našťastie som typ, ktorému slnečné lúče vôbec neprekážajú.
A ako si dokážem užívať letné večery na terase! V lete televízor takmer vôbec nepozerám. Načo, všetko čo po ťažkom pracovnom dni potrebujem je môj manžel vedľa mňa, príjemné ľahké jedlo, pohár vína a pohľad nikam. Posledné týždne si užívame aj netopierie lovenie, nájazdy, či hrádky okolo nás. Mám pocit, že vzdialenosť medzi nimi a nami sa stále naprieč letom zmenšuje. Možno sa skamošíme, človek dnes už nikdy nevie.
Nikdy k jedlu nezabudnem pripraviť jeden z mojich mimoriadne obľúbených letných šalátov. Tie najlepšie si pamätám od babky a dedka. Nechcem byť nevďačná, ale predsa len, doma sme boli len vychovávaní, u dedka a baky rozmaznávaní a to je veľký rozdiel. Takže aj jedlo tam počas prázdnin chutilo úplne inak. Nezabudnuteľne.
Letný uhorkový šalát do dokonalosti ešte dotiahol môj milovaný ujo Jaro. Robil ho s takou láskou, že sme sa po šaláte išli so sesternicami pozabíjať. Mne sa vždy ušlo najmenej. 🙂 Inak to bolo na deťúrence až netradičné, ale niekedy sme zjedli viac uhorkového šalátu ako pečeného kuraťa. Taký bol vynikajúci. Pamätám si, ako sa ujo tete aj babke počas prázdnin montoval do varenia.
Mám na detstvo v Galante krásne spomienky. Vynoria sa vždy, keď pripravujem letný uhorkový šalát. Nech im je všetkým zem ľahká. Chýbajú mi. Je mi ľúto, že sa ich už nemôžem opýtať, ako presne ten šalát robili. Či presne ako ja, lebo chutí úplne rovnako.
Suroviny pre 4 osoby
2 väčšie uhorky, 4 kopcovité PL kryštálového cukru, 4 PL mletej červenej papriky, cca 100 ml octu, strúčik cesnaku, čerstvý kôpor, 300 ml vody
Postup
- Uhorky umyjem, ale neošúpem a nakrájam ich na tenké kolieska.
- Pridám roztlačený cesnak a posypem červenou paprikou. Zamiešam.
- Ocot a vodu si rozmiešam vo vedľajšej nádobe, do ktorej pridám aj cukor. Zamiešam a nechám cukor poriadne rozpustiť.
- Posypem kôprom, ešte raz premiešam a hotovo.
Dobre vedieť
Občas šalát vyšperkujem vodou zo zaváraných sladkokyslých cibuliek perloviek. Pridám aj zopár ich malých hlavičiek. Na stôl vždy položím aj kyslú smotanu, ak by niekto mal chuť. Ale do osviežujúceho šalátu si ju pridá málokto. Dôvodom je to, že to nestihne. Tak sa po uhorkovom šaláte zapráši. A potom sa už len dohadujeme, kto vypije zvyšnú dokonalú zálievku. Vždy až do dna.
(Ak vás originálny recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)